استفاده از سنگ فیروزه از دید اسلام
در سراسر دنیا سنگ فیروزه به عنوان یکی از زیباترین سنگهای تزئینی به شمار میرود که استفاده زیادی از آن در تزئین جواهرات، تزئین وسایل مختلف و ساخت تابلو میکنند. سنگ فیروزه نزد فرهنگهای مختلفی شناخته شده بوده و دین اسلام هم توجه ویژهای به سنگ فیروزه داشته است. اکثر علمای اسلامی موافقند که پیامبر اکرم (ص) حداقل یک انگشتر از سنگهای قیمتی داشته که احتمالاً عقیق یا کرنلی بوده است.
اینکه پوشیدن سنگهای قیمتی حلال یا حرام است، موضوعی است که باید با ائمه، عالمان یا مجتهدان آگاه در میان گذاشته شود اما فواید سنگ فیروزه موضوعی است که توسط امام صادق هم به آن اشاره شده و این امر نشان میدهد فیروزه سنگی تایید شده در دین اسلام است.
فیروزه یک سنگ قیمتی آبی آسمانی یا سبز آبی مات است که امام صادق (ع) در وصف آن میفرمایند: "هر که انگشتر فیروزه استفاده کند، فقیر نخواهد شد.". یکی از منابع اصلی فیروزه از گذشته تا به امروز، ایران بوده است؛ جایی که این سنگ قیمتی برای هزاران سال استخراج شده و هنوز هم معادن فیروزه نیشابور مورد بهره برداری قرار میگیرد.
فواید سنگ فیروزه از دیدگاه اسلام
تقویت چشم یکی از فواید استفاده از سنگ فیروزه است که اسلام و همه فرهنگهای دنیا در گذشته آن را قبول داشتند. نگاه کردن یه فیروزه یا قرار دادن این سنگ بر روی چشمها میتواند بینایی انسان را تقویت کرده و از بروز بیماریهای مرتبط با چشم جلوگیری نماید. همچنین استفاده از سنگ فیروزه میتواند منجر به تسکین درد گلو و تقویت تارهای صوتی انسان گردد.
یکی از ویژگیهای بسیار مهم سنگ فیروزه، دفع انرژیهای منفی محیط توسط این سنگ است. با دور کردن انرژیهای منفی، انسان افکار بهتری پیدا کرده و انرژی مثبت در تمام وجود وی جاری میشود. نتیجه آن افزایش اعتماد بنفس و کاهش علائم بیماریهای روحی مانند افسردگی است.
همانطور که در ابتدای مقاله اشاره شد امام صادق به این موضوع اشاره کرده بودند که همراه داشتن سنگ فیروزه میتواند از فقیر شدن انسان جلوگیری کند. این موضوع از جمله خواص معنوی سنگ فیروزه بوده که در دین اسلام به آن اشاره شده است. خرید فیروزه میتواند حاجت انسان را برآورده ساخته و باعث تسهیل امور روزمره زندگی میگردد.
احادیث و روایاتی که به سنگ فیروزه پرداختهاند:
در المناقب : 302/3 - بحار : 62/42 – وسائل الشیعه : 98/5 روایت شده است که : " امام علی (علیه السلام) چهار انگشتر در دست داشته اند که یکی از آنها فیروزه بوده و حضرت آن را برای پیروزی در برابر مشکلات به دست می کرده اند."
همچنین با استناد به وسائل الشیعه : 95/5 – بحارالانوار : 321/90 حضرت محمد در مورد سنگ فیروزه بیان کردهاند: " همانا خداوند به من خطاب کرد : ای پیامبر! همانا من حیا می کنم از این که بنده ای در دستش انگشتر فیروزه باشد و دستش را به دعا بلند کند و من دعای او را مستجاب نکنم و دست خالی برگردم."
طبق گفته امام صادق در وسائل الشیعه، سنگ فیروزه خواص متعددی دارد.
امام صادق (ع): دوست دارم که هر مومنی پنج انگشتر در دست کند: عقیق، فیروزه، یاقوت، حدید صینی و در نجف. شادابی روح، تقویت چشم، تحمل در برابر مشکلات، تقویت قلب، انگیزه، برآورده سازی حاجات، تسهیل امور و ... از جمله خواصی است که امام صادق در گرفته خود به آن اشاره کردهاند.
امام رضا هم اشاره مستقیمی به سنگ فیروزه داشتهاند. شخصی به نزد امام رضا مراجعه کرده و از اینکه فرزندی ندارد، شکایت میکند. امام رضا در پاسخ به این مشکل میفرمایند: " انگشتری از فیروزه بگیر و بر آن بنویس «رب لا تذرنی فردا وانت خیر الوارثین »"
هم چنین حدیث دیگری در مورد سنگ فیروزه وجود دارد که توسط امام رضا گفته شده است " خداوند ولایت امیر مومنان را بر ساکنان طبقات هفتگانه آسمان عرضه کرد و همچنین ولایت امیر مومنان (ع) را بر کوهها عرضه کرد ، اولین کوههایی که به ولایت امیر مومنان شهادت دادند سه کوه عقیق ، فیروزه و یاقوت بودند."