تفاوت سازه فولادی با بتنی
شیوه ساخت وساز امروزه بطور معمول به دو صورت استفاده از اسکلت فلزی و بتنی صورت می پذیرد. در کشور ما استفاده از سازه های فولادی در زمان گذشته بسیار رواج داشت اما در حال حاضر به دلیل آشنایی با مزایای اسکلت بتنی و ویژگی های آن ، شاهد هستیم که در اکثر پروژه های ساختمانی از این مدل استفاده می شود. انتخاب نوع اسکلت ساختمان به عوامل مختلفی بستگی دارد. مواردی مثل محل احداث ساختمان و ویژگی های جغرافیایی ، مقاومت سازه ، مدت زمان تکمیل پروژه و هزینه اجرای آن از مهمترین عوامل بشمار می روند.
در اینجا قصد داریم به ویژگی ها ، مزایا و معایب هریک از آنها اشاره ای داشته باشیم تا با توجه به موارد ذکر شده ، بهترین تصمیم را جهت ساخت و ساز اتخاذ نمایید.
توضیح اولیه سازه بتنی
از میلگرد برای مسلح کردن بتن در این سازه ها استفاده می شود. در واقع در قسمت پی ساختمان و ستون ها ، میلگرد بصورت شبکه هایی به هم متصل قرار داده می شوند. سپس با استفاده از قالب های مخصوص ، عملیات بتن ریزی پی ساختمان را اجرا می کنند. برای تکمیل هریک از ستون ها نیاز به تکرار مراحل آرماتور بندی ، قالب گذاری ، بتن ریزی و سپس باز کردن قالب ها می باشد. از این نوع اسکلت معمولا در ساخت بناهایی مانند تونل ها ، پل ها و ساختمان هایی با تعداد طبقه کم استفاده می شود.
مزایا
حالا نوبت اشاره به مزیت های سازه بتنی رسیده است. یکی از بهترین مزایای آن امکان شکل پذیری میلگرد و قابلیت قالب گیری در اشکال مختلف می باشد. این سبب خواهد شد که بتوان انعطاف بیشتری را در اجرا و ساخت سازه های مختلف بدست آورد. مورد بعدی مقاومت مناسب در برابر حرارت و آتش سوزی می باشد. بصورت تقریبی ، سازه های بتنی بین 1 الی 6 ساعت می توانند حرارت ناشی از آتش سوزی را تحمل کنند و سازه اصلی دچار ریزش و تخریب نشود.
سازگاری و مقاومت در برابر شرایط جغرافیایی مختلف از دیگر مزیت ها به حساب می آید. سازه های بتنی سازگاری خوبی با شرایط آب و هوایی کشورمان دارند. استحکام بالا و مقاومت بسیار مناسب از دیگر برتری های آن می باشد.
امکان دسترسی آسان تر به مصالحی مانند سیمان و ماسه سبب شده که بکارگیری از این نوع اسکلت بسیار رواج داشته باشد. اما موردی که بیشتر برای سازندگان اهمیت دارد ، هزینه های اجرا می باشد. سازه های بتنی در زمان اجرا ، هزینه های به مراتب کمتری نسبت به اسکلت فلزی دارند.
معایب
تا اینجا با مزیت های بکاری گیری از اسکلت های بتنی آشنا شدید ، حالا نوبت به معرفی معایب آنها رسیده است. یکی از اصلی ترین معایب سازه بتنی ، زمان بر بودن اجرای آن می باشد. مراحلی نظیر آرماتور بندی و قالب بندی سبب این اتفاق شده است. هر طبقه می بایست توسط پیمانکاری ساختمان بصورت مجزا بتن ریزی شود. تا بدست آوردن استحکام مورد نظر و باز کردن قالب ها ، سپس رفتن به سراغ طبقه بعدی زمان بسیاری را میگیرد.
مورد بعدی به وزن زیاد سازه مربوط می شود. سازه های بتنی وزن بیشتری نسبت به فلزی دارند.
توضیح اولیه سازه فولادی
همانطور که از نام آن پیداست ، اجزای اصلی این سازه از مقاطع فولادی تشکیل شده اند. به عبارتی به آن اسکلت فلزی نیز گفته می شود. عوامل اصلی که در قیمت این نوع سازه دخیل هستند شامل قیمت روز تیر آهن ، ورق و ستون جعبه ای می باشند. اتصالات در سازه های فولادی به روش پیچ و مهره ، پرچ و در نهایت جوشکاری انجام میگیرد. شیوه جوشکاری امروزه متداول تر می باشد.
مزیت های سازه فولادی
از مزایای سازه هایی با اسکلت فلزی می توان به سرعت اجرای بسیار بالا در مقایسه با شیوه بتنی اشاره کرد. همانطور که اشاره شد در مدل بتنی نیاز است تا هر طبقه بصورت مجزا تکمیل گردد و پس از صبر کردن برای استحکام بتن ، سراغ طبقه بعدی رفت اما در سازه فولادی بصورت یکجا تمامی طبقات و سازه تکمیل خواهد شد. امکان اجرا و پیاده سازی طرح های متنوع ، کمتر بودن وزن سازه در مقایسه با بتن و امکان تخریب و بازیافت فولاد بکار رفته در ساختمان از جمله مزایای دیگر آن می باشد.
معایب اسکلت فلزی
از مهمترین معایب سازه های فلزی می توان به دشواری جوشکاری و اجرا ، تخصص بالا جهت ایجاد اتصالات ، به وجود آمدن خوردگی و زنگ زدگی در صورت طولانی شدن زمان اجرای پروژه و درنهایت مقاومت کم در برابر حرارت و آتش سوزی اشاره کرد.
مقایسه پارامترهای بیشتر
مدت زمان اجرای سازه : در پروژه های بزرگ استفاده از اسکلت فلزی سبب افزایش سرعت اجرای ساخت و ساز خواهد شد. همه اسکلت بصورت یکجا اجرا خواهد شد و سپس به سراغ تکمیل کردن سقف ها و دیوارها خواهیم رفت. این در حالی است که در سازه بتنی امکان اجرای اسکلت به این سرعت وجود ندارد و پروژه بصورت هر طبقه ، اول با تکمیل ستون ها و سپس با ساخت سقف اجرا خواهد شد. امروزه بیشتر سازندگان برای مشارکت در ساخت از اسکلت های بتنی استفاده می کنند.
مقاومت در برابر آتش : در صورت بروز سوانحی مثل آتش سوزی ، سازه فولادی در مقابل آتش و حرارت بالا دچار تغییر شکل خواهد شد و مقاومت کمی را از خود نشان خواهد داد. اما این موضوع در سازه بتنی متفاوت است. بتن در برابر آتش سوزی ساختمان مدت زمان بیشتری را تحمل می کند. این موضع سبب خواهد شد تا در صورت بکارگیری سیستم اطفا حریق و حاضر شدن نیروهای آتش نشانی در محل حادثه ، سازه اصلی ساختمان دچار تغییر شکل و ریزش نشود.
طول عمر سازه : پس از گذشت زمان هر نوع سازه های دچار افت مقاومت خواهد شد اما این موضوع در اسکلتی که برای احداث آن بنا استفاده شده تاثیرگذار می باشد. عوامل جوی و محیطی در افت کیفیت سازه های بتنی در طولانی مدت تاثیر بیشتری در مقایسه با فولادی دارند. به اینصورت که اگر دو ساختمان با یک نوع طرح و نقشه در یک زمان اجرا شوند ، بنایی که از اسکلت فولادی استفاده کرده طول عمر بیشتری در مقایسه با سازه بتنی خواهد داشت.
بهترین شرکت ساختمانی
شرکت ساختمانی کلوک مجری پروژه ها و سازه های بزرگ، نماهای بتنی، فلزی، مدرن و کلاسیک است طی ۲۰ سال سابقه درخشان با پشت سر گذاشتن پروژه های ناب در سطح جهانی توانسته است، محبوبیت زیادی بین معماران و مهندسان ساخت و ساز پیدا کند. جهت همکاری و اجرای پروژه های خود می توانید با شماره 22044980-021 تماس بگیرید.