فواید مراقبه و مدیتیشن برای پاکسازی ذهن و چاکراهای بدن
وقتی مدیتیشن میکنیم، فواید طولانیمدت و گستردهای را به زندگیمان تزریق میکنیم: سطح استرس خود را کاهش میدهیم، ارتباط بهتری برقرار میکنیم، تمرکزمان را بهبود میبخشیم و با خود مهربانتر هستیم.همچنین مراکز انرزی بدن یا همان چاکراهای بدن هم به طور کلی پاک و مطهر میشوند.
در این مقاله به طور کامل توضیح خواهیم داد که مدیتیشن چیست و چه فوایدی برای بدن و آرامش جسم و روح دارد. همچنین چگونه میتوان با مراقبه و مدیتیشن چاکراهای بدن را پاکسازی و فعال کرد.
چگونه مراقبه و مدیتیشن کنیم ؟
بیشتر مراقبهکنندگانی که برای اولینبار مدیتیشن میکنند شاید عجیب باشد که در سکوت بنشینند و بتوانند بر درونیترین افکار و احساسات خود غلبه کنند و کاری انجام ندهند
زیرا به طرز خندهداری، ذهن تمایل به مقاومت در برابر آنها دارد.
برای یک مبتدی، انجام مدیتیشن ممکن است در ابتدا کمی بیگانه و عجیب به نظر برسد،شاید حتی دلهره آور باشد، اما این اشکالی ندارد. مردم حدود 3000 سال است که مدیتیشن میکنند، و بدون شک بسیاری از آنها همان سکون، دلهره یا تعجبی را تجربه کردهاند که مدیتیشنکنندههای بار اول اغلب احساس میکنند.
مدیتیشن صوتی با کلام
فواید مراقبه و مدیتیشن برای روح و جسم
مدیتیشن مزایای بسیار زیادی دارد ولی به طور کلی میتوان فواید مراقبه را به دو دسته تقسیم کرد
1- فواید فیزیکی، مدیتیشن
- فشار خون بالا را کاهش می دهد
- حملات اضطراب را کاهش می دهد
- هر گونه درد مرتبط با تنش مانند سردرد تنشی، زخم، بی خوابی، مشکلات عضلانی و مفاصل را کاهش می دهد.
- تولید سروتونین را افزایش می دهد که باعث بهبود خلق و خو و رفتار می شود
- سیستم ایمنی را بهبود می بخشد
- سطح انرژی را افزایش می دهد، زیرا یک منبع درونی انرژی به دست می آورید
فواید ذهنی مدیتیشن
- ثبات عاطفی بهبود می یابد
- خلاقیت افزایش می یابد
- شادی افزایش می یابد
- شهود شما قوی تر میشود
- وضوح و آرامش خاطر به دست آورید
- مشکلات کوچکتر می شوند
- مدیتیشن با به دست آوردن تمرکز،آرامش ذهن را گسترش میدهد
به طور کلی مراقبه و مدیتیشن شما را آگاه می کند.
فواید معنوی مدیتیشن
مدیتیشن می تواند یک تحول واقعی شخصی ایجاد کند. همانطور که بیشتر در مورد خود یاد می گیرید، طبیعتاً شروع به کشف بیشتر در مورد خود کرده و پس از رسیدن به خودشناسی خود را دوست خواهید داشت.
فواید مدیتیشن برای پاکسازی چاکراهای بدن
یکی دیگر از فواید مدیتیشن پاکسازی چاکراها و یا همان مراکز انرژی بدن است.
اگر نمیدانید چاکرا چیست به طور خلاصه چاکرا کلمه سانسکریت برای "چرخ" است. به این ترتیب، هفت چاکرای ما چرخ های انرژی در حال چرخش هستند که از پایه ستون فقرات ما تا تاج سر ما قرار دارند.
- چاکرای ریشه: غدد تولید مثل
- چاکرای خاجی: غدد فوق کلیوی
- چاکرای شبکه خورشیدی: پانکراس
- چاکرای قلب: غده تیموس
- چاکرای گلو: غده تیروئید
- چاکرای چشم سوم: غده هیپوفیز
- چاکرای تاج: غده صنوبری
عدم تعادل در هر چاکرا می تواند باعث عدم تعادل در غدد تنظیم کننده آن شود. به عنوان مثال: مسدود شدن چاکرای چشم سوم فرد نمیتواند دید واقعی و بصیرت کافی نسبت به دنیا و اطرافیان داشته باشد. در نتیجه به مرور خود را در یک جبهه و آدمهای دیگر را در جبهۀ مقابل میبیند.
علاوه بر این، چاکراهای ما بر دیگر سیستم های بدن ما تأثیر می گذارند. هر چاکرا با چندین اندام در ناحیه ای که چاکرا در آن قرار دارد متصل است. همانند روشی که چاکراها بر سیستم غدد درون ریز تأثیر می گذارند، اگر هر چاکرا نامتعادل باشد، اندام هایی که بر آنها تأثیر می گذارد ممکن است با اختلال در عملکرد ظاهر شوند.
چگونه از مدیتیشن برای پاکسازی چاکراهای خود استفاده کنیم؟
در میان آیینهای دیگر، مدیتیشن یکی از راههای اصلی تنظیم چاکراها است. سادهترین راه برای مدیتیشن روی چاکراها تجسم رنگی است که هر چاکرا با آن مطابقت دارد،
به ترتیب:
- چاکرای ریشه: قرمز
- چاکرای خاجی: نارنجی
- چاکرای شبکه خورشیدی: زرد
- چاکرای قلب: سبز
- چاکرای گلو: آبی روشن
- چاکرای چشم سوم: نیل
- چاکرای تاج: بنفش
برای تمرین پاکسازی چاکرها با مدیتیشن ، راحت بنشینید و چشمان خود را ببندید. با صرف یک دقیقه یا بیشتر برای هر چاکرا، رنگی را که با آن مطابقت دارد تجسم کنید.
با چاکرای ریشه شروع کنید و یکی یکی به سمت چشم سوم تا چاکرای تاج بروید. این تجسم به بهترین وجه به عنوان یک مراسم نگهداری روزانه انجام می شود تا چاکراهای شما باز و سالم بماند.
با تنظیم چاکراها از طریق مدیتیشن، از وضعیت فیزیکی، ذهنی، عاطفی و روحی هماهنگ تری برخوردار خواهید شد.
از نظر جسمی و احساسی پایدارتر، خلاق تر و قاطع تر خواهید بود.
همچنین از احساس متعادلی از همدلی برخوردار خواهید شد، می توانید حقیقت خود را راحت تر بیان کنید، و با شهود خود، راهنمای روحی خود و خدا هماهنگ تر خواهید بود.
آموزش مراقبه و مدیتیشن به زبان ساده
اولین قدم این است که در صورت امکان به خودتان تعهد دهید که چند بار در هفته یک تمرین منظم مدیتیشن انجام دهید.
1-مکان مناسب و ساکتی را انتخاب کنید.
2-یک لباس آزاد و راحت بر تن داشته باشید مهم نیست چه رنگی باشد.
3-نحوه نشستن بستگی به خودتان دارد که چگونه راحت هستید. روی زمین بنشینید یا روی صندلی و یا حتی یک کوسن را در زیر خود قرار دهید.
4-تایمر یا ساعت خود را روی 10 یا 15 دقیقه قرار دهید تا متوجه پایان مدیتیشن بشوید
5-تمرین شروع شد.نفس عمیق بکشید. دوباره نفس عمیق بکشید و فقط حواستان به تنفستان باشد. هر فکری از ذهن تان عبور کرد فقط نظاره گر باشید و آن را دنبال نکنید و مجددا به تنفس های خود توجه کنید.
یادتان باشد زمانی که برای اولین بار مدیتیشن را شروع میکنید، با موانعی مواجه میشوید که طبیعی است مانند: احساس بیقراری، بیحوصلگی، ترس، اضطراب، یا به طور کلی هر گونه مقاومت ذهنی
با گذشت زمان و با تمرین مدیتیشن، همه موانع کاهش مییابد و این روند آسانتر میشود.
قابل ذکر است که همه ما با دنیایی از مشغله ذهنی طرف هستیم. پس ذهن به مشغول بودن عادت کرده است. به سکون عادت ندارد.
انواع مراقبه
مدیتیشن ذهن آگاهی
ذهن آگاهی نوعی مدیتیشن است که تمرینکنندگان را ترغیب میکند که آگاه و در لحظه حاضر باشند.
مراقبه ذهن آگاهی به جای تمرکز بر گذشته یا ترس از آینده، آگاهی از محیط موجود فرد را تشویق می کند.
برای این امر فقدان قضاوت بسیار مهم است.
مراقبه هوشیاری تنفس
هوشیاری تنفس نوعی مراقبه ذهنی است که تنفس آگاهانه را تشویق می کند.
تمرینکنندگان به آرامی و عمیق نفس میکشند، نفسهایشان را میشمارند یا روی نفسهایشان تمرکز میکنند. هدف این است که فقط بر تنفس تمرکز کنید و افکار دیگری را که وارد ذهن می شود نادیده بگیرید.
میتوان گفت مدیتیشن تنفسی، از مسوم ترین و قدیمی ترین روش های مراقبه است.
این نوع مراقبه برای افرادی که معلمی ندارند که آنها را راهنمایی کند خوب است، زیرا به راحتی می توان آن را به تنهایی تمرین کرد.
کوندالینی یوگا
کوندالینی یوگا نوعی مدیتیشن فعال فیزیکی است که حرکات را با تنفس عمیق و مانتراها ترکیب می کند. مردم معمولاً از معلم یاد می گیرند یا کلاس می گذارند. با این حال، کسی می تواند ژست ها و مانتراها را در خانه یاد بگیرد.
کندالینی یوگا می تواند قدرت فیزیکی را بهبود داده و باعث کاهش درد شود. همچنین باعث کاهش اضطراب و افسردگی شده و سلامت روان را بهبود میبخشد.
مدیتیشن ذن
مراقبه ذن، که گاهی به آن Zazen می گویند، نوعی مراقبه است که می تواند بخشی از تمرین بودایی باشد. بسیاری از تمرینکنندگان ذن زیر نظر یک معلم مطالعه میکنند، زیرا این نوع مراقبه شامل مراحل و وضعیتهای خاصی است.
هدف این است که یک موقعیت راحت پیدا کنید، روی تنفس تمرکز کنید و افکار خود را بدون قضاوت با دقت مشاهده کنید.
باز هم، این شکل از مراقبه شبیه مراقبه ذهن آگاهی است، اما نیاز به نظم و تمرین بیشتری دارد. اگر به دنبال آرامش و یک مسیر معنوی جدید باشید، ممکن است این نوع مدیتیشن را ترجیح دهید.
مراقبه متعالی
مدیتیشن متعالی شکلی معنوی از مراقبه است که در آن تمرینکنندگان نشسته میمانند و به آرامی نفس میکشند. هدف فراتر رفتن یا بالاتر رفتن از وضعیت فعلی فرد است.
در طول یک جلسه مدیتیشن، تمرینکنندگان بر روی یک مانترا یا یک کلمه یا یک سری کلمات تکرار شده تمرکز میکنند. یک معلم مانترا را بر اساس مجموعهای از عوامل پیچیده تعیین میکند، که گاهی شامل سال تولد تمرینکننده و سال آموزش معلم میشود.
نکاتی برای مدیتیشن بهتر
مدیتیشن یک کار فرآیند محور است که بر لحظه تمرکز می کند، نه بر نتایج. بنابراین لذت بردن از لحظه کلید مدیتیشن موفق است.
یک فرد نباید قضاوت کند که جلسه مراقبه خوب است یا بد، درست است یا غلط. در عوض، آنها باید به سادگی در آن لحظه باقی بمانند.
مدیتیشن مهارتی است که تسلط بر آن به زمان نیاز دارد. برخی از افراد در اولین تلاش برای مدیتیشن احساس ناامیدی و حتی عصبانیت می کنند.
حضور در لحظه کنونی می تواند چالش برانگیز باشد، همانطور که تمرکز روی یک مانترا بدون حواس پرتی می تواند چالش برانگیز باشد.
مدیتیشن تخصصی برای پاکسازی چاکرهای بدن
نوع دیگر مدیتیشن که در بالا هم به آن اشاره شد به متعالی کردن مراکز انرژی بدن و چاکراها کمک میکند.
وقتی چاکراها به خوبی در یک راستا قرار گیرند و سرشار از انرژی مثبت باشند، زندگی ما شاد، آرام و در مسیر درست حرکت می کند. مدیتیشن می تواند عناصر منفی موجود در چاکراها را حذف کرده و عناصر مثبت را جایگزین آنها کند.
مدیتیشن چاکرا به عنوان مرهم برای التیام قلب شما عمل می کند. این به شما شجاعت می دهد که افکار منفی درون خود را از بین ببرید.
مدیتیشن چاکرا می تواند آرامش درونی را به ارمغان بیاورد و به شما در مدیریت خشم کمک کند. سطح مهربانی، شفقت و همدلی را افزایش می دهد. این در نهایت می تواند به شما در ترمیم روابط موجود و ایجاد پیوندهای سالم جدید کمک کند.
با داشتن ذهن و بدن سالم، از خواب بهتر، بهره وری بالاتر و بهبود کلی در کیفیت زندگی خود لذت خواهید برد.
چگونه ذهن آگاهی را به یک عادت تبدیل کنیم
تخمین زده می شود که 95 درصد از رفتارهای ما با خلبان خودکار اجرا می شود. به این دلیل که شبکه های عصبی زیربنای همه عادات ما هستند و میلیون ها ورودی حسی ما را در هر ثانیه به میانبرهای قابل مدیریت کاهش می دهند تا بتوانیم در این دنیای دیوانه کار کنیم. این سیگنالهای مغزی پیشفرض آنقدر کارآمد هستند که اغلب باعث میشوند قبل از اینکه به یاد بیاوریم در عوض چه میخواهیم انجام دهیم، دوباره به رفتارهای قدیمی بازگردیم.
ذهن آگاهی دقیقا برعکس این فرآیندهای پیش فرض است. این کنترل اجرایی به جای خلبان خودکار است و اقدامات عمدی، اراده و تصمیم گیری را امکانپذیر می کند. اما این نیاز به تمرین دارد. هر چه بیشتر مغز عمدی را فعال کنیم، قوی تر می شود. هر بار که کاری عمدی و جدید انجام میدهیم، انعطافپذیری عصبی را تحریک میکنیم و ماده خاکستری خود را فعال میکنیم، که مملو از نورونهای تازه جوانهزدهای است که هنوز برای مغز «خلبان خودکار» آماده نشدهاند.
اما مشکل اینجاست. در حالی که مغز عمدی ما میداند چه چیزی برای ما بهتر است، مغز خلبان خودکار ما باعث میشود راه خود را در زندگی کوتاه کنیم. پس چگونه میتوانیم خودمان را تحریک کنیم تا زمانی که به آن بیشتر نیاز داریم، مراقب باشیم؟ اینجاست که مفهوم "طراحی رفتار" به میان می آید. این راهی است برای قرار دادن مغز عمدی شما روی صندلی راننده. دو راه برای انجام این کار وجود دارد: اول، کاهش سرعت مغز خلبان خودکار با قرار دادن موانع در سر راه آن، و دوم، حذف موانع در مسیر مغز عمدی، تا بتواند کنترل را به دست آورد.
با این حال، تغییر تعادل برای دادن قدرت بیشتر به مغز عمدی، کمی کار می خواهد. در اینجا چند راه برای شروع آورده شده است.
کلام آخر
به طور کلی هدف مراقبه و مدیتیشن پاکسازی ذهن و بازگشت ما به حالت اولیه هست.با انجام مراقبه و مدیتیشن ما به خود واقعی مان نزدیک میشویم و کم کم درک میکنیم که کیستیم ،چه رسالتی داریم و چگونه میتوانیم با آرامش زندگی زیبا و بهتری داشته باشیم.
منبع