انواع فیلترهای تصفیه آب را بشناسید
آب آشامیدنی سالم برای مصرف انسانها باید دارای ویژگیهای ظاهری و شیمیایی خاص باشد. به طور مثال ظاهر آب باید کاملا تمیز و شفاف بوده و انواع املاح و آلایندههای معدنی، صنعتی، کشاورزی و غیره از آن جدا شود. طبق تحقیقات انجامشده، آلودگیهای ویروسی و میکروبی موجود در آب آشامیدنی از عوامل اصلی شیوع بیماریهای مختلف اعم از حصبه، وبا، بیماریهای کلیوی و غیره میباشند. آلودگی آب، هوا و خاک سالانه 40 درصد از مرگ و میرها را باعث میشود!
از این رو، سلامتی افراد به طور مستقیم وابسته به کیفیت آب آشامیدنی مورد استفاده آنها است. به منظور تهیه آب آشامیدنی سالم با ویژگیهای استاندارد، از فیلترهای تصفیه آب استفاده میشود. در این مقاله بصورت جامع به معرفی کاربردهای فیلترهای تصفیه آب و انواع آنها خواهیم پرداخت.
فیلترهای تصفیه آب و طرز کار آنها
همانطورکه اشاره شد، برای پالایش یا فیلترکردن آب شهری و تهیه آب آشامیدنی استاندارد از فیلترهای تصفیه آب استفاده میشود. متاسفانه آب موجود در لولههای شهری در کشورمان در اکثر مناطق، دارای املاح مختلف با اندازههای ریز و بزرگ میباشد که حتی با چشم غیرمسلح هم قابل دیدن است. حتما شما نیز تجربه دیدن آنها را هنگام رسوب در کتری یا سماور داشتهاید! با توجه به اینکه آب، حلال بسیار مناسبی است، جداکردن برخی از این املاح از آن کار دشواری است. فیلترهای تصفیه آب به طور کلی در7 مرحله از نظر ویژگیهای مختلف، آب را به طور کامل تصفیه میکنند.
در مرحله اول، باید حلشوندههای درشت مانند ماسه، شن و گِل از آب جدا شوند. وجود این املاح در آب آشامیدنی باعث ایجاد سنگ کلیه در افراد میشود؛ همچنین اگر املاح با اندازههای نسبتا بزرگ به مدت طولانی از داخل لولهکشیهای شهری و یا پمپ تصفیه آب گذر کنند، باعث ایجاد پسماند و مسدودشدن مسیر گذر آب از آنها میشوند. بنابراین حذف املاح درشت، در مرحله اول فیلترکردن ضروری است.
در مرحله دوم و سوم، باید کلر اضافی موجود در آب حذف شود. وجود کلر زیاد در آب باعث ایجاد اثرات مخرب بر سلامت دندانها و ریزش موی افراد میشود. کربن آزاد شده در این مراحل، کلر اضافی را به خود جذب و آن را از آب جدا میکند. فیلتر موجود در مراحل دوم و سوم، فیلتر کربن هم نامیده میشود.
در مرحله چهارم، این بار املاح ریز در حد میکرون، توسط فیلترهای تصفیه آب از آن جدا میشوند. این کار توسط فیلتر ممبران خانگی که در داخل هوزینگ دستگاه قرار دارد، انجام میشود. آب خروجی از فیلتر این مرحله دارای سختی کاملا استاندارد بوده و انواع نیتراتها و میکروبها از آن جدا شده است.
در مرحله پنجم، فیلترهای تصفیه آب، آب آشامیدنی را از نظر بو و طعم کاملا شیرین میکنند. با توجه به اینکه فیلتر این مرحله از کربن ساخته میشود، به آن فیلتر پست کربن هم میگویند.
فیلترهای تصفیه آب در مرحله ششم، هیچ جداسازی خاصی از آب انجام نمیدهند؛ بلکه املاح معدنی مفید و موردنیاز بدن انسان را به آب باز میگردانند. این کار توسط فیلتر مینرال که زردرنگ است، انجام میشود.
سرانجام در مرحله نهایی، PH آب آشامیدنی افزایش یافته و خاصیت اسیدی آن از بین میرود. آب آشامیدنی خروجی از فیلترهای تصفیه آب قابل استفاده برای افراد، حیوانات خانگی، آکواریومها و غیره خواهد بود.
آشنایی با انواع فیلترهای تصفیه آب
در پاراگرافهای قبلی، به مراحل مختلف تصفیه آب توسط فیلترهای تصفیه آب اشاره شد. در هر یک از مراحل از فیلترهای خاصی با کاربرد معین استفاده میشود که هر کدام ویژگیهای خاص خودشان را دارند. در ادامه به معرفی انواع فیلترهای تصفیه آب میپردازیم:
از مهمترین فیلترهای تصفیه آب، فیلتر الیافی است که در مرحله اول به منظور جداسازی املاح درشت موجود در آب استفاده میشود. اگر آب وارد شده به این فیلتر، دارای املاح درشت زیادی باشد، هر چند مدت یکبار برای افزایش کارایی دستگاه تصفیه آب، باید به تعویض فیلتر آن اقدام نمود.
برای جداکردن این آلایندههای درشت مانند خاک، لجن و شن از آب از نوع دیگری از فیلترها با نام فیلترهای نخ تابیده هم استفاده میشود که محفظه بیشتری برای نگهداشتن رسوبات املاح دارند.
- فیلتر کربنی
به منظور جداسازی کلر موجود در آب، از آزاد کردن کربن خالص توسط فیلتر کربنی در آب استفاده میشود. کلر موجود در آب به سطح فیلتر کربنی چسبیده و از آن جدا میشود. جداسازی و تعویض فیلتر کربنی از فیلترهای تصفیه آب خانگی اهمیت زیادی دارد.
- فیلتر میکرون الیافی
طرز کار این نوع فیلتر دقیقا مشابه فیلتر الیافی مرحله اول است، با این تفاوت که در این فیلتر، املاح ریز از آب جدا میشوند. هنگام تغییر رنگ این فیلتر از سفید به قهوهای، زمان تعویض آن فرا رسیده است.
- فیلتر ممبران
از مهمترین فیلترها در فیلترهای تصفیه آب، فیلتر ممبران است که به منظور تنظیم سختی آب استفاده میشود. انواع نمکها، قارچها و باکتریها و فلزات مضر مختلف توسط فیلتر ممبران از آب جدا میشوند. وجود این فیلتر درون فیلترهای تصفیه آب ضروری است.
- فیلتر پست کربن با پوسته نارگیل
املاح باقیمانده در آب آشامیدنی توسط فیلتر پست کربن از آب جدا میشوند. در این مرحله، آب از نظر طعم و بو کاملا شیرین و استاندارد میشود. کربن استفاده شده در این مرحله از ذغال پوسته نارگیل استخراج میشود که برای سلامتی آب آشامیدنی بسیار مفید است.
- فیلتر IN LINE
وجود این فیلتر در فیلترهای تصفیه آب خانگی ضروری به نظر نمیرسد. فیلتر IN LINE به منظور تامین املاح معدنی موردنیاز انسان که از طریق آب آشامیدنی حاصل میشود، تعبیه شده است. این فیلتر املاحی مانند پتاسیم و کلسیم و سدیم را که ممکن است توسط فیلترهای قبلی از آب جدا شده باشند، به آن باز میگرداند.
- فیلتر قلیایی
در نهایت، افزایش PH آب به منظور رفع خواص اسیدی اضافی توسط فیلتر قلیایی صورت میگیرد. این فیلتر، فیلتر تنظیمکننده PH نامیده میشود.