بذر ذرت، فرصت طلایی صادرات
سالیان درازی است که دیگر بذر نه به عنوان یک نهاده کشاورزی بلکه به عنوان یک فناوری کشاورزی شناخته شده است. در حقیقت از زمانی که استفاده از بذور هیبرید در جهان متداول شد، تولید بذر از یک روند عادی کشاورزی به یک راز تجارتی گران قیمت تبدیل شده است.
بذر هیبرید ذرت یک محصول منحصر به فرد و بسیار تخصصی است. تولید بذر ذرت هیبرید به زمان، هزینه و تخصص بیشتری نسبت به سایر محصولات تجاری نیاز دارد.
تولید کنندگان بذر ذرت برای تولید هیبرید سینگل کراس به جای کاشت یک رقم مشخص، دو نژاد مختلف ذرت را برای تلاقی دادن در مزرعه و تولید بذر ذرت هیبرید در جهت ایجاد گونهای که خصوصیات برتری را نسبت به والدین خود نشان دهد، مانند مقاومت به خشکی یا پایداری در شرایط خاص آب و هوایی، کشت میکند.
تولید بذر ذرت هیبرید شامل تولید، تکثیر و کشت دو نژاد ذرت است که در فرآیند تلاقی به عنوان پایه پدری (گیاه مسئول تولید گرده) و پایه مادری (گیاهی که بذر هیبرید تولید میکند) نامیده میشوند. در طول مراحل تولید اقدامات شدید حفاظتی از جمله رعایت فاصله با دیگر مزارع ذرت و همچنین اطمینان کامل از عدم تولید گرده در پایه مادری (جهت جلوگیری از خودگشنی) برای اطمینان از کیفیت و خلوص بذر تولید شده، انجام میشود.
این اقدامات حفاظتی موجب سختی کار تولید بذر نسبت به دیگر تولیدات است و موجب افزایش هزینه تولید بذر ذرت هیبرید نسبت به دیگر انواع بذر میشود. اما برتری هیبریدها در مزارع به قدری قابل توجه است که این سختیها و هزینهها را هم برای تولید کننده بذر و هم برای مصرفکننده آن به خوبی پوشش داده و جبران مینماید.
البته لازم به توضیح است، تولید بذر هیبرید فقط شامل هزینه و دشواری عملیات زراعی نیست بلکه نیازمند به دسترسی به پایه های پدری و مادری خالص و مناسب نیز است. تولید این پایه ها و آشنایی با خصوصیات فردی آنها و همچنین خصوصیات هیبرید ناشی از تلاقی آنها نیز عملیاتی علمی و بسیار فنی، پرهزینه و زمان بر است.
از این رو تولید بذر هیبرید فرایندی پیچیده و نیازمند استاندارهای دقیق برای جلوگیری از خطا های احتمالی است. در این راستا استاندارهای ملی و بینالمللی مهمی وجود دارد.
با توجه به کمیت و کیفیت محصولات ذرت بذری تولید داخل این امکان فراهم شده است، تا در کنار استاندارهای ملی کشور، یکی از مهمترین استاندارهای فراملی بذر که توسط سازمان بین المللی همکاری های اقتصادی و توسعه (OECD) بوجود آمده، در داخل کشور صادر شود. OECD بالاترین مجوز تولید و صادرات بذر در سطح بین المللی میباشد که توسط موسسه ثبت و گواهی بذر و نهال تنها به تولید کنندگانی که تمامی شرایط استاندارد کمی و کیفی تولید بذر را دارا میباشند اعطا میگردد.
سازمان همکاری های اقتصادی و توسعه در سال 1958 میلادی به منظور یکنواخت سازی کیفیت بذر در تجارت جهانی اقدام به ایجاد برنامه بذر در سطح کشورهای عضو نمود. برنامه بذر این سازمان در هشت برنامه غلات، چغندرقند، ذرت ، سورگوم، گیاهان روغنی و لیفی، علوفه ها و دانه های بقولات و سایر گونه های مشابه و سبزی و صیفی فعالیت میکند که بر خلوص نژادی و اصالت در بذرهای تولیدی که در تجارت جهانی مبادله میشوند، تاکید دارد.
دستیابی به امکان صدور گواهی OECD برای تولید بذر در 98 درصد تولیدات بذری کشورمان و در 160 گونه گیاهی در کشور تنها با تلاش، کوشش و دقت تولیدکنندگان و سازمانهای نظارتی در تولید بذر، امکان رقابت کیفی بذور تولید داخل با تکثیرکنندگان پیشرفته بذر در جهان را فراهم کرده است. در واقع گواهیای که تا قبل از این در کشور صادر میشد تنها در سطح ملی کاربرد داشت، اما OECD هم در سطح ملی و هم در سطح 61 کشور عضو سازمان کاربرد دارد.
این استانداردهای بینالمللی همانند یک خط کش یکسان بذور تولیدی در داخل را ارزیابی مینماید تا چنانچه این بذر در سطح بین الملل بین کشورهای مختلف مبادله شد، برداشت های متفاوتی از استانداردهای کیفیتی بذر مبادله شده وجود نداشته باشد.
لذا با دریافت این گواهینامه فرصت بسیار مناسبی برای صادرکنندگان اقلام کشاورزی در کشور بوجود آمده تا با استفاده از این ظرفیت بالای کمی و کیفی تولید بذر هیبرید ذرت، شرایط صادرات و ارزآوری این محصول ارزشمند را به وسیله بازریابی بینالمللی خصوصا در کشورهای همسایه فراهم آورند. شایان ذکر است، بذر از اقلامی است که در تحریم های یکجانبه و ظالمانه قرار نگرفته و امکان فعالیت تجاری بر روی آن میسر است.
با توجه به پتانسیل های بالای جغرافیایی، نیروی انسانی و ذخایر ژنتیکی غنی موجود، ایران جایگاه مهمی در صنعت چند میلیارد دلاری بذر در دنیا میتواند بر عهده بگیرد. کشورهایی که صاحب دانش فنی تولید بذر هستند و در صادرات و واردات تجاری آن نقش دارند، باید توسط سازمان های بین المللی بذر و ارقام گیاهی مورد تایید قرار گرفته و گواهی بین المللی برای آن ها صادر شود. بذر به عنوان یک موجود زنده در تبادل بین کشورها باید دارای گذرنامه و شناسنامه هویتی باشد. اخیرا، برای اولین بار در کشور اعتبارنامه ایستا (ISTA) از انجمن بینالمللی آزمون بذر دریافت شده است.
اعتبار نامه ISTA، در ورود کشور به بازار جهانی بذر و فراهم سازی بستر صادرات بذر نقش به سزایی خواهد داشت. نخستین دستاورد صدور این گواهی ایجاد سهولت لازم برای صادرات بذر میباشد. به این صورت که افراد یا شرکتهایی که اقدام به صادرات بذر مینمایند، دیگر نیازی به صرف هزینه بالا و وقت زیاد برای گرفتن گواهی های بذری مورد نیاز ندارند و این گواهی ها در کشور با صرف هزینه منطقی صادر خواهد شد.
شرکت توسعه کشت ذرت نیز به عنوان اصلی ترین تولید کننده بذر ذرت هیبرید در بخش خصوصی با تلاش فراوان امکان دستیابی به گواهی OECD و اعتبارنامه ISTA که نشان دهنده کیفیت صادراتی محصولات شرکت است، را فراهم نموده است.
شایان ذکر است این کیفیت صادراتی بذور نه فقط ناشی از تجربه و دانش فنی متخصصین داخلی بلکه با بهره مندی از تجهیزات روز آمد تولید بذر و آزمایشگاههای پیشرفته در محل کارخانه شرکت توسعه کشت ذرت در کرمانشاه فراهم آمده است. در این راستا ارقام ذرت با کیفیت و قابل رقابتی در شرکت توسعه کشت ذرت تولید شده است که امکان صادرت و بهره مندی دیگر کشورها خصوصا کشورهای همسایه که شرایط اقلیمی و فرهنگ کشاورزی نزدیکی به کشور ما را دارند، فراهم آمده است.
با توجه به یکسانی و در برخی موارد بالاتر بودن کیفیت بذور تولید داخل شرکت توسعه کشت ذرت نسبت به بذور تولیدی رقبای خارجی و همچنین قیمت بسیار رقابتی ارقام تولید داخل نسبت به ارقام موجود در بازار کشورهای همسایه، انتظار میرود بازار بسیار مناسب و مستعدی برای بذور این شرکت در کشورهای همسایه فراهم باشد. از این رو از فعالین تجاری در بخش خصوصی دعوت میشود تا در یک همکاری تجاری مشترک، ضمن بهرهمندی از منافع این تجارت پر سود، امکان تجارت بذر هیبرید ذرت با کیفیت و شناسایی این قابلیت مهم کشور در تولید داخل را به دیگر کشورها فراهم نمایند.
یکی از محصولات تولیدی شرکت توسعه کشت ذرت چوب بلال میباشد. برای دستیابی به این مهم، شرکت توسعه کشت ذرت نه فقط بذر ذرت درجه یک صادراتی مورد نیاز بلکه همکاری کامل فنی و علمی در راستای شناخت هرچه بیشتر بازارهای هدف از جمله تعیین اقلیم کشور مقصد و همچنین تحلیل بازار مصرف بذر ذرت از نظر میزان نیاز به بذر ذرت دانه ای برای تولید ذرت جهت مصارف جیره طیور و میزان نیاز به بذر ذرت علوفه ای برای سیلاژ ذرت مصرفی در جیره دام را نیز مورد بررسی و تخمین قرار میدهد.
از این رو خواهشمند است در صورت نیاز با شرکت توسعه کشت ذرت به آدرس تهران، خیابانفاطمی، خیابانباباطاهر، کوچهسهندشرقی، پلاک 4 به شماره 88953665 تماس حاصل نموده و یا با وبگاه شرکت (www.icmd.ir) مراجعه فرمایید.