چه مشکلات قلبی باعث مرگ در خواب میشوند؟
بسیاری از موارد مرگ در خواب به علت مشکلات قلبی اتفاق میافتند.
به گفته دکتر حسین دباغیان متخصص قلب و عروق، شواهد قابل توجهی مبنی بر این موضوع وجود دارد که عملکرد قلبی می تواند در حین خواب مختل شود. خواب REMیا دارای حرکات سریع چشم، به طور ویژه ای می تواند خطر اختلال در عملکرد قلبی را در هنگام صبح بیشتر کند.
همچنین به نظر می رسد که یک الگوی ۲۴ ساعته از اختلال در عملکرد قلب وجود دارد که در آن مشکلات قلبی اغلب در انتهای شب یا نزدیک به زمان بیدار شدن رخ می دهند. در ادامه، مشکلات قلبی که باعث مرگ در خواب می شوند را شرح می دهیم.
حمله قلبی و خطر مرگ در خواب
حملات قلبی هنگامی بروز می دهند که یک رگ خونی یا شریان کرونری خون رسان به بافت عضلانی مسدود شده و بافت مذکور دچار آسیب یا مرگ شود. این حملات قلبی از موارد خفیف و محدود کننده عملکرد قلب تا انسداد های ناگوار و عامل نارسایی کامل قلب را شامل می شوند. در صورتی که خون قادر به گردش نباشد، دیگر سیستم های بدن به سرعت نارسا شده و مرگ اتفاق می افتد. این در حالی است که شخص خواب است و متوجه اتفاق افتادن این علائم نیست تا از دیگران کمک بگیرد.
آریتمی قلب
قلب می تواند بی نظمی هایی را تجربه کند که بر سیستم عصبی آن تاثیر می گذارند. در این مواقع، چرخه منظم جریان الکتریکی محرک انقباض قلب مختل می شود. در نتیجه، انقباض های قلب نامنظم، بسیار سریع یا بسیار کند شده و تاثیر گذاری پمپاژ قلب کاهش می یابد. آریتمی ها می توانند یکی از عوامل رایج مرگ در هنگام خواب باشند.
آسیستول یک ریتم ایست قلبی است که در آن فعالیت الکتریکی قلب قابل شناسایی نیست. فیبریلاسیون یا فلوتر دهلیزی می تواند عملکرد قلبی را کاهش دهد. ریتم های بطنی مشابه همچون تاکی کاردی بطنی نیز می توانند مرگ بار باشند. انسداد های قلبی تاثیر گذار بر الگوی الکتریکی می توانند به اختلال قلبی و مرگ منجر شوند.
نارسایی احتقانی قلب
نارسایی احتقانی و مزمن قلب به سرعت بر سمت راست قلب تاثیر گذاشته و به تجمع مایعات در ریه ها و تورم دست و پا (ادم محیطی) منجر می شود. تجمع مایعات در ریه ها سبب بروز تنگی نفس مخصوصا در حالت دراز کش می شود. در صورتی که قلب افزایش بار را تجربه کند توانایی آن در به گردش انداختن خون افزایش می یابد.
سکته مغزی
مهم ترین نکته این است که قلب با تکیه بر توانایی به گردش انداختن خون می تواند بر دیگر سیستم های بدن تاثیر گذار باشد. برای مثال، ضربان نامنظم قلبی می تواند سبب ایجاد یک لخته خونی، جا به جایی آن به مغز و بروز سکته مغزی شود. فشار خون بالا یا هایپرتانسیون نیز می تواند خطر ابتلا به این عارضه را افزایش دهد.
در صورتی که سکته مغزی ساقه مغز را درگیر کند تنفس، باز کردن چشم ها، کنترل عضلات و هوشیاری با محدودیت مواجه می شوند. این سکته ها می توانند مرگ بار بوده و در هنگام خواب بروز دهند. شنیدن خبر مرگ ناگهانی یک نفر در خواب خبری ناگوار است. بسیاری از اوقات، مرگ در خواب می تواند گریبان گیر افراد جوان و سالم نیز شود. مرگ قلبی ناگهانی همان طور که از نام آن مشخص است ناگهانی بوده و هنگامی بروز می دهد که قلب از فعالیت باز ایستد.
چه افرادی مستعد مرگ قلبی در خواب هستند؟
مرگ قلبی ناگهانی عامل اصلی مرگ طبیعی است که هر ساله جان بسیاری از افراد را می گیرد. بیشترین کسانی که به این نوع مرگ دچار می شوند، افرادی 35 تا 45 ساله هستند. مردان دو برابر بیشتر از زنان به این نوع مرگ دچار می شوند. چنین مرگی در کودکان نادر بوده و احتمال آن 0.0015 درصد است.
هنگامی که صحبت از عوامل خطر به میان می آید، برخی جهانی بوده و برخی دیگر مختص به سن افراد هستند. تاکنون خبر های بسیار زیادی درباره ابتلای افراد جوان به مرگ قلبی ناگهانی در حین فعالیت های ورزشی شنیده شده است. بزرگی قلب یا همان هایپرتروفی کاردیومیوپاتی به مواردی گفته می شود که عضله قلب به طرز غیر طبیعی بزرگ شده و پمپاژ خون برای قلب دشوار تر می شود. این ناهنجاری رایج ترین علت مرگ ناگهانی قلب در افراد ورزشکار است که اغلب شناسایی نمی شود.
دیگر عوامل خطر افراد جوان شامل رشد غیر طبیعی و مشکل آفرین شریان های قلبی می شوند. همچنین، اختلال ریتم قلب نیز می توانند الگو هایی از ضربان سریع قلب را ایجاد کرده و سبب غش کردن و احتمال مرگ قلبی ناگهانی شوند. با این حال عوامل خطر ابتلا به مرگ قلبی ناگهانی به طور کلی به شرح زیر هستند:
- سابقه حمله قلبی (مخصوصا در 6 ماه گذشته)
- بیماری شریان های کرونری که با مصرف سیگار، سابقه خانوادگی، کلسترول بالا و غیره همراه باشد.
- سابقه غش کردن
- سابقه خانوادگی مرگ قلبی ناگهانی
- چاقی
- دیابت
- سو مصرف دارو
- نارسایی قلبی (ضربان قلبی بسیار ضعیف)
پیشگیری از مرگ قلبی ناگهانی
دانش در زمینه درمان مرگ قلبی ناگهانی، می تواند باعث کاهش تعداد افرادی شود که قربانی این اتفاق ناگوار می شوند. اولین و مهم ترین اقدام این است که سبک زندگی خود را به یک سبک سلام تر تغییر دهید. چاقی، مصرف دارو و غیره از نمونه های این عوامل خطر هستند. با این حال، به محض اینکه احساس کردید در معرض خطر این رویداد قرار گرفته اید، با خانواده یا نزدیکان خود صحبت کنید و به پزشک مراجعه کنید.