کدام جنس پارچه را برای انواع لباس مناسب است؟
صنعت پوشاک از صدها پارچه مختلف در تولید پوشاک استفاده میکند. برای مثال، فقط از حدودا 220 پارچه مختلف برای تولید انواع لباس زنانه میتوان استفاده کرد.
برخی از آنها از یک پارچه اولیه هستند. مثل چندین نوع کتان از پنبه ماهوت (نوعی پارچه پشمی) گرفته تا پیما؛ در حالی که سایر پارچهها از الیاف مختلفی ساخته میشوند و ویژگیهای منحصر به فردی دارند، مانند پارچه زربافت که دارای نقشهایی برجسته روی یک سطح صاف است. واقعا برای خرید لباس به مقدار اطلاعات در مورد پارچهها نیاز دارید؟
یکی از راههای مهم شیک پوشی، متنوع بودن لباسهای داخل کمد است: چنانچه ده بلوز دارید (یا حتی چند مدل مانتو) که جنس پارچه آن یکسان و فقط رنگهایشان متفاوت است، پوشیدن لباسهایی که به آنها بیاید کمی مشکل میشود. اما اگر جنس بلوز شما از پارچههای مختلف با انواع تار و پود، بافت و سایه باشد، میتوانید لباسهای منحصر به فرد بیشتری به تن کنید.
هنگام خرید، آشنایی با پارچههای مختلف به شما کمک میکند: اگر فقط یک پیراهن مشکی از فروشنده بخواهید، نمیتوانید در مورد انواع پارچه از او کمک خاصی بگیرید. ولی اگر بگویید یک پیراهن زنانه ابریشم مشکی میخواهید، گسترده انتخابتان را محدودتر کرده و اگر بگویید یک پیراهن ساتن ابریشم مشکی میخواهید خواسته خود را کاملا دقیق و شفاف بیان کرده اید. هنگامی که در فروشگاه مورد علاقه تان به دنبال لباس مورد نظر خود میگردید، شناخت پارچهها میتواند کمک بزرگی به شما بکند.
مراقبت از لباسها نیز به جنس پارچه آنها بستگی دارد: برای مثال، بیشتر الیاف مصنوعی در دمای بالا به خصوص در آب داغ ماشین لباسشویی و گرمای خشک کن یا اتو آسیب میبینند.
الیاف رایج لباس زنانه کدام است؟
به طور کلی پنج لیف طبیعی (پنبه، ابریشم، پشم، کتان و کنف) و پنج لیف مصنوعی (استات، اکریلیک، نایلونف پلی استر و ریون) وجود دارد. این الیاف جز اصلی بیشتر مواد به کار رفته در تولید انواع لباس هستند. در برخی موارد به تنهایی به کار میروند، ولی اغلب با هم ترکیب میشوند؛ به این ترتیب تولیدکنندگان زیبایی ظاهری یک پارچه را (معمولا از الیاف طبیعی) با داوم و کیفیت پارچه ای دیگر (معمولا مصنوعی) ادغام میکنند.
لباس با الیاف طبیعی
الیاف طبیعی منشا طبیعی دارند و هیچ گونه مواد مصنوعی و شیمیایی در ساخت آنها دخالت ندارد. این الیاف از گیاهان یا حیوانات به دست میآیند. در ادامه به دو مورد بسیار مهم و معروف اشاره خواهیم کرد:
پشم: یکی از الیاف طبیعی بسیار مهم حیوانی است. پشم از حیوانات گرفته دشه و به صورت لیف بافته میشود و میتوان از آن در تولید لباس استفاده کرد. پشم، گرما را حفظ میکند و بدون خیس شدن موجب جذب رطوبت میشود. از این رو به ویژه در تولید پالتو و برخی مدل مانتو و کت کاربرد فراوانی دارد.
پنبه: یک لیف گیاهی است و مهمترین و پرکاربردترین لیف در صنعت نساجی به شمار میرود، زیرا به راحتی هوا را از خود عبور میدهد. از آنجایی که پنبه زود چروک میشود، تولید کنندگام اغلب، آن را با پلی استر ترکیب میکنند تا در برابر چروک مقاوم شود.
لباس با الیاف مصنوعی
الیاف طبیعی تنها به چند عملیات ساده نیاز دارند؛ اما الیاف مصنوعی طی فرآیندهای پیچیده تری تولید میشوند. الیاف مصنوعی از ترکیبات مختلف مواد خامی مانند نفت و خمیر چوب ساخته میشوند که ممکن است به ظاهر هیچ ارتباطی میان آنها و صنعت پوشاک وجود نداشته باشد.
نایلون: نخستین لیف کاملا مصنوعی است که در دهه 1940 به شکل جوراب ساق بلند زنانه به دنیای پوشاک معرفی شد. این نوع الیاف سبک، مقاوم و نرم است و خیلی سریع خشک میشود. نایلون پس از چند بار شست و شو پرزدار میشود. همچنین اگر در دمای بالا قرار بگیرد، ذوب میگردد.
پلی استر: مقاوم و خوش قواره است، زیرا آب به آسانی جذب نمیکند و خیلی سریع خشک میشود. از عیوب پل یاستر این است که هوا را از خود عبور نمیدهد. متاسفانه هنگامی که در دهه 1970 از پلی استر برای تهیه پارچه دو لایه استفاده شد تا مدتی رایج بود و بعد دیگر محبوبیتش را از دست داد. امروزه پلی استر را اغلب در ترکیب با پنبه و سایر الیاف به کار میبرند.