تبیین ظرفیت ابزارهای مالی اسلامی در تامین مالی طرحهای غیرانتفاعی
پژوهشکده پولی و بانکی مقاله ای با موضوع تبیین ظرفیت ابزارهای مالی اسلامی در تامین مالی طرح های غیر انتفاعی را منتشر کرد که در آن اوراق وقف، اوراق قرضالحسنه و اوراق مشارکت به عنوان سه دسته از اوراق معرفی شدند که ظرفیت استفاده به عنوان ابزار تامین مالی طرحهای عامالمنفعه و غیرانتفاعی را دارا هستند.
به گزارش ایلنا به نقل از روابط عمومی پژوهشکده پولی و بانکی بانک مرکزی ، در چکیده این مقاله که نوشته وهاب قلیچ است ، آمده است: سابقه دیرین کسری بودجه دولت در اقتصاد ایران و اثرات نامطلوب آن بر متغیرهای کلان اقتصاد موجب شده که تامین این کسری از مسیر صحیح همواره یکی از مهمترین دغدغههای اقتصاد ایران بهحساب آید. یکی از مسیرهای تامین کسری بودجه دولتی فراهمسازی منابع مالی برای طرحهای عمرانی دولت است.
از آنجاکه طرحهای عامالمنفعه و غیرانتفاعی در تابع مخارج دولت سهم مهمی را به خود اختصاص دادهاند، استفاده از اوراق بهادار اسلامی برای تامین مالی این دسته از طرحها به عنوان یک راهکار جهت تامین کسری بودجه دولتی قابل تصور است. تبیین ظرفیت دو دسته از اوراق بهادار اسلامی غیرانتفاعی (اوراق وقف و اوراق قرضالحسنه) در تامین مالی اینگونه طرحها از جمله نتایج این تحقیق است.
در ادامه با توجه به محدودیت کاربرد اوراق غیرانتفاعی مذکور در شرایط فعلی اقتصاد ایران، به اوراق مشارکت به عنوان یکی از اوراق بهادار اسلامی انتفاعی پرداخته شده و پس از معرفی چالش ماهیت سود این نوع اوراق در بکارگیری در طرحهای غیرانتفاعی، راهحلی برای رفع این چالش عنوان میشود.
در نتیجه گیری این مقاله آمده است: برای ممانعت از رجوع مکرر دولت به استقراض از نظام بانکی و خلق پول به عنوان راهحلی سریع و در دسترس اما پرهزینه و تورمزا و برای تامین کسری بودجه، باید به بررسی و طراحی ابزارهای مالی مشروع، سهلالاجرا و کاربردی جهت تامین مالی این کسری دولت روی آورد. با توجه به الزام ابزارهای مالی قابل کاربرد در کشور به تبعیت از اصول حقه شریعت اسلامی، نمیتوان در این مسیر از ابزارهای اقتصاد متعارف همچون اوراق قرضه دولتی استفاده کرد.
از آنجاکه طرحهای عامالمنفعه و غیرانتفاعی در تابع مخارج دولت سهم مهمی را به خود اختصاص دادهاند، استفاده از اوراق بهادار اسلامی برای تامین مالی این دسته از طرحها به عنوان یک راهکار جهت تامین کسری بودجه دولتی قابل تصور است.
با نگاهی به ادبیات مالی اسلامی درمییابیم که اوراق بهادار اسلامی از جمله ابزارهایی هستند که میتوان کاربردپذیری آنان را در تامین مالی کسری بودجه دولت در بخش طرحهای غیرانتفاعی مورد مطالعه و پژوهش قرار داد.
تبیین ظرفیت دو دسته از اوراق بهادار اسلامی غیرانتفاعی (اوراق وقف و اوراق قرضالحسنه) در تامین مالی اینگونه طرحها از جمله مباحث این تحقیق بوده است. اما با توجه به محدودیت کاربرد اوراق غیرانتفاعی مذکور در شرایط فعلی اقتصاد ایران، به اوراق مشارکت به عنوان یکی از اوراق بهادار اسلامی انتفاعی پرداخته شد و پس از معرفی چالش ماهیت سود این نوع اوراق در بکارگیری در طرحهای غیرانتفاعی، راهحلهایی برای رفع این چالش عنوان شد.