فرصت ها و چالشهای کارت اعتباری بین المللی در نظام بانکی ایران
پژوهشکده پولی و بانکی بانک مرکزی با انتشار مقاله ای با عنوان «فرصت ها و چالش های کارت اعتباری بین المللی در نظام بانکی ایران» این موضوع را مورد واکاوی قرار داده است.
به گزارش ایلنا به نقل از روابط عمومی پژوهشکده پولی و بانکی، در این مقاله که نوشته «رسول خوانساری» است، چالش ها و موانع توسعه کارت های اعتباری بین المللی از جمله مسائل فقهی، مشکلات قیمت گذاری و تعیین نرخ سود، نبود ساز و کارهای مناسب اعتبارسنجی مشتریان، مسائل فرهنگی مربوط به کارت های اعتباری، مشکلات نوسان نرخ ارز، کمبود استانداردهای بین المللی در صنعت بانکداری، کمبود بسترها و زیرساخت های فنی، محدودیت دسترسی به اعتبار و همچنین تحریم های اقتصادی مورد بررسی قرار گرفته اند.
در چکیده این مقاله آمده است: کارت اعتباری بینالمللی، نوعی از کارت اعتباری است که امکان استفاده از آن در خارج از مرزهای یک کشور وجود داشته باشد. صنعت پرداختهای اعتباری نقش بهسزایی در افزایش سهولت، سرعت و امنیت مبادلات برای مشتریان ایفا میکند و کارتهای اعتباری امکان مناسبی برای خرید برخط، ایجاد بازارهای جدید برای خردهفروشان و افزایش دامنه انتخاب مشتریان فراهم می سازد.گردشگران، دانشجویان، مدیران و ... از جمله اقشاری هستند که دسترسی به کارت اعتباری بینالمللی در تسهیل مبادلات و رفع نیازهای آنها در حوزه پرداخت اهمیت ویژهای دارد. متاسفانه به دلایل مختلف، نظام بانکی ایران در زمینه کارتهای اعتباری بینالمللی پیشرفت چندانی نداشته و از ظرفیت مناسب این حوزه جهت ارایه خدمات بهتر به مردم و نیز فرصت درآمدزایی برای خود به خوبی استفاده نکرده است. هرچند بخشی از این مشکل به دلیل وجود تحریمهای اقتصادی در سالیان گذشته بوده، ولی به نظر میرسد عمده چالشهای این حوزه، مربوط به مسایل و مشکلات داخلی است. در این مقاله پس از معرفی و تشریح مزایا و کارکردهای بالقوه کارت اعتباری و تشریح ضرورت استفاده از کارتهای اعتباری بینالمللی، به مهمترین چالشها و موانع موجود در مسیر توسعه این صنعت در نظام بانکی کشور اشاره میشود و حتیالامکان راهکارها و پیشنهادهایی جهت برطرف کردن آنها ارایه شده است.
در قسمت نتیجه گیری این مقاله نیز آمده است: با وجود مزایای زیادی که برای کارتهای اعتباری بینالمللی قابل تصور است، آنگونه که پیداست در حوزه کارت اعتباری رشد کشور ما با سایر حوزههای بانکداری الکترونیک همسو نبوده و از نظر کمی و کیفی قابل قبول نیست. با وجود اثرگذاری نسبی تحریمهای اقتصادی بر توسعه کارتهای اعتباری بینالمللی، ولی در شرایط تحریم نیز راهکارهایی برای فعالیت در این صنعت وجود دارد و اگر نظام بانکی ما به دنبال ورود جدی در صنعت کارتهای اعتباری بینالمللی باشد، تعداد زیادی راه برای حل مشکلات مربوط به تحریم وجود دارد و میتوان با رفع چالشهای داخلی و خارجی در این زمینه، امکان توسعه این صنعت را بیش از پیش فراهم ساخت.
علاقه مندان برای دریافت کامل متن این مقاله و مطالعه آن می توانند به پایگاه اینترنتی پژوهشکده پولی و بانکی به نشانی www.mbri.ac.ir مراجعه کنند.