تعیین و تدوین استاندارد ملی ایران وظیفه قانونی سازمان استاندارد است
استانداردهای ملی با توجه به فرهنگ، اقتصاد، نیازهای ملی و اقلیمی تدوین میشوند.
مدیرکل استاندارد استان ایلام با اشاره به تعریف تدوین استاندارد در گفتگو با خبرنگار ما گفت: استانداردهای ملی با توجه به فرهنگ، اقتصاد، نیازهای ملی و اقلیمی تدوین می شوند و تدوین استاندارد دانشی فنی است که تعیین می کند که چه کالاهایی با چه ویژگی ها، روش تولید و روش آزمونی تولید شودو دامنه استانداردها بسیار وسیع و گسترده است.
محمد مددی افزود: سازمان ملی استاندارد ایران تنها سازمانی در ایران است که بر طبق قانون، میتواند استاندارد رسمی فرآورده ها را تعیین و تدوین و اجرای آنها را با کسب موافقت شورای عالی استاندارد، اجباری اعلام کند و در واقع یکی از وظایف قانونی این سازمان که به عنوان مرجع در کشور شناخته شده است، تعیین و تدوین استانداردهای ملی(رسمی) به استثنا مواد دارویی است.
وی ادامه داد: سازمان ملی استاندارد ایران یکی از اعضای سازمان بینالمللی استاندارد(ISO) است و بنابراین در اجرای وظایف خود، هم از آخرین پیشرفت های علمی و فنی و صنعتی جهان استفاده می کند و هم شرایط کلی و نیازمندی های خاص کشور را مورد توجه قرار میدهد.
مددی با اشاره به مراحل تدوین استاندارد اظهار داشت: فرآیند تدوین استاندارد به این صورت است که در ابتدا منابع بین المللی معتبر برای تدوین استاندارد یک کالا و یا خدمت، توسط متقاضی بررسی شده و پیشنهاد مربوطه جهت بررسی بیشتر به سازمان ملی استاندارد ایران ارسال می شودو پس از تایید و تصویب، موضوع به متقاضی که دبیر تدوین نامیده می شود، ابلاغ می شود.
وی خاطر نشان کرد: موضوع تدوین در کمیسیون های اولیه، فنی و نهایی که کمیسیون هایی تخصصی با حضور افراد صاحب نظر هستند، بررسی شده و پیش نویس نهایی جهت طرح در کمیته ملی به سازمان ارسال می شود. اعضاء کمیسیون های فنی را اساتید دانشگاه ها، کارشناسان استاندارد، نمایندگان تولیدکنندگان و مصرف کنندگان و سایر افراد صاحب نظر تشکیل می دهندو در نهایت پس از تصویب، پیش نویس تدوین، به عنوان استاندارد ملی ایران چاپ میشود.
مددی گفت: از ابتدای سال ۹۳ تاکنون ۹۷ عنوان پیشنهاد برای تدوین استاندارد ملی ایران توسط کارشناسان استاندارد ایلام و کارشناسان حقیقی که دارای پروانه کارشناسی در زمینه تدوین استاندارد دارند ارائه شده است.
محمد مددی افزود: این پیشنهادات تدوین در رشته های تخصصی خودرو و نیرو محرکه، اسناد وتجهیزات اداری و آموزشی، رایانه و فرآورده های داده ها، شیمیایی وپلیمر، پوشاک وفراوردهای نساجی والیاف، خدمات، مدیریت کیفیت، اوزان ومقیاس ها و خوراک و فراورده های کشاورزی است.