مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران:
جریمه پاکستان در قرارداد خط انتقال گاز پا برجاست / قیمت گاز کاهش نمییابد
نیروگاههای ایرانشهر، زاهدان و چابهار سالانه ٢ میلیارد لیتر فرآورده نفتی مصرف می کنند که با گازرسانی به استان سیستان و بلوچستان، از مصرف این میزان فرآورده جلوگیری می شود و تا دو سال آینده با جایگزینی گاز و سوختهای مایع تحویلی به نیروگاههای این استان امکان صادرات این فرآورده های نفتی فراهم می شود.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران گفت: بند جریمه در قرارداد صادرات گاز به پاکستان حذف نمی شود و قرار نیست با کاهش قیمت جهانی گاز از قیمت فروش آن در داخل کشور کاسته شود.
به گزارش خبرنگار ایلنا، حمیدرضا عراقی معاون وزیر نفت در نشست خبری در جمع خبرنگاران با اشاره به بی سابقه بودن پیشی گرفتن تولید از مصرف گاز طی سال جاری گفت: اتفاق خوبی که در سال ۹۳ بند ق تبصره ۲ قانون بودجه سال ۹۳ بود، زیرا این بند اعلام می کرد انرژی صرفه جویی شده توسط گروه های مختلف صنعتی قابل خریداری هستند یعنی اگر صنایع مازوت، گازوئیل و یا هر سوخت مایع دیگری را صرفه جویی کند دولت به جای آن گاز تحویل می دهد و این سوخت مایع صادر خواهد شد که در نهایت صرفه اقتصادی به همراه خواهد داشت.
وی با اشاره به احداثخطوط انتقال گاز و ایستگاه های تقویت فشار گاز تصریح کرد: ایستگاه های تقویت فشار گاز خط ۸ به اتمام رسید و خط ۶ سراسری نیز به اتمام می رسد و در سال های ۹۴ و ۹۵ باید خطوط انتقال ۹ و ۱۱ به اتمام رسد تا بتوانیم زمینه انتقال ۲۰۰ میلیون متر مکعب گاز جدید را در کشور فراهم کنیم و برای اجرای این پروژهها به حدود ۱۶ میلیارد دلار سرمایه گذاری نیاز داریم.
وی در ادامه با اشاره به اینکه عملیات اجرایی احداثخط انتقال گاز ایرانشهر - زاهدان تا هفته آینده از محل بند(ق) تبصره دو بودجه امسال آغاز می شود تصریح کرد: خطوط انتقال گاز سیستان و بلوچستان، ایرانشهر - زاهدان و ایرانشهر به چابهار توجیه اقتصادی دارند و در شورای اقتصاد نیز تصویب شده و برای اجرای این پروژه، ١, ۶ میلیارد دلار اعتبار تعریف شده است.
معاون وزیر نفت گفت: شورای اقتصاد بر اساس بند «ق» تبصره ۲ بودجه سال ۹۳، اجرای خطوط انتقال گاز استان سیستان و بلوچستان، از جمله ایرانشهر به زاهدان و ایرانشهر به چابهار را تصویب کرده است.
نیروگاههای ایرانشهر، زاهدان و چابهار سالانه ٢ میلیارد لیتر فرآورده نفتی مصرف می کنند
وی اظهار داشت: نیروگاههای ایرانشهر، زاهدان و چابهار سالانه ٢ میلیارد لیتر فرآورده نفتی مصرف می کنند که با گازرسانی به استان سیستان و بلوچستان، از مصرف این میزان فرآورده جلوگیری می شود و تا دو سال آینده با جایگزینی گاز و سوختهای مایع تحویلی به نیروگاههای این استان امکان صادرات این فرآورده های نفتی فراهم می شود.
وی ادامه داد: اعتبار هزینه شده برای اجرای این خطوط با گازرسانی به نیروگاههای چابهار، ایرانشهر، زاهدان در طول یکسال قابل بازگشت است.
عراقی یادآور شد: پروژه گازرسانی به بیش از دو میلیون خانوار باقیمانده نیز با اعتبار ۴, ٧ میلیارد دلار انجام می شود.
وی همچنین گفت: بانکها، شرکتهای داخلی و خارجی می توانند برای سرمایه گذاری در این پروژه ها اعلام آمادگی کنند.
معاون وزیر نفت با بیان این که شرکت گاز در سال ٩۴ تبدیل به موتور محرکه اقتصاد کشور می شود، گفت: با گازرسانی به شهرها و روستاهای باقیمانده، برای لوله سازها، کارشناسان، شرکتهای تاسیسات لوله کشی گاز در منازل اشتغال زایی ایجاد می شود.
وی در ادامه در خصوص صادرات گاز به ترکیه گفت: صادرات گاز به کشور ترکیه در سال ٩٣ بر اساس قرارداد انجام شده و در سال جاری با اعتماد کامل در فضای بین المللی انجام شد.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران با اشاره به صادرات گاز به پاکستان گفت: در دسامبر سال ۲۰۱۴ قرار بود گاز به پاکستان منتقل شود، اما هنوز زیرساخت های پاکستان برای واردات گاز از ایران آماده نیست و با این شرایط که پاکستان دارد، بعید به نظر می رسد تا سال ۲۰۱۵ نیز این شرایط فراهم شود اما به هر حال قرار است در صورت آماده شدن شرایط پاکستان صادرات روزانه ۱۴ میلیون متر مکعب گاز به پاکستان آغاز شود و هنوز بند جریمه پاکستان پابرجا است و طبق قرارداد با آنها برخورد می کنیم.
امضای قرارداد جدید برای گازرسانی به شهر بصره
عراقی با بیان این که در زمینه افزایش حجم صادرات گاز اقدامهای خوبی انجام شده است، گفت: بر اساس قرارداد، سال آینده گاز نیروگاههای بغداد توسط ایران تامین می شود و در حال مذاکره برای امضای قرارداد جدید برای گازرسانی به شهر بصره نیز هستیم.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران با بیان اینکه تامین مطمئن، ایمن و مطلوب گاز برای مصرف کنندگان در داخل و خارج کشور از جمله اهداف اصلی شرکت ملی گاز ایران است، تصریح کرد: در سال جاری موفق بوده ایم اما فعالیتهای زیادی در سال ٩۴ و ٩٥ باید انجام دهیم تا برنامه های تعریف شده محقق شود.
ماهانه ٧٠٠ میلیارد تومان به سازمان هدفمندی یارانه ها پرداخت می کنیم
وی با بیان این که شرکت ملی گاز ایران ماهانه ٧٠٠ میلیارد تومان به سازمان هدفمندی یارانه ها پرداخت می کند، گفت: سالانه بیش از ١٠ هزار میلیارد تومان از منابع این شرکت به بخش هدفمندی اختصاص داده می شود و به ازای هر مترمکعب، ٢٠ تومان به شرکت ملی گاز ایران پرداخت و مابقی به خزانه دولت واریز می شود.
با توسعه فازهای پارس جنوبی، روزانه ۶۶۶ میلیون مترمکعب گاز فرآورش میشود
عراقی با بیان اینکه شرکت ملی گاز ایران با همکاری شرکت ملی نفت ایران، امسال حجم تولید گاز را افزایش داده است، ادامه داد: با توسعه فازهای پارس جنوبی، روزانه ۶۶۶ میلیون مترمکعب که بالاترین مقدار تولید گاز در طول تاریخ صنعت گاز بشمار می رود، فرآورش می شود.
وی افزود: در سالهای گذشته به دلیل عدم توسعه فازهای پارس جنوبی و آماده نبودن خطوط انتقال و ایستگاه های تقویت فشار، حجم تولید گاز افزایش چندانی نداشته است.
معاون وزیر نفت گفت: میانگین تولید گاز در ماههای گذشته به روزانه ۶٣٧ میلیون مترمکعب رسیده و این در حالی است که در سال گذشته به طور متوسط روزانه ٥٧٠ میلیون مترمکعب گاز فرآورش شده است.
وی تصریح کرد: شرکت ملی گاز ایران بر اساس برنامه های تعریف شده تا پایان سال ٩۶، ظرفیت فرآورش، انتقال و توزیع گاز را به سالانه ٣٣٠ میلیارد مترمکعب افزایش می دهد و برای فرآورش یک میلیارد مترمکعب گاز در روز و فرآورش سالانه ٣٣٠ میلیارد مترمکعب گاز باید زیرساختهای لازم فراهم شود.
عراقی افزود: افزایش شرکتهای پالایش گاز از ١٣ به ١٩ شرکت، افزایش ایستگاههای تقویت فشار گاز از ٧١ به ٩٠ ایستگاه و افزایش خطوط انتقال گاز از ٣٥ هزار کیلومتر به ۴٠ هزار کیلومتر از جمله ملزومات تحقق این برنامه است.
حجم ذخیره سازی گاز کشور افزایش می یابد
وی تصریح کرد: با دستور وزیر نفت و بر اساس برنامه ششم توسعه، مخازنی که پیشتر اکتشاف شده و امکان بهره برداری از آن وجود ندارد به شرکت ملی گاز ایران برای مطالعه واگذار می شود تا حجم ذخیره سازی گاز کشور افزایش یابد.
وی گفت: بر اساس این طرح، عملیات چاههای اکتشافی آغاز شده و چند مخزن در سالهای آینده به بهره برداری می رسد و با افزایش حجم ذخیره سازی گاز، پایداری تامین گاز کشور افزایش می یابد.
عراقی با اشاره به بهره برداری از مخزن ذخیره سازی شوریجه در سال جاری گفت: امسال علاوه بر مخزن ذخیره سازی سراجه، مخزه شوریجه نیز به مدار آمده است.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران با اشاره به گازرسانی به نیروگاه ها گفت: سال گذشته به طور میانگین روزانه ١۴ میلیون مترمکعب گاز به نیروگاه ها تحویل می دادیم، اما امسال حجم گاز رسانی به نیروگاه ها به ١٠٠ میلیون رسید.
وی با اشاره به واردات گاز از ترکمنستان خاطرنشان کرد: روزانه ٣٨ میلیون مترمکعب گاز از این کشور وارد می شود.
عراقی گفت: به رغم کلیه مشکلات موجود در شرکت گاز بدهی ترکمنستان پرداخت شده و مشکلی از این نظر وجود ندارد.
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر این که آیا بهتر نیست به جای وارد کردن گاز از میزان صادرات کم کرده و حجم گاز مورد نیاز در کشور را تامین کنیم، اظهار داشت: موضوع واردات و صادرات گاز موضوع تجاری است و استراتژی شرکت ملی گاز این است که در صورت اقتصادی بودن از هر کشوری که می تواند گاز وارد کند.