خبرگزاری کار ایران

مدیر مرکز ملی مطالعات و تحقیقات دریای خزر خبر داد:

ورود دریای خزر به دور جدیدی از ویژگی‌های نوسانی

ورود دریای خزر به دور جدیدی از ویژگی‌های نوسانی
کد خبر : ۲۳۱۲۳۴

براساس تحلیل داده‌های دریافتی از ایستگاه‌های ترازسنجی مستقر در بندر انزلی، بندر نوشهر، بندر امیرآباد و بندرترکمن(آشوراده)، میانگین تراز آب دریای خزر در سال آبی گذشته(۹۳-۱۳۹۲) برابر ۲۶.۶۷ - متر است که درمقایسه با سال آبی پیش از آن هشت سانتی‌متر و در قیاس با چهار سال پیش ۴۲ سانتی‌متر کاهش نشان می‌دهد.

مدیر مرکز ملی مطالعات و تحقیقات دریای خزر، از ورود دریای خزر به دور جدید ویژگی‌های نوسانی خبر داد.

به‌گزارش ایلنا و به نقل از پایگاه اطلاع‌رسانی وزارت نیرو(پاون)، " جواد ملک " درباره تراز آب این دریا، گفت: کاهش یک متری تراز آب دریای خزر طی ۱۹ سال اخیر را نمی‏​‌توان به‌عنوان افت‌وخیزهای معمولی دریا دانست و احتمال ادامه کاهش تراز آب به‌عنوان دور جدیدی از ویژگی‏‌های نوسانی دریای خزر را نباید از نظر دور داشت.

وی با اشاره به آخرین وضعیت نوسان‌ها و میانگین تراز آب دریای خزر در سال آبی گذشته(۹۳-۱۳۹۲)، بیان کرد: ‌ براساس تحلیل داده‌های دریافتی از ایستگاه‌های ترازسنجی مستقر در بندر انزلی، بندر نوشهر، بندر امیرآباد و بندرترکمن(آشوراده)، میانگین تراز آب دریای خزر در سال آبی گذشته(۹۳-۱۳۹۲) برابر ۲۶.۶۷ - متر است که درمقایسه با سال آبی پیش از آن هشت سانتی‌متر و در قیاس با چهار سال پیش ۴۲ سانتی‌متر کاهش نشان می‌دهد.

وی ادامه داد: ازجمله دلایل کاهش تراز آب را می‌توان ادامه تاثیر خشک‌سالی سال‌های پیش در حوضه آبریز خزر و کاهش بارش و درنتیجه کاهش آب‌دهی رودخانه‏‌های منتهی به دریای خزر به‌ویژه رودخانه ولگا دانست.

ملک اضافه کرد: دبی رودخانه ولگا درمجموع سال‏‌های ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۲ میلادی حدود ۸۰ درصد میانگین درازمدت این رودخانه بوده و در سال ۲۰۱۳ میلادی، آب‌دهی رودخانه ولگا هفت درصد بالاتر از حد نرمال گزارش شده است اما در بهار سال ۲۰۱۴ میلادی و در دوره پرآبی، آب‌دهی رودخانه ولگا ۷۰ درصد دبی نرمال در این دوره گزارش شده است.

وی با تاکید بر لزوم تهیه نقشه حد بستر و حریم دریای خزر، اظهار داشت: با توجه به اعلام حد بستر دریای خزر(تراز ۲۴.۷ - متر) از سوی وزارت نیرو و لزوم حفظ و حراست آن از سوی سازمان‌های مسئول در استان‌های شمالی کشور، لازم است پروژه تهیه نقشه حد بستر و حریم دریای خزر و علامت‏‌گذاری سواحل با جدیت اجرا شود زیرا به‌دلیل کاهش تراز آب دریا تجاوزها به حریم دریا افزایش خواهد یافت.

وی تصریح کرد: ضروری است تمام طرح‌ها و برنامه‏‌های راهبردی دولت در سواحل جنوبی دریای خزر با توجه به ویژگی‌های نوسانی دریای خزر و روند کاهش تراز آب در سال‌های اخیر، مهندسی و عملیاتی شوند.

ارسال نظر
پیشنهاد امروز