ضرورت طرح دانشآموزی برای نجات آب / سالی ۱۵۰ میلیون مترمکعب کسری آبخوان در تهران
روز دوشنبه ۲۸ مهرماه مجموع آب ذخیره شده در مخازن سدهای پنج گانه استان تهران به ۴۱۰ میلیون مترمکعب رسید که در مقایسه با ۴۶۰ میلیون مترمکعب سال گذشته همچنان ۵۰ میلیون مترمکعب کمتر است. البته بارش های امروز مناسب است و امیدواریم همچنان ادامه یابد تا ذخیره سدها اندکی بهتر شود.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای تهران گفت: وضعیت منابع آبی و مصارف آب در استان تهران به گونه ای است که فرهنگ سازی و آموزش به دانش آموزان و اجرای طرح هایی مانند داناب را ضروری و حیاتی می کند.
به گزارش ایلنا و به نقل از روابط عمومی شرکت آب منطقه ای تهران، " خسرو ارتقایی " در جریان امضای تفاهم نامه طرح دانش آموزی نجات آب(داناب) در استات تهران که در محل سد لتیان و با حضور مدیرکل، معاونین و مدیران مناطق آموزش و پرورش شهر تهران و همچنین مدیرکل دفتر روابط عمومی و امور بین الملل شرکت مدیریت منابع آب ایران برگزار شد، اظهار کرد: امروز شرایط آبی در استان تهران به گونه ای است که مصرف دوبرابری در مقایسه با متوسط جهانی و ادامه خشکسالی ها نیاز به فرهنگ سازی و آموزش های بیشتر را در جامعه و به خصوص دانش آموزان ضروری و بدیهی نموده است و لذا اجرای طرح داناب کمک موثری در این زمینه خواهد بود.
ارتقایی با بیان اینکه هرچه قدر آب برای تهران تولید و منتقل شود، مصرف نیز بالاتر خواهد رفت، گفت: در سال های گذشته هر چه قدر طرح های آبی اجرا شده و آب را به تهران منتقل نموده، مردم نیز بیشتر و بیشتر مصرف کرده اند که باید این رویه تغییر کند.
وی با تاکید بر کاهش ذخایر آبی سدهای تهران در زمان حاضر، اظهار کرد: روز دوشنبه ۲۸ مهرماه مجموع آب ذخیره شده در مخازن سدهای پنج گانه استان تهران به ۴۱۰ میلیون مترمکعب رسید که در مقایسه با ۴۶۰ میلیون مترمکعب سال گذشته همچنان ۵۰ میلیون مترمکعب کمتر است. البته بارش های امروز مناسب است و امیدواریم همچنان ادامه یابد تا ذخیره سدها اندکی بهتر شود.
وی ادامه داد: بارش های تهران نیز تا روز دوشنبه ۲۸ مهر ماه به ۱۰.۵ میلیمتر رسید که این میزان بارش هنوز با بارش های متوسط بلند مدت که بیش از ۱۱.۵ میلیمتر است فاصله دارد اما در مقایسه با زمان مشابه پارسال بیشتر است.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای تهران با بیان اینکه طرح دانش آموزی نجات آب یا داناب به هر حال راه حلی است که می تواند به فرهنگ سازی استفاده درست از آب کمک نماید، تصریح کرد: توجه به مسائلی چون استفاده از پساب و به کار گیری بازچرخانی آب، مدیریت و اصلاح مصرف آب در استان که چالش جدی آب در استان است و همچنین آلوده کردن منابع آب به ویژه با ورود زباله ها و یا آلاینده های صنعتی به رودخانه ها می تواند در این طرح مهم و ملی مدنظر قرار گیرد.
وی در جمع مدیران آموزش و پرورش شهر تهران و مناطق ۲۲ گانه آن با اعلام نیاز بخش آب به مشارکت و همکاری فرهنگیان و به خصوص آموزش و پرورش، بیان کرد: اجرای این طرح سبب خواهد شد که در میان دانش آموزان و خانواده های آن ها و در نهایت در سطوح مختلف جامعه فرهنگ سازی مناسبی در خصوص مصرف آب داشته باشیم.
وی اضافه کرد: در آیات قرآن و فرهنگ ایرانی ما آب جایگاه ویژه ای دارد. به هر حال اکنون وقت آن رسیده که روش های تربیتی و آموزشی و فرهنگ سازی وارد مدیریت آب کشور شود.
ارتقایی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به اینکه جمعیت تهران در حال نزدیک شدن به ۱۳ میلیون نفر است، اظهار کرد: این جمعیت ۱۶ درصد کشور را تشکیل می دهد در حالیکه مساحت استان تهران کمتر از یک درصد است. بر اساس آمار، در این استان هر ساله بیش از ۱۵۰ میلیون مترمکعب کسری آبخوان وجود دارد که این حجم دو برابر حجم مفید سد لتیان است.
ارتقایی همچنین افزود: تهران سرانه مصرفی حدود ۳۵۰ مترمکعب در سال برای هر نفر دارد که این میزان در کشور به طور متوسط ۱۲۳۴ مترمکعب می باشد.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای تهران در این آیین، میزان مصرف آب شرب تهران را در حدود یک میلیارد و ۱۰۰ میلیون مترمکعب ذکر کرد و گفت: برای این مقدار آب مصرفی، ۷۵۰ میلیون مترمکعب آب را از سدها و مابقی از چاه ها تامین می گردد که در سال های خشکسالی مثل امسال این نسبت به ۵۰-۵۰ می رسد.
ارتقایی اضافه کرد: از ۷۵۰ میلیون مترمکعب آب سدهای تهران حدود ۴۰۰ میلیون مترمکعب از سامانه شرق شامل سدهای لار، لتیان و ماملو و ۳۵۰ میلیون مترمکعب نیز از سامانه غرب شامل سدهای امیرکبیر و طالقان تامین و ارسال می شود.
ارتقایی در ادامه به تصفیه خانه های تهران نیز اشاره کرد و گفت: تهران هم اکنون پنج تصفیه خانه در حال بهره برداری دارد و تصفیه خانه ششم نیز که بزرگترین تصفیه خانه خاورمیانه است در منطقه ۲۲ و شمال تهران در حال احداثاست تا آب سدهای طالقان و امیرکبیر را که با تونل منتقل می شوند در تراز بالاتر تحویل تهران دهد.
وی تاکید کرد: در صورت تکمیل و بهره برداری از این تصفیه خانه، در سال های خشکسالی می توان آب را با حجم بیشتری به تهران آورد و به شرق تهران نیز منتقل نمود.
وی افزود: تصفیه خانه هفتم تهران نیز که وظیفه تصفیه آب سد ماملو را دارد در آینده نزدیک به بهره برداری خواهد رسید که این عمل می تواند در انتقال آب مناسب به مناطق جنوب و جنوب شرق تهران موثر باشد.
هیچ راهی جز آگاهی بخشی به نسل آینده وجود ندارد
مدیرکل روابط عمومی و امور بین الملل شرکت مدیریت منابع آب ایران گفت: در حال حاضر هیچ راهی به جز اطلاع رسانی و آگاهی بخشی به نسل آینده برای مدیریت بر منابع آب نداریم.
عبدالله اسکویی نیز در آیین امضای تفاهم نامه طرح دانش آموزی نجات آب در استان تهران که در محل سد لتیان برگزار شد، اظهار کرد: تحلیل و بررسی ها نشان می دهد که در سال های آتی هیچ راهی به جز آموزش و آگاهی رسانی به نسل آینده برای مدیریت بر منابع آب وجود نخواهد داشت چراکه این دانش آموزان هستند که بعدها در جایگاه های مدیریتی و اجتماعی کشور نقش تعیین کننده ای خواهد داشت.
وی تاکید کرد: سازمان ملل برای کشورمان از تعریف کشور سازگار با کم آبی استفاه نموده است و بنابراین باید به گونه ای زندگی کرد که سبک زندگی و کار و زندگی اجتماعی با وضعیت موجود منابع آب همراه شود.
اسکویی با بیان اینکه ویژگی طرح دانش آموزی نجات آب یا داناب استفاده از نظام مشارکتی است، گفت: این طرح به صورت کاملا نظام مند در حال اجرا است که مهمترین نظام آن استفاده از کارهای مشارکتی و اموزش های کیفی به دانش آموزان است.
وی مخاطبان طرح داناب را دوره های راهنمایی قدیم و متوسطه ذکر کرد و گفت: با توجه به اینکه شرکت های آب و فاضلاب مفاهیم ابتدایی آب را به دانش اموزان مقاطع ابتدایی و پیش دبستانی آموزش می دهند، این طرح بر آموزش و تربیت دانش آموزان متوسطه و راهنمایی قدیم تاکید دارد چراکه مفاهیم اساسی تری مثل آب مجازی و اقتصاد آب در آن مطرح می شود.
اسکویی با بیان اینکه در این طرح تلاش می شود آموزش ها به صورت غیرمستقیم و مشارکتی و با حضور فعال دانش آموزان اجرا شود، گفت: نظام های ارتباطی با مخاطبان طرح، نظام رسانه ای و نظام ارزیابی نیز در این طرح دیده شده است تا بتوان در بخش های مختلف به صورت روش مند و علمی پیش رفت.
مدیرکل روابط عمومی شرکت مدیریت منابع آب ایران در ادامه، تصریح کرد: در تعریف مبانی اجرایی طرح داناب از نظریه های علمی دنیا و تجربه هایی که در سطح کشورهای مختلف وجود داشته استفاده شده است.
اسکویی در عین حال یادآور شد: با بررسی های انجام شده مشخص گردید که مشارکت و همکاری نزدیک شرکت های آب منطقه ای و آموزش و پرورش در سطح کشور به شکل بسیار قوی تر و موثرتری نسبت به اجرای طرح های مشابه در دنیا بوده است و این نشان می دهد که این طرح وام دار کشورهای غربی نیست.
وی همچنین اظهار کرد: روش اجرای طرح و قابلیت های آن سبب شده تا کارشناسان نسبت به مطرح کردن طرح در سطح بین المللی نیز توصیه هایی کنند اما تلاش شده است تا طرح داناب وارد حواشی نشود و راه خود را ادامه دهد.
اسکویی تاکید کرد: آب یک موضوع فرابخشی است و تنها وزارت نیرو و شرکت های زیرمجموعه آن نمی توانند به آن توجه کنند بلکه این موضوع نیازمند توجه و همکاری همه بخش ها است.
وی تصریح کرد: ایران کشوری کم آب است و باید این نگاه و باور را در بین مردم ایجاد نمود تا بر اثر یک بارندگی تصور نشود مشکلات آب برطرف شده است. تنها نوار شمالی و غرب کشور از بارش های خوبی برخوردار هستند و مابقی سطح سرزمین ایران خشک و نیمه خشک است و این موضوع باید مورد توجه همگان قرار گیرد.
مسأله آب باید برای دانش آموزان نهادینه شود
مدیرکل آموزش و پرورش شهر تهران گفت: مسأله آب به عنوان یک نعمت خدادادی باید برای دانش آموزان نهادینه شود.
در ادامه اسفندیار چهاربند در جریان امضای تفاهم نامه طرح دانش آموزی نجات آب(داناب) که بین شرکت آب منطقه ای تهران و این اداره امضا شد، اظهار کرد: باید آموزش و پرورش تهران در این طرح که به طور عمده فرهنگ سازی در مصرف آب و تغییر نگاه به آب است مشارکت کند تا مسأله آب برای دانش آموزان نهادینه شود.
چهاربند با بیان اینکه آب تنها نباید به کتاب های درسی خلاصه شود، گفت: اکنون آب در دنیا در برابر نفت مطرح می شود و یکی از ابزارهای مهم گفتگوی سیاسی است و اهمیت آن بر کسی پوشیده نیست.
وی همچنین تصریح کرد: قیمت آب در کشورمان با هیچ کالایی قابل مقایسه نبوده و بسیار متفاوت است. در واقع تولید آب خام توسط شرکت آب منطقه ای تهران و فروش آن به آبفا بین ۳۰ تا ۴۰ تومان است و پس از تصفیه توسط آبفا به ۳۰۰ تومان برای هر مترمکعب می رسد و این قیمت به مردم فروخته می شود.
چهاربند سپس افزود: این در حالی است که قیمت یک بطری آب معدنی یک لیتری در کشور در حدود ۸۰۰ یا ۹۰۰ تومان تمام می شود که اگر یک مترمکعب را حساب کنیم در حدود ۹۰۰ هزار تومان می شود و این تفاوت قیمت بسیار بالا است. در واقع مردم باید بدانند که این یارانه دولت در بخش آب به آن ها است.
مدیرکل آموزش و پرورش شهر تهران در ادامه این نشست، خاطر نشان ساخت: آب یکی از عوامل مهم و کلیدی در توسعه کشورها محسوب می شود و باید به آن توجه ویژه ای شود و آموزش و پرورش نیز بر خود لازم می داند تا در طرح داناب به صورت جدی مشارکت کند.
وی تاکید کرد: دانش آموزان باید طوری تربیت شوند تا در زندگی شخصی و اجتماعی نگاه تازه ای به آب داشته باشند و حفاظت از آن را به صورت جدی مدنظر قرار دهند.
چهاربند با بیان اینکه اگر در فرهنگ سازی استفاده درست از آب مشارکت کنیم به دولت و کشور کمک کرده ایم، تصریح کرد: نگاه آموزش و پرورش شهر تهران به طرح داناب اهمیت و تاثیرگذاری آن است و به هیچ عنوان نباید آن را یک طرح تشریفاتی به حساب آورد و مدیران باید همواره به این نکته توجه کنند.
چهاربند در پایان ابراز امیدواری کرد: امیدواریم که کمک موثری به حفاظت کمی و کیفی منابع آب در استان تهران نماییم و در نگه داری از این منبع خدادادی کشور نقش ایفا کنیم.
در پایان این آیین، تفاهم نامه اجرای طرح دانش آموزی نجات آب(داناب) به امضای مدیرعامل شرکت آب منطقه ای تهران و مدیرکل آموزش و پرورش شهر تهران رسید.