نگاهی گذرا به انتخابات شورای شهر رشت از ابتدا تاکنون؛
شورایی غیر قابل پیشبینی با مردمی امیدوار
انتخابات شورایشهر در رشت سابقه110ساله دارد. پس از مشروطه، نخستین قانونی که در مجلس شورای ملی تصویب شد قانون بلدیه بود. بر این مبنا قرار شد انجمنهای بلدی تشکیل شود و این انجمنها شهردار را انتخاب کنند. انجمن بلدیه شهر رشت در ۱۰ بهمن ماه ۱۲۸۶ در مسجد صفی رشت با همین هدف تشکیل شد و توانست یک هفته بعد اعضای انجمن شهردار منتخب خود را انتخاب کند. از آن زمان سالها گذشتهاست اما رشت همچون گذشته درگیر انتخاب بر سر مدیرانشهری خود است...
رشت یکی از معدود شهرهای کشور است که در هر دوره از انتخابات شورای شهر آن با مشکلاتی مواجه بود. برای مثال در دوره چهارم که چند صباحی به عمرش باقی نمانده است تایید انتخابات آن بسیار دیر انجام شد. در این دوره در بعضی مناطق رشت هنگام شمارش آرا اشتباهات و تخلفاتی صورت گرفت که درنهایت در چند مرحله اسامی کاندیداها جابهجا شد به طوری که در بازشماری نهایی نام یک یا چند کاندیدا جای کاندیداهای دیگر نشست.
از دیگراتفاقات مهم درانتخابات شوراهای شهر باران در چهار دوره گذشته دستگیری بسیاری از اعضای شورای شهر سوم و انحلال این شورا بود . دوره اخیر نیز با حواشی بسیاری از جمله استیضاح شهردار همراه بود. اگرچه در این دوره اصلاحطلبان به پیروزی دست یافتند و از 15 نفر عضو اصلی آن 8 نفر اصلاحطلب بودند اما این موضوع هم نتوانست از مشکلات آن بکاهد. حال باید دید وضعیت انتخابات در دوره پنجم این شهر چگونه خواهد بود بخصوص با توجه به مصوبه جدید مجلس که تعداد منتخبین شورا از 15 نفر به 11 نفر کاهش می یابد.
استیضاح شهردار
استیضاح شهردار رشت موضوع بحث برانگیزی بود که در شورای چهار اتفاق افتاد. محمدابراهیم خلیلی در مهر ماه ۱۳۹۲ با ۱۱ رای اعضای شورای اسلامی رشت به عنوان شهردار انتخاب شد اما در مهر ماه 93در حالی که تنها 9 ماه از آغاز به کار او میگذشت، استیضاح شد. برکناری شهردار رشت با انتقاد شدید امام جمعه این شهر در نماز جمعه مواجه شد وی خلیلی را شهردار نمونه کشوری خواند و گفت شهردار بازیچه دست شورای شهر نیست و مردم نباید بازیچه چند جوان تازه به دوران رسیده در شورای شهر رشت باشند. استاندار گیلان نیز با انتقاد از شورای شهر رشت خواستار ایجاد محدودیتهای قانونی برای شوراها در برکناری شهرداران شد. مهدی چمران رئیس شورای عالی استانها از شورای شهر رشت هم به اتفاقهایی که در مورد شهردار این شهر افتاد انتقاد کرد، این در حالی است که طبق قانون استیضاح حق قانونی شورا است و بروز چنین واکنشهایی تعجبآور بود.
دستگیری اعضای شواری شهر دوره سوم
اما شورای سوم که آن هم مانند شورای اول ودوم با حواشی فراوان روبرو بود.از رسیدگی به اتهام تخلفات گسترده مالی در فرودین ماه ۱۳۹۲ شورا توسط هیات حل اختلاف و رسیدگی به شکایات از شوراهای اسلامی استان گرفته که منجر به انحلال این شورا شد تا دستگیری برخی اعضای این دوره به همراه دو شهردار سابق و هفت نفر از کارمندان شهرداری. در این دوره به برخی از دستگیرشدگان اتهاماتی چون داشتن تجهیزات دریافت ماهواره و آلات قمار و اسپری فلفل هم زده شد.
انتخابات پیش رو
اگرچه بر اساس قانون فعالیت های تبلیغات انتخاباتی باید پس از انتشار رسمی اسامی نامزدها، ۱۵ روز قبل از روز اخذ رأی شروع شود اما گفته می شود برخی از کاندیداهای اصولگرا در این استان از هم اکنون تبلیغات خود را به طور غیر رسمی آغاز کرده اند.برخی دیگر نیز با توجه به نزدیک شدن به انتخابات و فرصت کوتاه احزاب و گروههای سیاسی ، ستادهای غیررسمی انتخاباتی طیفهای مختلف در مرکز گیلانفعال شده وگفته میشود تا کنون ۱۸ لیست برای حضور در انتخابات شورای اسلامی کلانشهر رشت فعالیتشان را برای یارگیری، شناسایی اعضا و … آغاز کردهاند.
به گفته یکی از کارشناسان شهری رشت تعدد لیستهای اصولگرایان و رقابت این طیف با یکدیگر اجتناب ناپذیر است به همین دلیل اتحاد اصلاح طلبان و اجماع در ارائه یک لیست سبب میشود تا شانس «اصلاحطلبان» برای پیروزی در انتخابات شورای شهر رشت، به مراتب از سایرین بالاتر رود.