معاون امور معادن و صنایع معدنی وزارت صمت:
تولید سالانه ۷۶ هزار تن قیر طبیعی در کشور
معاون امور معادن و صنایع معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت گفت: در مجموع، میزان ذخیره شناخته شده قطعی قیر طبیعی (بیتومین) کشورمان تا کنون حدود یک و نیم میلیون تن است و سالانه ۷۶ هزار تن قیر طبیعی در کشور تولید می شود.
به گزارش ایلنا از وزارت صمت، داریوش اسماعیلی با اشاره به اینکه قیر طبیعی نوعی نفت خام غلیظ شده داخل زمین است که ارتباط مستقیم با نفت دارد، افزود: مهمترین کاربرد آن در بخش رنگ سازی، تونر سازی، رنگرزی، ایزوگام، عایق کاری و آسفالت است.
وی با اشاره به این که ۲۶ پروانه بهره برداری معدن قیر طبیعی داریم که بیشتر آن در استان کرمانشاه و پس از آن در استانهای ایلام، فارس، خوزستان و اردبیل است، اضافه کرد: اکنون ۳۷ پروانه اکتشافی داریم و جدیداً پنج گواهی کشف را نیز در این زمینه به ثبت رساندیم.
اسماعیلی افزود: میزان تولید اسمی ۲۶ پروانه بهره برداری صادر شده، حدود ۱۷۰ هزار تن در سال است که باید تولید کنند.
وی اضافه کرد: در بخش ذخایر معدنی توانستیم سرمایه گذاران را تشویق کنیم و سود و بهره وری آن را به آنها معرفی کردیم.
اسماعیلی گفت: در بخشهای اکتشاف، استخراج و فراوری؛ تکیه و جهت دهی و وارد میدان شدن با بخش خصوصی است و قرار نیست دولت در این مجموعهها وارد شود.
معاون امور معادن و صنایع معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت افزود: البته شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران به عنوان شرکت تماماً دولتی متعلق به ایمیدرو، دو طرح بزرگ را در بخش اکتشاف آغاز کرد و در سال ۹۸ حدود ۲۵۰ کیلومتر مربع را تحت اکتشاف قرار داد و در سال ۹۹ به بهره برداری رسید، البته موانعی در استعلامها بود بنابراین در برخی موارد، متوقف شد.
اسماعیلی اضافه کرد: با توجه به این که بخش خصوصی وارد فضای بهره وری از ماده معدنی ”بیتومین“ نشده است، امسال وزارت صمت از طریق ایمیدرو طرحی را مصوب کرد که مطالعه و فراوری در استانهای ایلام و کرمانشاه را در دست بررسی دارد و امیدواریم تا پایان سال سال به نتیجه برسد.
تسهیلات ارزان قیمت برای بخش خصوصی در موضوع اکتشاف و فراوری ماده معدنی بیتومین
معاون امور معادن و صنایع معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت گفت: اگر بخش خصوصی قصد ورود به این عرصه را داشته باشد تسهیلات ارزان قیمت از طریق ضمانت صندوق بیمه معادن تا سه هزار میلیارد تومان در بخش اکتشاف، بهره برداری و فراوری بدون وثیقه کمک خواهیم کرد.
اسماعیلی افزود: بخش خصوصی هنوز به طور جدی ورود پیدا نکرده ؛ البته تنها بخش خصوصی مقصر نیست و مجموعه دست اندرکاران باید این زمینه را فراهم می کردند.
وی ادامه داد: نباید انتظار داشته باشیم به سرعت یک نوع ماده معدنی که در سطح جهانی آن چنان هم معرفی نشده در کشور ما حرف اول را بزند.
اسماعیلی با اشاره به اینکه گام اول؛ موضوع اکتشاف است گفت: برداشت این ماده معدنی هنوز به شکل سنتی انجام می شود.
وی ادامه داد: بر اساس برنامه، طرح اکتشافی سازمان زمین شناسی انجام شده و شرکت تهیه و تولید در سال 98 طرح های اکتشافی خود را در معادن بزرگ به بهره برداری رسانده و همچنین ایمیدرو به عنوان یک سازمان توسعه ای در سال جاری برنامه فراوری و ایجاد فراوری این ماده را دارد.
اسماعیلی گفت: در حال حاضر کارخانه فراوری در کشور ایجاد نشده است.
وی افزود: در موضوع ماشین آلات هر فردی به خصوص شرکت هایی که قیر طبیعی را صادر می کنند اگر نمی توانند ماشین آلات نو وارد کنند، مجوز ورود ماشین آلات با عمر کمتر از 10 سال با ارز صادراتی را خواهیم داد.
اسماعیلی گفت: ما کارگروهی از افراد متخصص و شرکت های فعال در بخش قیر و نمایندگان محترم استان هایی مثل ایلام و کرمانشاه که در مناطق آنها قیر وجود دارد و همچنین نمایندگان کمیسیون صنایع و معادن را به زودی تشکیل خواهیم داد.
وی با اشاره به اینکه به شکل جدی تری وارد این عرصه خواهیم شد، افزود: با همکاری سازمان ایمیدرو سعی خواهیم کرد تا سریعتر به فراوری این ماده معدنی برسیم.
معاون امور معادن و صنایع معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت ادامه داد: سرمایه گذاران در این بخش می توانند با ورود به صفحه صندوق بیمه فعالیت های معدنی، درخواست خود را برای دریافت تسهیلات ثبت کنند.
اسماعیلی افزود: در حال حاضر 12 تن طلا در سال تولید می کنیم و طلایی که تا یک ماه گذشته به شکل 70 درصد به صورت کامل صادر می شده، امروز تمام آن را با استاندارد بین المللی پالایش و شمش طلا با اونس جهانی به فروش می رسد.