مدیرعامل شرکت اکتشاف نفت مطرح کرد:
ایران جایگاه اول اکتشاف نفت در سال ۲۰۱۹ / ۴.۹۷ میلیارد بشکه معادل هیدروکربن مایع جدید کشف شد/جام را در خانه نگه می داریم
مدیرعامل شرکت اکتشاف نفت اظهار داشت: بر اساس گزارش موسسه وود مکنزی که با عنوان اکتشافات جهانی 2019 – استمرار سودآوری منتشر شده است شرکت ملی نفت ایران در سال 2019 از نظر مجموع حجم اکتشافات انجام شده با کشف 4.973 میلیارد بشکه معادل هیدروکربن مایع ذخیره قابل برداشت، جایگاه نخست را در بین شرکتهای بزرگ نفتی دنیا اعم از شرکتهای ملی نفت بین المللی به خود اختصاص داده است این رقم معادل 24 درصد از مجموع حجم هیدروکربنی کشف شده دنیا طی سال 2019 است.
به گزارش خبرنگار اقتصادی ایلنا، سیدصالح هندی در نشست خبری در جمع خبرنگاران با بیان اینکه اکتشاف اولین حلقه زنجیره ارزش نفت در بالادست و پایین دست محسوب میشود، اظهار داشت: اکتشاف یک کار خاص در دنیا است که با ریسک و دستآورد بالا است. تمام دنیا وقتی قیمت نفت کاهش پیدا میکند بودجه اکتشاف نیز به دلایل ریسک بالایی که دارد کاهش مییابد.
مدیرعامل شرکت اکتشاف نفت در ادامه تصریح کرد: بر اساس گزارش موسسه وود مکنزی که با عنوان اکتشافات جهانی 2019 – استمرار سودآوری منتشر شده است شرکت ملی نفت ایران در سال 2019 از نظر مجموع حجم اکتشافات انجام شده با کشف 4.973 میلیارد بشکه معادل هیدروکربن مایع ذخیره قابل برداشت، جایگاه نخست را در بین شرکتهای بزرگ نفتی دنیا اعم از شرکتهای ملی نفت بین المللی به خود اختصاص داده است این رقم معادل 24 درصد از مجموع حجم هیدروکربنی کشف شده دنیا طی سال 2019 است.
وی ادامه د اد: در این گزارش کشف میدان ارم با ذخیره قابل برداشت معادل 2.7 میلیارد بشکه معادل 13 درصد از گاز کشف شده در جهان و میدان نامآوران با ذخیره قابل برداشت 2.2 میلیارد بشکه معادل 10.5 درصد از کل نفت کشف شده در جهان به ترتیب در جایگاههای اول و سوم اکتشافات بزرگ صورت گرفته در جهان طی سال 2019 میلادی را به خود اختصاص دادهاند.
هندی با اشاره به گزارش وود مکنزی گفت: میزان اکتشاف جهانی در سال 2019 معادل 21.2 میلیارد بشکه قابل برداشت بوده که این میزان در حدود دو برابر سال 2018 و بیشترین مقدار بعد از سال 2015 میلادی بوده است.
وی ادامه داد: در سال 2019 میلادی در سراسر جهان حدود 600 چاه اکتشافی حفاری و تکمیل شده که منجر به کشف حدود 220 میدان هیدروکربنی شده است. در این دوره زمانی چهار چاه اکتشافی و توصیفی در ایرا ن حفاری و تکمیل شده است.
مدیرعامل اکتشاف خاطرنشان کرد: بسیاری از اکتشافات انجام شده تدر سال 2019 به گاز دست یافته است. به گونهای که دو سوم اکتشافات هیدروکربنی در این سال معادل 15.8 میلیارد بشکه یا 82 TCF از اکتشافات انجام شده مربوط به گاز بوده است.
وی همچنین گفت: 9 اکتشاف بزرگ در سال 2019 در کشورهای ایران، روسیه، موریتانی، قبرس، سورینام، آفریقای جنوبی و مالزی اتفاق افتاده و 20 کشف بزرگ اول معادل 75 درصد از حجم هیدروکربن کشف شده در دنیا را به خود اختصاص می دهند.
وی تاکید کرد: میادین ارم و نامآوران به ترتیب با حجم 2.7 و 2.2 میلیارد بشکه معادل نفت در جایگاه اول و سوم اکتشافات انجام شده در سال 2019 بوده و این در حالی است ایران در یک رقابت کاملا نابرابر و در شرایط تحریم به سر میبرده است.
وی با بیان اینکه 12 کشف از 20 کشف بزرگ جهان در سال 2019 میلادی ذخایر قابل برداشت کمتر از 500 میلیون بشکه دارند گفت: شرکت ملی نفت ایران با مجموع 4.97 میلیارد بشکه معادل هیدروکربن با اختلاف قابل توجه با گازپروم روسیه (رتبه دوم با 3.18 میلیارد بشکه معادل هیدروکربن) شرکت بی پی (رتبه سوم با 1.4 میلیارد بشکه معادل هیدروکربن) شرکت اکسون موبیل آمریکا (رتبه چهارم با 9 دهم میلیارد بشکه معادل هیدروکربن) در رتبه اول قرار گرفته است. و شرکتهای توتال فرانسه، انی ایتالیا نیز در رتبههای بعدی قرار گرفتهاند.
وی در ادامه با ابراز امیدواری از اینکه بتوانیم نفت و گاز را تبدیل به ثروت کرده و همچنین با صرفهجویی مردم اقتصاد مبتنی بر نفت و غیرمتکی بر نفت داشته باشیم خاطرنشان کرد: یعنی اگر روزی خواستیم تولید نفت را متوقف کنیم بتوانیم وضع اقتصادی را بهبود دهیم.
وی همچنین ابراز امیدواری کرد که تلاش میکنیم جام اول اکتشاف را در خانه نگه داریم و سال آینده نیز این مقام را حفظ کنیم.
هندی گفت : با فعالیتهای اکتشافی این موضوع دور از دسترس نیست در حال حاضر سه چاه در مرحله تست قرار دارد که در این صورت رتبه ما حفظ و افتخاری برای کشور خواهد بود.
هندی با بیان اینکه 45 درصد کشف جهان را به خود اختصاص دادهایم، گفت: از 20 کشف ثبت شده در جهان 12 کشف زیر 500 میلیون بشکه است که ما این ارقام را به حساب نمیآوریم.
وی ادامه داد: در سال 98 ما 18 هزار متر حفاری ، با 1700 دکل روز انجام دادیم که چهار حلقه چاه تکمیل و نهایی شده و در مقایسه با 600 حلقه چاه جهان 75 درصد کشفیات متعلق به ایران است. همچنین ما چهار حلقه چاه 25 درصد کشفیات جهان را مختص به خود کردهایم.
وی تاکید کرد: سال 99 فعالیتهای ما گستردهتر خواهد شد امسال شش چاه نهایی میشود و تاکنون سه حلقه به اتمام رسیده است.
وی همچنین گفت: در سال جاری حفر هشت حلقه چاه آغاز میشود که دو حلقه چاه وارد فاز عملیاتی شده و شش تای باقیمانده نیز شروع خواهد شد.
وی یادآور شد: ما اکنون به مناطق جدید ورود کردیم امسال دو حلقه چاه در گرگان برای گاز و یک حلقه چاه در مغان برای نفت حفر شده است که هر دو استراتژیک هستند. در گرگان به دلیل دوری از عسلویه و در دشت مغان نیز به دلیل اینکه نفت پالایشگاه تبریز از جنوب تامین میشود. به این ترتیب یک بشکه نفت برداشت شده در دشت مغان به اندازه 10 بشکه ارزش دارد.
وی همچنین به فعالیتهای ژئوفیزیک اکتشاف اشاره کرد و افزود: سه پروژه لرزهنگاری داریم که از جمله آنها پانیز آبادان، باشت گچساران و درهگز در شمال شرق کشور است. در حوزه غیرلرزهای نیز رکورد زدیم ابرپروژه دشت آبادان در حال انجام و رو به پایان است. همچنین کپه داغ از دره گز تا سرخس، بستان آباد و جازموریان تجهیز کارگاه شده است.
وی یادآور شد: فعال بودن اکتشاف در نفت دو پیام اساسی دارد اول اینکه صنعت نفت زنده و سر حال است چراکه اکتشاف دیربازده است وقتی صنعت نفت سرمایهگذاری میکند یعنی به آینده امیدواریم. دوم اینکه به رغم تحریمها و سختگیریها صنعت نفت در بخشهای پرریسک سرمایهگذاری میکند.
هندی در پاسخ به سوال ایلنا درباره هزینه اکتشاف و اینکه آیا در شرایط کمبود سرمایه باید پروژههای اولوییتدار و میادین مشترک در دستور اول به جای اکتشاف قرار گیرند توضیح داد: هر چاه اکتشافی بین 15 تا 20 میلیون دلار هزینه دارد. برنامه توسعه جزو زنجیره بعدی حوزه نفت است.
وی ادامه داد: در حال حاضر میدان ارم در برنامه توسعه قرار گرفته و با توجه به اینکه نزدیک خطوط اصلی گاز است و گاز آن نیز شیرین است در دستور کار قرار گرفته است. مخزن نامآوران نیز با چند میدان مشترک است که همزمان در ذیل آنها به تولید خواهد رسید.
وی درباره موضوع تکنولوژی برای اکتشاف در شرایط تحریم گفت: با توجه به اینکه میخواهیم جایگاه خود را به لحاظ حجم ذخایر حفظ کنیم روی اکتشاف سرمایهگذاری میکنیم هر چند ما به تکنولوژی بخصوص در بخش سخت افزار دسترسی نداریم البته قدمت اکتشاف در ایران بیش از کشف نفت و مربوط به 120 سال پیش است ما بدنه کارشناسی خوبی داریم ولی به لحاظ نرم افزاری مشکل داریم. در حال حاضر 40 تا 50 درصد به لحاظ سختافزاری از دنیا عقب هستیم.