خبرگزاری کار ایران

در گفت‌وگو با ایلنا مطرح شد:

"وان"طرحی از سر بیکاری/ وعده‌های توخالی و عدالت صوری

"وان"طرحی از سر بیکاری/ وعده‌های توخالی و عدالت صوری
کد خبر : ۹۶۳۳۴۰

استاد اقتصاد دانشگاه تهران اظهار داشت: این طرح‌ها فقط از سر بیکاری داده می‌شود و نهایتا عملی نمی‌شود، عدالت در رشد اقتصادی، کاهش بیکاری و ثبات قیمت است، بنابراین این طرح از نظر اجرایی از قبل محکوم به شکست است.

به گزارش ایلنا، اخیرا نمایندگان مجلس طرحی روی میز کار خود قرار داده‌اند مبنی بر اینکه به تمامی حامل‌های انرژی سهمیه داده شود، این طرح که باعنوان طرح وان (مخفف واحد انرژی) است قرار است در دستور کار این هفته کمیسیون انرژی قرار گیرد.

این نمایندگان در طرح خود عنوان کرده‌اند؛ بهتر است برای رسیدن به مصرف بهینه به جای آنکه صرفا بنزین سهمیه‌بندی شود، اقدام به سهمیه‌بندی تمامی حامل‌های انرژی کرد. درواقع برق، آب، گاز، بنزین، گازوئیل، نفت سفید و... توامان سهیمه‌بندی شوند.

براساس این طرح پیشنهادی به هر فرد، مقداری وان داده می‌شود درواقع یارانه‌ای که دولت می‌خواهد به هر فرد دهد به شکل وان خواهد بود، به این صورت که یک فرد ماهانه ۵۰ وان دارد که می‌تواند آن را مصرف کند و باقیمانده وان خود را در بورس بفروشد.

در این رابطه یک اقتصاددان به ایلنا گفت: "این طرح ها از سر بیکاری مطرح می‌شود. اگر قدرت خرید مردم بالا برود نیازی به توزیع یارانه به این صورت وجود ندارد".

شایان ذکر است در حالی که جامعه با موضوعات مهم‌تری از جمله بیکاری و تورم دست به گریبان است موضوعات این‌چنینی که قطع به یقین هیچگاه به مرحله اجرا نمی‌رسد و اگر نگوییم پوپولیستی، تنها موضوعی برای وانمود کردن اقدام برای اجرای عدالت است. به گفته «بغزیان» عدالت در رشد اقتصادی، کاهش بیکاری و ثبات قیمت است نه طرح موضوعی که نه تنها در علم اقتصاد در مورد آن بحثی شده و نه اینکه طبق تعریف نمایندگان برای بورس قابل هضم است.

آلبرت بغازیان در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی ایلنا، با اشاره به طرح اخیر نمایندگان مجلس اظهار داشت: در علم اقتصاد یارانه یا برای تولید پرداخت می‌شود که هزینه تولید پایین بیاید، دولت این یارانه را از جایی به صورت مالیات برای کالاهایی مثل سیگار و یا سیمان که پیامد خارجی منفی دارند، جمع آوری می‌کند و در جای دیگر با فرض وجود پیامد مثبت مثل کشاورزی، زنبورداری و یا آموزش و پرورش تزریق می‌کند و تا این حد متوقف می‌شود. اینگونه نیست که نمایندگان بخواهند بابت تمام حامل‌های انرژی سوبسید پرداخت شود.

وی افزود: اینکه به هر کد ملی سهمیه بنزین و گازوئیل داده شود و یا تحت عنوان طرح وان همه حامل‌های انرژی سهمیه‌بندی شود، اساسا دور از ذهن است. گفته می‌شود که هدف این است یارانه را به همه مردم برسانیم اینکه به هر کد ملی یک سهمیه بنزین، گازوئیل، برق و گاز بدهیم و اگر مصرف نکرد در بورس بفروشد، شدنی نیست. اصلا ساز و کار بورس چگونه باید باشد؟ یعنی هر کس بگوید من یک کارت و سهمیه دارم و آن را وارد بورس می‌کنم؟ نمایندگان باید فکر کنند چنین چیزی عملی است یا خیر؟

این کارشناس اقتصادی تصریح کرد: این طرح‌ها مربوط به زمانی است که اقتصاد در یک حالت باثبات قرار گرفته نه اینکه از سر بیکاری طرح‌های ابتکاری ارائه دهیم، اکنون باید به دولت اجبار کنند چرا تورم لحظه به لحظه رشد می‌کند؟

وی تاکید کرد: اگر قدرت خرید مردم بالا برود نیازی به دادن یارانه به این صورت وجود ندارد، به نظر من به صلاح نیست که دولت مشغول سازو کار این چنینی شود، دولت قطعا کارهای مهمتر از این دارد. تجربه ثابت کرده ما نمی‌توانیم در چنینی اموری موفق شویم، ما یک طرح مسکن مهر را که طرف قراردادها و بازار آن مشخص بود، نتوانستیم پیش ببریم و حال بیاییم سهمیه بنزین مردم را در بورس عرضه کنیم؟

بغزیان گفت: به نظر بنده فقط از فرط بیکاری این طرح‌ها داده می‌شود و نهایتا عملی نمی‌شود، عدالت در رشد اقتصادی، کاهش بیکاری و ثبات قیمت است، بنابراین این طرح از نظر اجرایی از قبل محکوم به شکست است.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز