مدیرعامل صندوق کارآفرینی امید در گفت وگو با ایلنا:
ارائه ۲۵۰۰ میلیارد تومان تسهیلات برای ایجاد ۵۰ هزار فرصت شغلی در سال جهش تولید/ ۳۵ هزار اشتغال روستایی ایجاد کردیم/ نوسازی سه هزار تاکسی در تهران
مدیرعامل صندوق کارآفرینی امید اظهار داشت: با هماهنگی وزارت راه و شهرسازی و شرکت بازآفرینی شهری به کمک طرح نوسازی بافت فرسوده آمدهایم و هماهنگیهای انجام شده ودیعه مسکن، واحدهایی که وارد طرح نوسازی شدهاند را تامین میکنیم که قرارداد آن هم منعقد شده است. امیدواریم با تامین ودیعه مسکن این واحدها به جهش تولید در بخش مسکن و همچنین به اقشار کمدرآمد برای تامین مسکن آنها کمک کنیم.
اصغر نوراله زاده در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی ایلنا، درباره برنامههای صندوق کارآفرینی امید برای تحقق جهش تولید و اشتغالزایی در سال جدید اظهار داشت: با توجه به اینکه امسال سال جهش تولید نامگذاری شده سیاست ما این است که اقدام موثری در حوزه رشد روزافزون بخش تولید در کشور به ویژه در حوزههای روستایی و مناطق کمبرخوردار داشته باشیم.
وی با بیان اینکه از آنجایی که در سالهای اخیر اولویت دولت توسعه کسب و کار به ویژه کسب و کار در مناطق روستایی است، برنامههای ما هم در راستای تحقق این اولویت دولت در حال اجرا است، ادامه داد: امسال بر اساس ابلاغی که انجام شد سهمیه صندوق کارآفرینی امید با هماهنگی صندوق توسعه ملی از منابع توسعه اشتغال پایدار روستایی افزایش یافت و در حالی که در مرحله اول و دوم سهم صندوق 17.5 درصد بود در مرحله سوم و چهارم به 22.5 درصد افزایش پیدا کرد. همچنین در مرحله پنجم این عدد به 40 درصد رسید که دلیل آن نظارت کمیته ملی بر عملکرد صندوق بود.
مدیرعامل صندوق کارآفرینی امید با بیان اینکه حداقل تا سال 1400 باید 2500 میلیارد تومان تجهیز منابع داشته باشیم گفت: برای تحقق این سیاستها به ویژه توسعه کسب و کار در مناطق روستایی باید منابع را به این عدد برسانیم و این عدد دو برابر مبلغی است که در سال گذشته برای حمایت از کسب و کارهای روستایی اختصاص پیدا کرد.
وی افزود: این اقدمات نشانگر این است که در سال جهش تولید اولویت ما و اولویت دولت این است که منابع بیشتری را به توسعه اشتاال در مناطق روستایی اختصاص دهیم به همین دلیل برنامههای موثری با هماهنگی سایر دستگاهها به اجرا برسانیم.
نوراله زاده ادامه داد: امیدوارم تا پایان سال جاری یا حداکثر اواسط سال آینده بتوانیم در هر شهرستان یک روستای بدون بیکار داشته باشیم، همچنین بتوانیم در هر شهرستان یک محصولی که مزیت رقابتی آن منطقه محسوب میشود را توسعه دهیم و بتوانیم این طرح را به به عنوان «هر روستا یک محصول» و «هر خانه یک کارخانه» به اجرا برسانیم و این محصول در مقیاس ملی یا بین المللی باید قابلیت تولید و عرضه انبوه داشته باشد.
مدیرعامل صندوق کارآفرینی امید با اشاره به برنامههای این مجموعه در حوزه نوسازی ناوگان حمل و نقل عمومی اظهار داشت: امسال نوسازی ناوگان حمل و نقل عمومی به صورت اختصاصی به صندوق کارآفرینی امید واگذار شده که این اقدام را از شهر تهران شروع کردهایم و عملیات اجرایی آن آغاز شده است.
نوسازی سه هزار تاکسی در سه ماه
وی ادامه داد: خوشبختانه به رغم محدودیتهای شیوع کرونا توانستهایم سه هزار تاکسی را در شهر تهران در طول سه ماه نوسازی کنیم.
نوراله زاده درباره شرایط آن گفت: این نوسازی و ارائه تسهیلات بدون ضامن و فقط با ارائه یک فقره چک از سوی تاکسیرانها در حال انجام است و همچنین با شهرداری اصفهان هم در این باره قراردادی منعقد کردیم و در روزهای آینده با کرمانشاه هم برای نوسازی ناوگان تاکسی شهری وارد قرارداد میشویم.
مدیرعامل صندوق کارآفرینی امید با بیان اینکه در فاز بعدی با هماهنگی شهرداریها نسبت به نوسازی ناوگان حمل و نقل عمومی سایر شهرها اقدام میکنیم گفت: در فاز اول این نوسازی در کلانشهرها انجام میشود.
وی تاکید کرد: اعتقاد ما این است که حمل و نقل عمومی به دلیل کمبازده بودن باید مورد حمایت قرار بگیرد و تامین مالی شود که گستره آن شامل تاکسیها، اتوبوسها و حمل و نقلهای فردی مانند موتورسیکلت و دوچرخه میشود. در گام اول قراردادهای مربوطه در سطح تردد مناطق جمعیتی و مناطق مرکزی شهرها منعقد شده و از آنجایی که به دنبال تحقق مسائل زیست محیطی هستیم سیاست تسهیلاتدهی به خرید دوچرخه و موتورسیکلت را دنبال میکنیم.
مدیرعامل صندوق کارآفرینی امید از اجرای نوسازی ناوگان موتورسیلکت و دوچرخه از سال جاری خبر داد و گفت: این عملیات ابتدا از شهر تهران آغاز میشود و در فازهای بعدی اصفهان و سایر شهرها وارد طرح نوسازی موتورسیکلت و دوچرخه خواهند شد که امیدواریم با اجرای این طرح به کاهش آلودگی هوا، کنترل بیماری کرونا و توسعه استفاده از حمل و نقل عمومی کمک کنیم.
نوراله زاده همچنین با اشاره به اقدام دیگر صندوق کارآفرینی امید برای حمایت از کسب و کارها اظهار داشت: با هماهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی حمایت از جامعه هنرمندان و اصحاب فرهنگ و هنر را دنبال میکنیم و با توافق انجام شده امیدواریم بتوانیم در یک مقیاس وسیعتر این کسب و کارها را حمایت کنیم.
وی ادامه داد: با توجه به شیوع ویروس کرونا حمایت کسب و کارها در حوزه فرهنگ و هنر به ویژه جامعه سینماداران و کسانی که در این شرایط امکان درآمدزایی در این حوزه را از دست دادهاند در دستور کار داریم.
مدیرعامل صندوق کارآفرینی امید افزود: امیدواریم با هماهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تا پایان سال کمک موثری را به کسب و کارها در این حوزه انجام دهیم تا تولید محصولات فرهنگی رشد پیدا کند. از آنجایی که کسب و کارها در این حوزه بازده پایینی دارند نیازمند آن هستند که حمایت بیشتری از آنها شود.
آماده تامین ودیعه مسکن هستیم
نوراله زاده با اشاره به اقدام دیگر صندوق کارآفرینی امید برای افزایش فرصت شغلی و حمایت از تولید گفت: با هماهنگی وزارت راه و شهرسازی و شرکت بازآفرینی شهری به کمک طرح نوسازی بافت فرسوده آمدهایم و هماهنگیهای انجام شده ودیعه مسکن، واحدهایی که وارد طرح نوسازی شدهاند را تامین میکنیم که قرارداد آن هم منعقد شده است.
وی ادامه داد: امیدواریم با تامین ودیعه مسکن این واحدها به جهش تولید در بخش مسکن و همچنین به اقشار کمدرآمد برای تامین مسکن آنها کمک کنیم.
مدیرعامل صندوق کارآفرینی امید با اشاره به توافق این صندوق با وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی برای حمایت از محصولاتی که در منطقه مزیت رقابتی دارند گفت: بر اساس توافقی که با این وزارتخانه منعقد شده تا پایان سال از تمام محصولاتی که در شهرستانها مزیت رقابتی برای تولید دارند و وزارت کار این محصولات را بررسی و تایید کرده حمایت خواهیم کرد و برای توسعه تولید این محصولات کانون توسعه و توزیع و لجستیک فراهم خواهیم کرد.
نوراله زاده افزود: وزارت کار 50 محصول را مورد مطالعه قرار داده و برای حمایت از آنها قرارداد منعقد کردیم که از روزهای آینده عملیات تامین مالی و یا پرداخت کمک فنی آنها در رستههای کسب و کارهای مختلف که به عنوان کشانه تولید عمل میکنند آغاز خواهد شد.
وی ادامه داد: امیدواریم بتوانیم با حمایت از این محصولات به جهش تولید در این بخشها با کمک بخش خصوصی کمک کنیم و ذخیره تولید و تامین این محصولات را تکمیل کنیم. البته باید برای این محصولات خاص، مراکز توزیع و بارانداز بار ایجاد کنیم و به دنبال آن هستیم که برای جهش تولید محصولات رقابتی نقش موثری داشته باشیم.
ارائه تسهیلات در بخش نوسازی ناوگان و حمایت از کسب و کارهای حوزه فرهنگ و هنر
مدیرعامل صندوق کارآفرینی امید با اشاره به سقف ارائه تسهیلات در بخش نوسازی ناوگان و حمایت از کسب و کارهای حوزه فرهنگ و هنر اظهار داشت: برای تامین دوچرخه تا پنج میلیون تومان، برای تهیه موتورسیکلت تا 12 میلیون تومان برای نوسازی هر دستگاه اتوبوس تا سقف 250 میلیون تومان تسهیلات ارائه میوشد.
وی گفت: همچنین سقف ارائه تسهیلات در حوزه کسب و کارهای فرهنگ و هنر 500 میلیون تومان است که این وام به تولید محصول یا خدمات فرهنگی هنری اختصاص پیدا میکند. همچنین سقف وام برای کسب و کارهای روستایی 4 میلیون تومان است که نرخ سود تمام این تسهیلات بین 4 تا 6 درصد تعیین شده است.
نوراله زاده با اشاره به اقدامات صندوق کارآفرینی امید در سال گذشته برای ایجاد اشتغال اظهار داشت: سال گذشته 1800میلیارد تومان به تعداد حدود 65 هزار فقره تسهیلات برای حمایت از کسب و کارها اختصاص یافت که توانستیم با این میزان تسهیلات 50 هزار فرصت شغلی ایجاد کنیم یا به پایدار ماندن مشاغل کمک کنیم چرا که اگر به پایداری این مشاغل کمک نمیشد اشتغال موجود از بین میرفت. البته 80 درصد این وامها به کسب و کارهای جدید اختصاص یافت.
مدیرعامل صندوق کارآفرینی امید تاکید کرد: هدفگذاری ما برای سال جاری ارائه 2500 میلیارد تومان تسهیلات به ایجاد یا حفظ اشتغال است که با توجه به افزایش هزینههای ایجاد کسب و کار همان هدف ایجاد 50 هزار فرصت شغلی را دنبال میکنیم.
وی با بیان اینکه کسب و کارهای روستایی بیشترین سهم از این تسهیلات را داشتند گفت: از 1800 میلیارد تومان تسهیلات، 1200 میلیارد تومان آن به حمایت از اشتغال روستایی اختصاص یافت که توانستیم 35 هزار اشتغال روستایی ایجاد کنیم. همچنین تمام این افراد تحت پوشش بیمه روستاییان و عشایر قرار گرفتهاند.
نوراله زاده درباره میزان اقساط معوق اظهار داشت: تا قبل از شیوع ویروس کرونا یعنی تا اسفندماه به صد در صد وصول اقساط میرسیدیم که البته 87 درصد آن وصول اقساط جاری بوده و 12 درصد مربوط به اقساط معوق و مشکوک الوصول بوده است که با پیگیریهای حقوقی و اداری این معوقات در حال وصول هستند.
مدیرعامل صندوق کارآفرینی امید ادامه داد: میزان معوقات مشکوک الوصول حدود 150 میلیارد تومان است که به سنوات گذشته برمیگردد. البته در سالهای جاری به 98 تا 100 درصد انتظار وصول رسیدهایم و خوشبختانه رشد مطالبات معوق و مشکوک الوصول نداریم. سالیانه نزدیک به دو میلیارد تومان از معوقات بانکی کاهش پیدا میکند.
نوراله زاده تاکید کرد: درخواست ما از بانک مرکزی این است که هر فردی که متقاضی خدمات بانکی است اما به صندوق ما بدهکار بوده را شناسایی کند تا قبل از اینکه بدهی به صندوق کارآفرینی امید را تسویه نکرده، امکان دریافت خدمات بانکی را نداشته باشد. البته از این میزان معوقات مشکوک الوصول 74 درصد تسهیلات زیر 10 میلیون تومان است.
وی ادامه داد: در سال گذشته در تهران توانستهایم 245 میلیارد تومان تسهیلات ارائه کنیم که 130 میلیارد تومان آن در حوزه نوسازی ناوگان بوده است.
وی با بیان اینکه پس از شیوع ویروس کرونا درخواست برای وام کسب و کار افزایش نیافته است، گفت: از آنجا که اکثر کسب و کارها در رکود هستند و افراد نمیتوانند اقساط آن را برگردانند به همین دلیل افزایش درخواست برای اخذ وام نداشتیم چرا که اکثر کسب و کارها با عدم درآمد مواجه هستند و ریسکپذیری مردم کاهش یافته است.
نوراله زاده با اشاره به ارائه خدمات حقوقی و غیرحقوقی در شعب صندوق کارآفرینی امید در شرایط شیوع کرونا گفت: از جمله خدمات این صندوق به مردم در دوره قرنطینه این بود که تمام بازپرداخت اقساط را به مدت سه ماه تا خردادماه به تعویق بیاندازیم چرا که درآمدزایی مردم به مشکل برخورده است و نمیخواستیم سختی شرایط دوران کرونا فقط برای مردم باشد.
وی ادامه داد: هر چند که این اقدام باعث شد 500 میلیارد تومان منابع ورودی صندوق به تاخیر بیفتد اما حفظ اشتغال مردم در اولویت ما بود. همچنین به 70 هزار سرپرست خانوار که حساب یارانه آنها نزد ما بود 70 میلیارد تومان وام یک میلیون تومانی کرونا پرداخت کردیم که با سه ماه تنفس در طول 30 ماه اقساط آن برداشت میشود.
مدیرعامل صندوق کارآفرینی امید با تاکید بر اینکه زنان سرپرست خانوار در ارائه وامهای کسب و کار در اولویت قرار دارند گفت: هر زن سرپرست خانوار که توانایی ایجاد کسب و کار را داشته باشد در اولویت پرداختهای تسهیلات قرار دارد و همچنین زنانی که همسر آنها حقوق کمتر از حداقل وزارت کار را دریافت کند هم میتواند از تسهیلات صندوق کارآفرینی امید استفاده کند.