رئیس کمیسیون صنایع دستی و فرش اتاق تعاون:
کاهش فعالین حوزه فرش دستباف/ ایجاد سامانه برای تعاونیهای تولیدکننده فرش دستباف
رئیس کمیسیون صنایع دستی و گردشگری اتاق تعاون ایران ادامه داد: در دو دهه اخیر 1.5 میلیارد دلار صادرات فرش دستباف داشتیم و این ظرفیت وجود دارد که آن را به 3 میلیارد دلار برسانیم اما به دلیل عدم توجه مسئولان به این صنعت، جایگاه فعلی کشور در این حوزه در حال تنزل است.
به گزارش خبرنگار اقتصادی ایلنا، در نشست خبری عضو هیات رئیسه اتاق تعاون ایران که به منظور تشریح برنامههای بخش تعاون کشور در حوزه صنایع دستی و کاهش وابستگی به نفت برگزار شد، عبدالله بهرامی با اشاره به سابقه تولید فرش و صنایع دستی در کشور گفت: این محصولات از ظرفیت بالایی برخوردار هستند و با یک برنامهریزی صحیح میتوانند جایگزین صادرات نفت شوند.
رئیس کمیسیون صنایع دستی و گردشگری اتاق تعاون ایران ادامه داد: در دو دهه اخیر 1.5 میلیارد دلار صادرات فرش دستباف داشتیم و این ظرفیت وجود دارد که آن را به 3 میلیارد دلار برسانیم اما به دلیل عدم توجه مسئولان به این صنعت، جایگاه فعلی کشور در این حوزه در حال تنزل است.
بهرامی ادامه داد: پس از تحریم فرش در آبان سال گذشته فروش آنلاین و حضور در شبکههای مجازی در دستور کار فعالین این حوزه قرار گرفت. از سوی دیگر این امر نشان میدهد که دشمنان ما بر اهمیت این صنعت پی بردهاند که دومین تحریم اعمال شده را در این حوزه انجام دادند.
وی ادامه داد: برای تقویت فعالان این حوزه نیازمند تعریف تسهیلات جدید مالی هستیم. این در حالی است که مالیات بر ارزش افزوده سبب شده که هزینهها بالاتر برود. ضمن آنکه در چند ماه اخیر با روند حذف بیمه تولیدکنندگان فرش دستباف مواجه هستیم.
رئیس کمیسیون صنایع دستی و گردشگری اتاق تعاون با اشاره به جمعیت فعال در صنعت فرش کشور گفت: در حال حاضر 6000 نفر در این صنعت مشغول به تحصیل هستند. ما سال گذشته توانستیم 420 میلیون دلار صادرات انجام دهیم و در 7 ماهه سال جاری نیز 30 میلیون دلار صادرات صورت گرفته است. این کاهش سبب شده که تعداد فعالان در این حوزه به کمتر از یک میلیون نفر برسد. قیمت ایران در بازار جهانی باعث شده که ترکیه سهم خود را از بازار بیشتر کند. در حال حاضر بازارهای صادراتی ما امارات، چین، آلمان و آمریکای جنوبی هستند. ما این باور را داریم که با حمایت از این حوزه میتوان تحریمها را دور زد بر همین اساس در ماه آینده سامانهای برای تولیدات بخش تعاون راهاندازی خواهد شد و فعالان صنعت فرش دستباف با حضور در این سامانه شناسنامهدار خواهند شد و کمکهای دولت و تسهیلات به صورت هدفمند از طریق این سامانه صورت خواهد گرفت.
در ادامه این نشست، سیدمرتضی مرتضوی اظهار داشت: در کشور ما صنایع دستی بیشتر به صورت خانگی تولید میشود. در حال حاضر 6100 کارگاه در کشور فعالیت دارند و بیش از 5000 نفر در این مجموعهها مشغول به کار هستند.
وی ادامه داد: بنا بر آمار ارائه شده روزانه یک میلیون بشکه نفت صادر میشود که از محل آن 6 میلیون دلار درآمد وارد خزانه میشود، در حالی که با 10 هزار قطعه صنایع دستی میتوان 6 میلیون دلار درآمد کسب کرد. در کشور ما روزانه 180 هزار قطعه صنایع دستی تولید میشود که هرکدام از آنها 200 تا 400 یورو ارزش دارد. این اعداد نشاندهنده این است که ما میتوانیم 18 برابر صادرات نفت برای کشور ارزآوری داشته باشیم. کشوری مانند هند از محل صادرات صنایع دستی درآمد میلیارد دارد، این در حالی است که 450 میلیون نفر در این حوزه مشغول به کار هستند که این رقم معادل 34 درصد جمعیت این کشور است.
مرتضوی افزود: بزرگترین انبار صنایع دستی غرب آسیا در ایران است و بدون کمک دولت تا سه سال آینده میتوانیم معادل فروش نفت، برای کشور ارزآوری داشته باشیم. در حال حاضر صنایع دستی ایران به کشورهای اروپایی و کانادا ارسال میشود و همچنین قرار است به زودی نمایشگاه دائمی برای فروش صنایع دستی در افغانستان ایجاد شود. ضمن آنکه برنامه گستردهای برای حضور در بازار آلمان و لهستان داریم.