در نشستی خبری عنوان شد:
ماینرها کولهبار خود را بستهاند/ فقط نیم درصد مصرف برق کشور مربوط به بیت کوین است/ ماینینگ صنعت است، تعرفه هم باید صنعتی باشد
درخواست ما این است که تعرفه برق رقابتی شود و اگر ماینینگ به عنوان یک صنعت شناخته شده، تعرفه صنعتی برای آن در نظر گرفته شود.
به گزارش خبرنگار اقتصادی ایلنا، سپهر محمدی در نشستی خبری در جمع خبرنگاران با بیان اینکه با مصوبه اخیر دولت، صنعت استخراج رمزارزها در کشور از فضای خاکستری خارج شده و رسمیت یافت، اظهار داشت: در ابتدای این مصوبه دولت وزارت صمت و نظام بانکی را از ارائه هرگونه خدمات حمایتی به فعالان این حوزه منع کرده که با توجه به پذیرش این فعالیت به عنوان صنعت، طبعا وظایفی بر عهده دولت و سایر سازمانهای تابعه در قبال فعالان این صنعت خواهد بود که نفی دولت نافی حقوق فعالان این صنعت نیست.
وی افزود: اعطای مجوز به فعالین این صنعت و شرایط آن به گونهای خواهد بود که تمام اقشار علاقمند جامعه امکان ورود و فعالیت داشته باشند یا فقط طیف خاصی را در بر خواهد گرفت که این بخش به نوبه خود دارای مباحث متعددی است. کما اینکه بنظر در تبصره 1 و 2 در ابتدای امر از منافع فعالین معدودی در این مناطق حفاظت به عمل آمده است.
رئیس هیات مدیره انجمن بلاکچین تصریح کرد: این صنعت امکان فعالسازی شهرکهای صنعتی متروک و از رمق افتاده را مهیا میکند و میتوان از سرمایهگذاریهای راکد و بلا استفاده سرمایههای عمومی هزینه شده جهت ایجاد زیر ساختهای شهرکهای صنعتی که بیتالمال است و سرمایههای اشخاص که در شهرکها متروکه و فرسوده شدهاند، در راستای توسعه این صنعت بهره برد که این موضوع نیز جای بررسی بسیار دارد. ذکر مطلب استاندارد سازی جهت دستگاههای تولیدی با وارداتی بسیار پر رنگ است.
وی ادامه داد: تمام فعالان این حوزه کاملا بر الزامات دستگاههای مصرفی اشراف دارند و وزارت صمت میتواند با حداقل کنکاش به لیستی مطلوب از استانداردها دست یابد که ایجاد ساختار مذکور در مصوبه دولت جز افزایش بروکراسی و روند اداری، منافعی در بر نخواهد داشت نکات قابل توجهی در ماده 4 ذکر گردیده که میتواند قابل توجه باشد.
محمدی گفت: اولین نکته دریافت انشعاب برق از وزارت نیرو است، آیا انشعابات برق دایر نادیده انگاشته شده و بهرهگیری از سرمایهای که در شهرکهای صنعتی، هم بر بخش خمومی و هم بر بیت المال تحمیل شده و در حال حاضر بلا استفاده مانده، امکانپذیر نیست؟ نکته دیگر که جلب توجه میکند واژه قیمت متوسط ریالی برق صادراتی است که انصافا تعبیر سخت و گنگی در پی دارد. کلمه "متوسط" چنین میرساند که مردم کشور خودمان جهت یک فعالیت صنعتی باید هزینه بیشتری بایت برق مصرفی نسبت به بعضی کشورهای وارد کننده برق از ایران پرداخت کند که اگر چنین باشد بسیار قابل نقد است. کلمه صادراتی نیز جای بحث دارد و تعبیر جدیدی از واژه صادرات در ذهن متبادر میسازد. صادرات کلمهای بود که تا پیش از این جهت داد و سند با اتباع بیگانه کاربرد داشت. جالب اینجاست که نه تنها تخفیفی برای شهروندان کشور نسبت به حداقل نرخ صادراتی لحاظ نشده بلکه مبلغی بالاتر از حداقل نرخ صادراتی میانگین نرخ صادراتی مد نظر است.
وی یادآور شد: در تعیین نرخ اعلامی نیز به شفافسازی در خصوص قیمت برق صادراتی به هر کشور نیاز است. متاسفانه این صنعت تک مصرفی تاکنون مورد نقد صحیح واقع نشده است. صنعتی که از یک و فقط یک حامل انرژی (برق) و ماده اولیه در جهت تولید استفاده میکند حال آنکه اگر در مقام قیاس مصرف این صنعت با سایر صنایع چه بسا صنعتی بسیار کم مصرف لحاظ شود.
رئیس هیات مدیره انجمن بلاکچین تعرفه مصرف گاز خارج از شبکه وزارت نیرو نیز به نوعی حاوی نکات کنگی است، که آیا شامل فرآیند خود تامینی استخراج کنندگان میشود با مالکین نیروگاه های خصوصی؟ چنانچه نیروگاهی که قسمتی از برق تولیدی خود را به شبکه سراسری تزریق میکند جهت مازاد تولید خود مستقیما با فعالین صنعت ماینینگ وارد مراوده شود با خود به صنعت استخراج روی آورد تکلیف چیست؟ نکاتی که در مورد قیمت متوسط ریالی برق صادراتی" ذکر شد هم در این قسمت قابل توجه است در تبصره 2 ذکر شده که خریدار برق صادراتی کشور استخراج کنندگان رمزارز) باید مصرف خود را با نیاز کشور هماهنگ کند. آیا امکان پیشبینی مصرف تا یک سال آینده و اندیشیدن تمهیداتی جهت افزایش توان تولید و ایجاد زیر ساخت فراهم نیست؟ و مدیران کشور نباید از ارز حاصله بابت صادرات برق کشور به استخراجکنندگان رمزارز در جهت سرمایهگذاری و توسعه صنعت برق بهره گیرند؟ و آیا میتوان چنین قانونی برای خریداران خارجی هم وضع کرد؟
وی گفت: تبصره 3 و ماده 5 از سویی توسعه فساد و رانت و رشوه را در پی داشته و از سویی دیگر تشویق علاقمندان به فعالیت زیر زمینی و بدون مجوز است. همچنین نظر به توسعه روز افزون تکنولوژی تولید قطعات و تنوع دستگاههای تولیدی طبیعتا دستگاههایی متناسب با نیاز علاقمندان ظاهری متفاوت با نمونههای مرسوم) پس از ایجاد محدودیت وارد بازار کشور میگردد که مدیریت این صنعت را با دشواری مواجه میسازد.
محمدی خاطرنشان کرد: نکته جالب توجه ماده 6 آن است که دریافت کنندگان برق صادراتی به نوعی صادر کنندگان برق کشور که بدون صرف هزینه دولت جهت ایجاد زیرساختهای صادراتی، اقدام به تبدیل برق به ارز کرده و معادل ریالی ارز را مستقیما با پرداخت قبفن برق به خزانه دولت واریز میکنند و دولت را از هزینههای پنهان و آشکار صادرات نیز معاف میکنند) مشمول مالیات میشوند در حالی که با توجه به همین مصوبه امکان تبدیل رمزارز حاصله را نیز در کشور نخواهند داشت.
وی تاکید کرد: فناوری بلاکچین در حال توسعه روز افزون است و کشور ما با توجه به بهرهمندی از منابع انرژی در یکی از عرصههای این فناوری (ماینینگ) دارای مزیت رقابتی است، همانگونه که مدیریت صحیح این صنعت میتواند فرصتهای قابل توجهی نصیب صنایع کشور کند. مدیریت تا درست نیز میتواند منافع ملی کشور را با مخاطراتی جدی مواجه ساخته که رفع آن خود چالشی عظیم خواهد بود. قانون گذار با تسهیل مشارکت احد جامعه بالاخص نخبگان میتواند در راستای توسعه این فناوری گام برداشته و با ایجاد منونهای هوشمندانه مسیر ورود قانونی علاقمندان را هموار کند.
رئیس هیات مدیره انجمن بلاکچین یادآور شد: این رویکرد موجبات حفظ و بهره گیری از سرمایههای ملی و فرا ملی را سبب گردیده و امکان توسعه صنایع و زیرساختهای کشور را بدنبال دارد. مصوبه اخیر را به نوعی میتوان فرصت سوزی دانست که فقط در جهت به رسمیت شناختن این صنعت بدون امکان فعالیت مصوب شده که دلایل این امر هنوز مجهول استه در انتها لزوم توجه به تعیین تکلیف (هر چند بصورت موقت) فعالان این صنعت که منابع مالی و سرمایههای ایشان با توجه به شرایط موجود بلا استفاده مانده و روز به روز از ارزش آن با توجه به بسیاری موارد افزایش سختی شبکه تولید دستگاههای جدید، نزدیکی کاهش پاداش استخراج بلوک) کاسته شده و فرصت بازگشت سرمایه ایشان از بین میرود را یادآور شوم (روند تولید و توسعه سخت افزار بسیار سرعت یافته به نحوی که هر ساله تنوع دستگاههای تولیدی با رشد 450 درصدی روبرو بوده و در دستگاههای جدید، هر ساله بطور میانگین شاهد کاهش 50 درصدی مصرف انرژی و افزایش 100 درصدی توان پردازشی هستیم. بدین ترتیب به احتمال بسیار، بهره گیری از دستگاهی که امروز تولید با تهیه میگردد در سال آینده فاقد توجیه اقتصادی خواهد بود، چنانچه اداره توزیع برق مطابق ماده 4-45-2 آئین نامه تکمیلی تعرفههای برق عمل کند، ضمن تامین منافع صندوق دولت از محل استخراج، در مسیر همراهی با مشتریان جدید نیز گام برداشته است.
وی در بخش دیگری از اظهار نظرهای خود با اشاره به مصوبه اخیر دولت در مورد فعالیت ماینرها در ایران گفت: بعد از این مصوبه طبق آخرین اخباری که به دست ما رسیده، ماینرها، کولههای خود را بستهاند و آماده سفر به کشورهای همسایه هستند.
احمدی با تاکید بر اینکه فناوری بلاکچین فرصت جدیدی را در خدمت کشور برای مقابله با تحریمها گذاشته است، افزود: انجمن بلاکچین حدود یک سال است که در جریان مصوبه هیات دولت که پیش نویس آن در کمیته اقتصادی دولت آماده شده بود، قرار گرفته و دغدغههای خود را اعلام کرده است. مهرماه سال گذشته وزارت نیرو فرصت یک ماههای را برای تعیین تعرفه برق برای ماینینگها درخواست کرد. اما ظرف یک ماه قیمت برق را اعلام نکرد تا به پیک برق امسال رسیدیم و بدون اینکه انجمن مطلع باشد، اقدام به جمعآوری ماینرها کردند.
رئیس هیات مدیره انجمن بلاکچین درباره در نظر گرفتن تعرفه صادراتی از سوی هیات دولت برای ماینرها گفت: باید تعرفه قابل دفاعی در نظر میگرفتند که بخش خصوصی بتواند در این شرایط زنده بماند اما متاسفانه در مصوبه اخیر هیات دولت با انجمن مشورت نشد .به نظر ما این مصوبه میتواند مهر پایان بر این فعالیت بخش خصوصی در کشور باشد.
محمدی با اشاره به مصوبه هیات دولت در مورد فعالیت ماینرها در ایران گفت: طبق آخرین اخباری که به دست ما رسیده است، ماینرها بعد از این مصوبه کولههای خود را بستهاند و آماده سفر به کشورهای همجوار مانند قزاقستان، گرجستان و ... شدهاند.
یک بازی باخت- باخت آغاز شده
وی با تاکید بر اینکه روش اتخاذ شده از سوی هیات دولت نه به صلاح دولت است و نه به صلاح بخش خصوصی عنوان کرد: یک بازی باخت- باخت آغاز شده در حالی که میتوانست برد- برد باشد. امیدواریم هیات دولت در این زمینه تجدیدنظر کرده و از نظرات کارشناسی بخش خصوصی استفاده کند.
رئیس هیات مدیره انجمن بلاکچین در ادامه با تاکید بر اینکه انجمن به تعرفهها اعتراض دارد، گفت: مصوبه هیات دولت مشکلات عدیده حقوقی دارد و ما حق خودمان میدانیم که به دیوان عدالت اداری مراجعه کرده و تقاضای تعلیق این مصوبه را داشته باشیم.
محمدی در ادامه در مورد نظر بخش خصوصی در مورد تعرفه برق ماینرها توضیح داد: درخواست ما این است که تعرفه برق رقابتی شود و اگر ماینینگ به عنوان یک صنعت شناخته شده، تعرفه صنعتی برای آن در نظر گرفته شود.
وی تاکید کرد: ما بنا نداریم رفتار غیرقانونی انجام دهیم. نه میخواهیم فرار مالیاتی کنیم و نه به دنبال برق مجانی هستیم. اگر تعرفه رقابتی باشد، خریدار و فروشنده در بورس انرژی قیمت را تعیین میکنند.
وی گفت: خواست ما این است که تعرفه برق صنعتی در نظر گرفته شود، فرار مالیاتی نمی کنیم برق مجانی هم نمی خواهیماگر واردات داریم دستگاه ها قانونی از گمرک ترخیص شود.ما در ساختار قانونی کشور فعالیت میکنیم.
تنها نکته مثبت: به رسمیت شناخته شدیم
در ادامه شرفی رئیس کارگروه ماینینگ گفت: در مصوبه هیات دولت از بخش خصوصی نظرخواهی نشده است و این از عجایب قانونگذاری کشور است. بعد از کشمکش تنها نقطه مثبت این مصوبه به رسمیت شناخته شدن صنعت ماینینگ است و نکات دیگر مصوبه بسیار پرابهام و منفی به نظر میرسد و خود تحریمی و فرصت سوزی را در این صنعت شاهدیم.
علوی عضو کارگروه ماینینگ ایران و انجمن بلاکچین نیز با اشاره به مزایای استخراج بیت کوین در کشور گفت: برقی که در کشور برای استخراج بیت کوین مصرف میشود، وارد چرخه اقتصادی میشود.
وی با اشاره به تصمیم هیات دولت مبنی بر در نظر گرفتن نرخ صادراتی برق برای استخراج بیتکوین گفت: در حالی که در ایران از نرخ متوسط صادراتی حرف زده میشود، روسیه و قزاقستان و چین با دو سنت به فعالین این حوزه برق میدهند و حتی مالیات نمیگیرند.
علوی ادامه داد: بعد از مصوبه هیات دولت بسیاری از ماینرها ناامید شدهاند و در حال مهاجرت از ایران هستند ما خود تحریمی و فرصت سوزی را در این صنعت شاهدیم.
اگر صنعت هستیم مثل صنعت با ما رفتار شود
افشین عاشوری رئیس کارگروه رمزارز سازمان نظام صنفی یارانهای کشور نیز گفت: وزیر ارتباطات گفته بلاکچین آمده و انقلابی در کشور صورت گرفته که عدهای نمیتوانند آن را پذیرا باشند و سنگاندازی میکنند.
وی با بیان اینکه تعرفه برق ماینرها مبهم است، گفت: برای ماینرها متوسط نرخ برق صادراتی در نظر گرفته شده در حالی که ما ایرانی هستیم و این صنعت هم یک صنعت داخلی است. به صنعت داخلی ایران نمیتوان برق صادر کرد.
وی ادامه داد: اگر ماینینگ به عنوان صنعت شناخته شده، باید با آن مثل صنعت رفتار کنند.مگر برای سرمایه گذار خارجی در هر حوزهای برق صادراتی در نظر گرفته میشود که با ما چین رفتار میشود؟ اگر نام صنعت بر آن گذاشته شده مگر برای صنعت استخراج طلا نرخ برق صادراتی اعمال می شود که این صنعت باید نرخ برق را صادراتی بپردازد؟
به جای اینکه برق بلا استفاده بماند به ماینرها بدهند
در ادامه بیات عضو انجمن بلاکچین با بیان اینکه سال گذشته میانگین تعرفه برق صادراتی ۷۴۵ تومان بود، گفت: ۳۱ درصد برق کشور را صنعت مصرف میکند. ما می توانیم در مواقع غیر پیک از برق استفااده کنیم و بهای آن را نیز همانند صنعت بپردازیم به جای اینکه برق بلااستفاده بماند و هزینه شود میتوان آن را به ماینر دارد تا یک دارایی دیجیتال تولید شود.
فقط نیم درصد مصرف برق داریم
وی تاکید کرد: ماینینگ یکی از 100 دارایی با ارزش جهان است، کل ماینینگ جهان 11 هزار مگاوات و در ایران فقط 500 مگاوات مصرف برق دارد. 2 درصد مصرف برق بابت روشنایی است و در حالی که کل ماینینگ فقط نیم درصد مصرف دارد
بیات گفت: فقط در زمانی که ساعات غیر مصرف صنایع است برق به ما داده شود و تعرفه مناسبی هم در نظر گرفته شود ما محصولی تولید می کنیم که می تواند ارزآوری بالایی داشته باشد.
وی با اشاره به اشتغالزایی این صنعت خاطرنشان کرد: هر دو مگاوات برق و 1200 دستگاه برای 31 نفر اشتغالزایی میشود.