استاد اقتصاد دانشگاه شهید چمران اهواز در گفتوگو با ایلنا:
متغیرهای تاثیرگذار بر نرخ ارز، سیاسی هستند/ بازار متشکل ارزی در حذف بازار غیررسمی ناتوان است
استاد اقتصاد دانشگاه شهید چمران اهواز اظهار داشت: بازار متشکل ارزی از جمله اقدامات مفیدی است که باید هر چه زودتر انجام میشد تا نرخ ارز را کنترل کند و به نظرم این سیاستها در شرایط تحریم بهترین سیاستهای موجود هستند که میتوان اعمال کرد.
سید مرتضی افقه در گفتوگو با ایلنا در مورد دلیل فاصله نرخ ارز در سامانه نیما با بازار آزاد گفت: همانطور که مشاهده میشود متغیر اصلی و تاثیرگذار بر روی نرخ ارز و سایر شاخصهای اقتصادی مباحث سیاست خارجی و بحث تحریم است و در این شرایط دولت و به ویژه بانک مرکزی ابزارهای لازم برای کنترل، مدیریت و تسلط به بازار را ندارند.
وی افزود: وقتی مجادلات لفظی در روابط ایران و آمریکا افزایش مییابد اختیار از دست دولت و بانک مرکزی خارج هم میشود. البته بانک مرکزی در شرایط فروکش کردن تنشها با ابزارهای محدود خود میتواند تا حدودی بازار را کنترل کند اما با ناآرامی دوباره فضا، این ابزارها کارکرد خود را از دست میدهند.
این استاد اقتصاد دانشگاه شهید چمران اهواز اقدامات بانک مرکزی در مورد صدور بخشنامه جدید در مورد بازگشت ارز صادراتی به کشور را مثبت ارزیابی کرد و افزود: به باور بنده این سیاستها مناسب است و میتواند موجب کاهش نرخ ارز در بازار شود اما تاثیرگذاری آن بیشتر منوط به روابط سیاسی ایران با سایر کشورها است.
افقه تصریح کرد: برای نمونه بازار متشکل ارزی از جمله اقدامات مفیدی است که باید هر چه زودتر انجام میشد تا نرخ ارز را کنترل کند و به نظرم این سیاستها در شرایط تحریم بهترین سیاستهای موجود هستند که میتوان اعمال کرد، اما همانطور که عرض کردم، برد این سیاستها در شرایط تحریم اندک است.
وی در مورد تاثیر بازار متشکل ارزی بر محدود کردن معاملات در بازار غیررسمی گفت: این بازار میتواند خریدوفروش ارز در بازار غیررسمی را محدود کند اما نمیتواند به طور کامل آن را حذف کند چون عوامل بسیاری وجود دارد که خریدوفروش ارز در این بازار ادامه داشته باشد.