خبرگزاری کار ایران

اردکانیان:

تا سال 1400 شهر دارای تنش آبی نخواهیم داشت / قبوض 75 درصد مشترکان برق شامل تعرفه‌های جدید نمی‌شود

تا سال 1400 شهر دارای تنش آبی نخواهیم داشت / قبوض 75 درصد مشترکان برق شامل تعرفه‌های جدید نمی‌شود
کد خبر : ۷۰۱۱۳۶

وزیر نیرو گفت: هفته گذشته در شورای عالی آب طرحی با عنوان "دولت دوازدهم بدون تنش آب شرب" تدوین و ارائه شد که بر اساس آن تا سال 1400 شهر تحت تنش آبی نخواهیم داشت.

به‌گزارش ایلنا از وزارت نیرو، "رضا اردکانیان" با اشاره به اینکه 334 شهر با جمعیت 34.5 میلیون نفر تحت تنش آبی هستند، افزود: هفته گذشته در شورای عالی آب طرحی با عنوان "دولت دوازدهم بدون تنش آب شرب" تدوین و ارائه شد که بر اساس آن تا سال 1400 شهر تحت تنش نخواهیم داشت.

وی اضافه کرد: این طرح در قالب نقشه راه و برنامه مشخص به موضوعات متنوعی از جمله تامین، ارتقای کیفیت، کاهش هدررفت آب و تامین منابع مالی پرداخته است.

وزیر نیرو ادامه داد: خوشبختانه در لایحه بودجه سال 98 چارچوب‌های اصلی این برنامه دیده شده و امیدواریم فرآیند تصویب آن در مجلس هم به خوبی پیش گرفته شود.

اردکانیان افزود: تامین آب شرب برای مناطق دارای مصرف صحیح از سوی دولت یکی ضرورت است، اما در صورت نبود مصرف صحیح، هرگونه سرمایه‌گذاری برای استفاده از آب‌های متعارف از قبیل شیرین کردن آب دریا و روش‌های دیگر بی‌نتیجه خواهد بود.

وی خاطرنشان کرد: در وزارت نیرو به حکم قانون، هیچ پروژه‌ای بدون اخذ مجوز رعایت مسایل زیست محیطی آغاز به‌کار نخواهد کرد.

وزیر نیرو اظهار کرد: بخشی از نگرانی‌ها در خصوص طرح‌های انتقال آب، ناشی از گفتگو نکردن و اهمیت کافی ندادن به مرجعیت کارشناسی دستگاه‌هاست.

اردکانیان ادامه داد: ماهیت "آب" یک موضوع میان‌بخشی است و باید از سوی تمامی دستگاه‌های مرتبط به رسمیت شناخته شود. این موضوع در استان‌ها حل شدنی است و لازم است اختیارات استانداران به عنوان نمایندگان عالی دولت در این زمینه توسعه داده شود.

وی به موضوع کاشت برنج خارج از استان‌های شمالی کشور به عنوان کشت بدون صرفه اقتصادی برای کشور اشاره کرد و گفت: در کارگروه ملی سازگاری با کم‌آبی با محوریت وزارت جهاد کشاورزی به لحاظ جنبه‌های تخصصی کار، سازمان برنامه و بودجه و وزارت نیرو طرحی ارائه و به تصویب هیئت وزیران رسید تا کشت این محصول صرفاً در استان‌های گیلان و مازندران بر اساس الگوی کشت وزارت جهاد کشاورزی مجاز باشد.

اردکانیان در خصوص راهکار عملیاتی شدن این طرح ادامه داد: شرط لازم این است که دستگاه‌ها با هم و هماهنگ کار کنند و دستگاه‌های میان‌بخش مثل استانداری‌ها، وزارت کشور و سازمان برنامه و بودجه نقش پررنگ‌تری در این عرصه داشته باشند.

وی مقوله آب‌های ژرف را از موضوعات مورد تاکید رئیس جمهور دانست و گفت: چاه آب زابل چندی پیش تا عمق بیش از 2000 متر حفاری شده و نمونه‌برداری صورت گرفته است.

اردکانیان افزود: برخی از آزمایش‌های کیفی در کشور انجام شده و به منظور تکمیل نتایج، نمونه‌ها از طریق دستگاه مربوطه به آزمایشگاه‌های معتبر دنیا ارسال شده و چند ماه طول خواهد کشید تا پاسخ‌ها دریافت شود.

اردکانیان در حال حاضر و به اتکای همکاری نزدیک با معاونت علمی و فناوری زیاست جمهوری هیچ‌کدام از مطالب مطرح شده در این زمینه قابل تایید کردن نیست و این کار مثل هر کار علمی و پژوهشی باید مراحل خود را طی کند.

وی با اشاره به اینکه برای تابستان سال 1398 حدود 8 هزار مگاوات کمبود برق خواهیم داشت، گفت: طبق برنامه‌ریزی انجام شده، حدود 5 هزار و 200 مگاوات از این کسری از طریق وارد مدار شدن نیروگاه‌های جدید بخار یا سیکل ترکیبی در سطح کشور و حدود 3 هزار مگاوات دیگر نیز از طریق مدیریت مصرف با بهره‌گیری از شیوه‌های نوین تامین خواهد شد.

وزیر نیرو تصریح کرد: در حالی که جمعیت کشور در چهار دهه گذشته کمتر از سه برابر افزایش پیدا کرده، ظرفیت نصب شده در کشور بیش از 11 برابر توسعه یافته که یکی از بزرگ‌ترین دستاوردهای بزرگ انقلاب محسوب می‌شود.

وی با اشاره به ظرفیت بالای بی‌نیازی کشور یادآور شد: در بخش‌های ناچیزی که قطعاتی وارد می‌کنیم از آن جهت است که ساخت داخل آن قطعه توجیه اقتصادی نداشته است.

اردکانیان اضافه کرد: تحریم‌های فعلی و مشکلات قبلی کشور در قالب جنگ تحمیلی بیشتر به جهت بهره‌ور نشدن ظرفیت انبوه منابع انسانی این کشور بوده است و این ظرفیت اگر با مدیریت صحیح به طور کامل به‌کار گرفته شود، علاوه بر ایران، تمامی منطقه را نیز آباد خواهد کرد.

وزیر نیرو در رابطه با بهره‌مندی از ظرفیت انرژی‌های تجدیدپذیر در کشور افزود: تنها در بخش انرژی باد حدود 30 هزار مگاوات ظرفیت مطالعه شده در کشور وجود دارد، علاوه بر آن پهنه‌‌های وسیع و مناسب نیز برای احداث نیروگاه‌های خورشیدی در کشور داریم.

وی با بیان اینکه میزان شدت انرژی برای سرمایه‌گذاران در بخش نیروگاه‌های خورشیدی بسیار مطلوب است، خاطرنشان کرد: نرخ ارز در ماه‌های اخیر روی جذب سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی تا حدودی تاثیر گذاشت، اما خوشبختانه با اصلاحاتی که صورت گرفته در حال قرار گرفتن در همان شیب مثبت رو به جلو هستیم؛ و با همکاری مجلس در قانون بودجه، ان‌شاالله در سال آینده، نیروگاه‌های تجدیدپذیر با شتاب‌ بیشتری توسعه خواهند یافت.

با اشاره به بارش‌های مناسب پاییز سال جاری و طرح موضوع پایان خشکسالی در کشور، گفت: هر دشت و حوضه آبریزی در دنیا زمانی که چندین سال متمادی دچارخشکسالی می‌شود طبیعتا خاک این مناطق به میزان زیادی رطوبت خود را از دست می‌دهد و حتی زمانی که وارد دوره ترسالی می‌شود افزایش چشمگیر بارش‌ها تا مدتی رواناب زیادی ایجاد نخواهد کرد چرا که بخش اعظمی از آن صرف رطوبت از دست رفته خاک می‌شود.

وی با بیان اینکه میزان بارندگی‌های کشور تا روز گذشته به حدود 85 میلیمتر رسیده است، عنوان کرد: این رقم در مقایسه با بارندگی 26 میلیمتری مدت مشابه سال گذشته حدود 220 درصد و در مقایسه با بارندگی 45 میلیمتری مدت متوسط درازمدت بیش از 88 درصد افزایش داشته است که امیدواریم در ماه‎‌‌های پیش‌رو بخش بیشتر نزولات جوی ما به صورت برف باشد تا این ذخیره را برای فصول بهار و تابستان داشته باشیم.

 اردکانیان یادآور شد: با این وجود وزارت نیرو برنامه سال آبی جاری خود را متناسب با شرایط سال آبی گذشته دیده است تا غافلگیری در این زمینه برای تامین آب شرب با کیفیت و کمیت مناسب و برق پایدار برای مشترکین پیش نیاید.

ورودی به سدهای کشور دو برابر شده است

وزیر نیرو با تاکید بر اینکه ورودی به سدهای کشور از ابتدای سال آبی جاری تاکنون دو برابر مدت مشابه سال گذشته بوده است، ادامه داد: براساس برنامه‌ریزی صورت گرفته مدیریت مخازن سدها را به گونه‌ای مدیریت خواهیم کرد که بتوانیم تابستان سال 98 سهم مناسبی را از ظرفیت تولید نیروگاه‌های برق‌آبی در اختیار داشته باشیم.

وی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به اینکه نیاز به آب و برق در کشور همزمان با رشد جمعیت روند صعودی به خود گرفته است، تصریح کرد: ما بایستی در شیوه‌های مصرف خود دقت بیشتری داشته باشیم تا اگر گرفتار دوره‌های بزرگ خشکسالی شدیم، جامعه دچار تنش به ویژه در بخش آب شرب نشود.

اردکانیان تاکید کرد: به همین منظور درصددیم تا تعداد کمی از مصرف کنندگان را که درصد بالایی از مصرف را به خود اختصاص داده‌اند و به عنوان مشترکین پرمصرف شناخته می‌شوند را تشویق کرده تا به جرگه خوش مصرف‌ها بپیوندند.

وزیر نیرو با بیان اینکه 57 درصد مشترکان بخش آب شرب کمتر از الگوی مصرف استفاده می‌کنند، ادامه داد: ما بایستی به گونه‌ای عمل کنیم که این مشترکان تشویق شوند که طبیعتا بخشی از این تشویق‌ها مادی خواهد بود.

وی افزود: بنابراین سیستمی طراحی شده و در دستور کار هیئت دولت است تا شهروندانی که از الگوی تعیین شده نیز کمتر مصرف می‌کنند عملا رقم صرفه‌جویی شده در قبوض آن‌ها اعمال شده و آن را دریافت کنند.

اردکانیان اضافه کرد: اگر الگوی مصرف برای یک خانواده در ماه حدود 15 مترمکعب است و میزان مصرف این خانوار ماهیانه به 12 مترمکعب می‌رسد طبیعتا به ازای میزان مصرف باقی مانده تا سطح الگوی مصرف مبالغی در اختیار خانواده‌ها قرار خواهد گرفت تا از این محل نیز درآمدی داشته باشند.

وزیر نیرو خاطرنشان کرد: در حال حاضر 43 درصد مشترکان ما مصرف بالای الگو تعیین شده دارند که دلیل اصلی آن ارزان بودن این مایع حیاتی است. هم اکنون قیمت یک لیتر آب معدنی 20 هزار ریال است ولی هزینه‌ای که مشترکین برای یک لیتر آب با کیفیت در شهرها پرداخت می‌کنند حدود پنج ریال و در روستاها حدود دو ریال است.

اردکانیان ادامه داد: در سبد هزینه خانوار مجموعه پول صرف شده برای آب و برق تنها از پولی که برای دخانیات صرف می‌شود کمتراست بنابراین با وجود چنین قیمت‌های که تقریبا حدود صفر است چگونه می‌توان از مشترکین پرمصرف انتظار صرفه‌جویی و اصلاح الگوی مصرف داشت.

قبوض 75 درصد مشترکان شامل تعرفه‌های جدید نمی‌شود

وی با تاکید بر اینکه با وضع تعرفه‌های جدید هیچ تغییری در قبوض برق 75 درصد مشترکان ایجاد نخواهد شد، ادامه داد: برای مشترکان پرمصرف نیز مسیر را باز گذاشته‌ایم تا مصرف خود را مدیریت کرده و شامل تعرفه‌های جدید نشوند.

وزیر نیرو با اشاره به اینکه وضع تعرفه‌های جدید برق موجب کاهش درآمدهای این بخش خواهد داشت، اضافه کرد: درصددیم در حوزه برق نیز هر مشترکی که کمتر از الگو استفاده می‌کند، به ازای هر کیلووات ساعتی که کمتر مصرف می‌کند مبالغ آن را دریافت کند.

اردکانیان خاطرنشان کرد: با وجود اینکه درآمدهای بخش برق ناشی از این تعرفه‌ها کاهش پیدا خواهد کرد ولی صنعت برق هم در این بخش بهره‌‌مند خواهد شد. زمانی که این تعرفه‌ها اعمال شود و اثر اصلاحی خود را اعمال کند طبیعتا نیاز به سرمایه‌گذاری سنگین برای ساخت نیروگاه‌ کمتر می‌شود و ما ناچار نخواهیم بود هر سال چند هزار مگاوات نیروگاه جدید بسازیم تا بتوانیم رشد مصرف هفت درصدی را پاسخگو باشیم.

وی با تاکید بر اینکه تعرفه‌های جدید برای چهار ماه تیر تا شهریور اعمال خواهد شد، یادآور شد: 13 آبان‌ماه سال جاری تفاوت اوج بار ما با تابستان امسال به حدود 22 هزار و 800 رسیده بود که عمده این رقم ناشی از دستگاه‌های سرمایشی است. سالیانه حدود 850 هزار کولر گازی وارد کشور می‌شود که 70 درصد آن‌ها غیراستاندارد و قاچاق هستند که بخش زیادی از افزایش مصرف برق مربوط به دستگاه‌های یاد شده است.

وزیر نیرو تاکید کرد: بنابراین با تصویب تعرفه‌های جدید تا پایان آذرماه فرصت کافی در اختیار داریم تا شهروندان را در جریان کامل این مسائل قرار بدهیم و آموزش‌های لازم به مشترکان پرمصرف داده شود. براین اساس همراه قبوض آن‌ها یک قبض مجازی نیز ارسال خواهد شد تا به خوبی مطلع شوند اگر در خردادماه سال آینده مصرفی مشابه خرداد سال 97 داشته باشند با وضع تعرفه‌های جدید باید چه مبالغی پرداخت کنند تا پیش از شروع چهارماه یاد شده به فکر مدیریت مصرف باشند.

 سنکرون شبکه برق ایران و روسیه

اردکانیان بازار 150 میلیونی روسیه را فرصت بسیار خوبی برای توسعه هر چه بیشتر همکاری‌های دو کشور دانست و افزود: وزارت نیرو به عنوان رئیس کمیسیون مشترک همکاری‌های اقتصادی و تجاری ایران و روسیه تلاش خواهد کرد تا روابط اقتصادی این دو کشورها همگام با روابط سیاسی رشد پیدا کند.

وی با اشاره به اینکه پانزدهمین اجلاس مشترک همکاری‌های اقتصادی و تجاری ایران و روسیه اوایل اسفندماه سال جاری در ایران برگزار خواهد شد، ادامه داد: در حال حاضر 10 کارگروه از جمله در زمینه‌های حمل و نقل، انرژی، فعالیت‌های بانکی، گردشگری، کشاورزی، استانداردسازی کالاها و... در ذیل این کمیسیون شکل گرفته است که برپایی این اجلاس فرصت مناسبی برای امضای اسناد و حل و فصل نهایی برخی نکات باقی مانده است.

وزیر نیرو تاکید کرد: در حال حاضر از خط اعتباری پنج میلیارد دلاری روسیه برای آغاز ساخت نیروگاه هزار و 400 مگاواتی سیریک هرمزگان استفاده کرده‌ایم و درصددیم برای دو نیروگاه دیگر نیز از همین خط اعتباری استفاده کنیم. از سوی مقابل روس‌ها نیز خواهان انتقال دانش فنی در ساخت توربین‌های گازی از جانب کشور ما هستند.

اردکانیان با تاکید بر اینکه به شکل جدی در پی یکسان سازی و اتصال شبکه برق ایران با روسیه هستیم، ادامه داد: با تحقق این مهم به لحاظ کیفیت به یک شبکه به مراتب قوی‌تر و وسیع‌تر متصل خواهیم شد. ظرفیت فعلی80 هزار مگاوات و این رقم در روسیه اندکی بیش از سه برابر است. دو مسیر از کشور آذربایجان و یا ارمنستان و گرجستان برای تحقق این امر پیش‌بینی شده است و به زودی اجلاس معاونان وزرای انرژی سه کشور ایران، روسیه، آذربایجان به منظور طرح‌ریزی مقدمات فنی این کار برگزار خواهد شد.

 

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز