خبرگزاری کار ایران

نماینده مردم یزد در گفت‌وگو با ایلنا:

اصفهانی‌ها به حقابه شیخ بهایی استناد می‌کنند، خوزستانی‌ها هم می‌گویند اولویت با ماست/ حقآبه گاوخونی را بدهند نیازی به زاینده رود نداریم

اصفهانی‌ها به حقابه شیخ بهایی استناد می‌کنند، خوزستانی‌ها هم می‌گویند اولویت با ماست/ حقآبه گاوخونی را بدهند نیازی به زاینده رود نداریم
کد خبر : ۷۰۰۷۰۴

نماینده مردم یزد با بیان اینکه حقابه گاوخونی را بدهند، نیازی به زاینده رود نخواهیم داشت، گفت:اصفهانی‌ها به حقابه شیخ بهایی استناد می‌کنند، خوزستانی‌ها می‌گویند اولویت با ماست اما باید گفت از همه مهمتر تامین آب استان استراتژیک سیستان و بلوچستان است.

سید ابوالفضل موسوی بیوکی در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی ایلنا، درباره تامین آب استان یزد گفت: آب یزد از سد زاینده رود تامین می‌شود، اما آبی که پشت سد زاینده رود جمع می‌شود دو منشا دارد منشا اول حوضه زاینده رود و منشا دوم آب‌های انتقالی از تونل‌هایی مثل کوهرنگ است، در سال آبی 96-97 سقف آب انتقالی به یزد 50 میلیون متر مکعب بود که نسبت به مدت مشابه سال قبل 14 میلیون متر مکعب کم شده بود و این کاهش به خاطر کمبود آب پشت سدها است.

وی افزود: به نسبت بارش و آبی است که پشت سدها جمع می‌شود و با توجه به کمبود آب، میزان تخصیص به یزد نسبت به سال آبی گذشته کاهش داده شده و این در حالی که  10 سال گذشته میزان آبی که به یزد اختصاص داده می‌شد به طور متوسط 65 میلیون متر مکعب بوده است.

تخصیص به 40 میلیون متر مکعب می‌رسد

نماینده مردم یزد با بیان اینکه ظرفیت خط لوله‌ای که آب را از زاینده رود منتقل می‌کند 98 میلیون متر مکعب است اما هیچ‌وقت این میزان آب ارسال نشده است، تصریح کرد: احتمال می‌رود برای سال آبی جدید میزان اختصاص آب به استان به 40 میلیون برسد، قبلا ما 40 درصد از منابع زیرزمینی استفاده می‌کردیم این رقم امسال به  70 درصد رسیده و فقط حدود 30 درصد از زاینده رود استفاده کردیم که باعث ناپایداری سفره‌های زیر زمینی شده و وارد تنش شدید آبی شدیم، اکنون دشت‌های ما ممنوعه اعلام شده و کلا نباید آبی برداشت کرد. 

آب یزد شور شده است

وی با بیان اینکه استفاده 70 درصدی از منابع آب زیر زمینی منجر به لب شور شدن آب و بالا رفتن EC به سمت 1900 شده، ادامه داد: وزارت نیرو برای اینکه آب را به مردم برساند از چاه‌ها به منابع تامین آب ارسال کرده، بنابراین در کل کیفیت آب نامطلوب است.

موسوی در ادامه اظهار داشت: با توجه به کاهش حجم آبی که پشت سد زاینده رود جمع می‌شود و همچنین به دلیل خشکسالی‌های متوالی و کاهش بارندگی، آب کشاورزان اصفهانی قطع شد تا آب شرب قابل تامین باشد این موضوع مورد اعتراض کشاورزان اصفهان قرار گرفت، آنها از اسفند سال گذشته 28 بار خط لوله انتقال آب، ایستگاه‌های پمپاژ و تیرهای برق را تخریب کردند، اخیرا هم که نمایندگان این شهر به دلیل اینکه آب در زاینده رود جاری نشده از مجلس استعفا داده‌اند.

اصفهانی‌هابه حقابه شیخ بهایی استناد می‌کنند، خوزستانی‌ها هم می‌گویند اولویت با ماست

 وی با بیان اینکه در موضوع آب باید همه تحلیل‌ها را کنار هم قرار دهیم، تخصیص‌ها باید ابتدا برای شرب، سپس کشاورزی و صنعت باشد،  ادامه داد: مردم اصفهان می‌گویند ما حقابه داریم و به حقابه‌ای که زمان شیخ بهایی تنظیم شده استناد می‌کنند، خوزستانی ها هم می‌گویند آب انتقالی به این استان به 50 درصد رسیده و اولویت باید به ما داده شود نه اصفهان. نمایندگان خوزستان یک طرح یک فوریتی آورده‌اند که برداشت از حوضه آبریزی که به سمت خوزستان می‌رود، ممنوع شود. 

این نماینده مجلس یادآور شد: در بودجه 96 ردیفی برای طرح‌های انتقال آب حوضه به حوضه و آبی که به یزد و کرمان و اصفهان منتقل شود در نظر نگرفته‌اند یا عدد آن خیلی کم است.

وی خاطرنشان کرد: موضوع این است که خوزستان هم کمبود آب دارد، همه سرشاخه‌های کارون از زاگرس است، اما حرف و حدیث این است که آب به کرمان برود، اصفهان یا یزد، خوزستانی‌ها می‌گویند اگر قرار است آب برای کشاورزی یا صنعت تخصیص یابد اولویت با ما است. 

موسوی گفت: در هر حال آنچه مشخص است طبق ماده 23 قانون اساسی آب شرب باید برای همه مردم ایران از هر جایی تامین شود.  

حقآبه گاوخونی را بدهند نیازی به زاینده رود نداریم

وی ادامه داد: در مورد یزد اگر آن آبی که قبلا به تالاب گاوخونی می‌رفت چند سالی جریان پیدا کند شاید نیاز به انتقال آب از زاینده‌رود نداشته باشیم چون هم پوشش گیاهی و رطوبت خاک استان حفظ می‌شود و هم سفره‌های زیرزمینی پرآب می‌شوند، اما کمبود داریم و جلوی ورود آب به تالاب گرفته شده است. 

نماینده مردم یزد با تاکید بر اینکه باید حسابداری آب داشته باشیم تا ریز به ریز برای شرب، کشاورزی و صنعت تخصیص داده شود، خاطرنشان کرد: قرار است یک شرکت انتقال آب از خلیج فارس توسط مس سرچشمه، گل گهر و چادرملو تشکیل شود و بین راه تخصیصی نیز برای هرمزگان و روستاهای یزد و کرمان در نظر گرفته شود اما در این مسیر هم محدودیت‌هایی به لحاظ زیست محیطی و منابع مالی ایجاد شده است.

وی ابراز داشت: برای استان‌های حاشیه خلیج فارس، دریای عمان و فلات مرکزی باید به دنبال آب پایدار باشیم، به نظر می‌رسد تا پایان برنامه ششم باید تا 30 درصد منابع آب مناطق جنوبی و فلات مرکزی از آب دریا تامین شود، ما این موضوع را دنبال می‌کنیم ولی وزارت نیرو هنوز نتوانسته آن را محقق کند، اکنون هم تحریم‌ها مشکلاتی بوجود آورده است.  

تامین آب سیستان و بلوچستان استراتژیک و مهم‌تر از هر جا

موسوی تاکید کرد: با توجه به خشکسالی‌ها باید با تمام نگاه به شیرین سازی آب دریای عمان و خلیج فارس اقدام شود این موضوع بیشتر از همه در مورد سیستان و بلوچستان مهم و استراتژیک است چون  اگر آب به این استان نرسد مردم مهاجرت می‌کنند ، مهاجرت هم بسیار سنگین و پرهزینه است و حاشیه نشینی را به دنبال دارد.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز