عضو شورای ملی زیتون در گفتوگو با ایلنا:
وزارت جهاد کشاورزی هیچ خسارتی به تولیدکنندگان زیتون نپرداخته است/ کمآبی در برخی استانها ۹۰ درصد سطح زیر کشت را کاهش داد
عضو شورای ملی زیتون گفت: باغات زیتون در استانهای مرکزی بیشترین خسارت را دیده اما وزارتخانه هنوز خسارتی نپرداخته است. در صورتی که اکثر باغات بیمه سرمازدگی بوده اما بیمهها بهانه میآورند و پرداخت نمیکنند و وزارتخانه هم پاسخگو نیست.
احمد بلندنظر عضو شورای ملی زیتون و عضو شورای مرکزی خانه کشاورز در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی ایلنا، در خصوص میزان تولید زیتون در کشور اظهار کرد: برداشت زیتون طی ۶ ماه گذشته در بخش مربوط به تبدیل به کنسرو انجام شده و ۲۰ روز هم طول میکشد که محصول مربوط به روغن برداشت شود. این برداشت هم احتمالا از هفته آینده و پس از تعطیلات شروع خواهد شد.
وی در رابطه با خسارت وارد شده به باغات مرکزی کشور خاطرنشان کرد: آمار دقیقی وجود ندارد اما به طور کلی میتوان گفت مرکز و جنوب کشور زیتون زیادی نداشتند. در مرکز به دلیل سرمازدگی سال ۹۵ که بیشتر درختان کفبر شدهاند هنوز هم مشکل داریم و مانند سال ۹۶ بازهم محصولی ندارند. ممکن است امسال و سال آینده هم محصولی نداشته باشند.
بلندنظر افزود: در جنوب کشور هم به دلیل کمآبی و خشکسالی محصول قابل توجهی نداشتند و آماری به دست نیامده است.
عضو شورای ملی زیتون با اشاره به میزان برداشت زیتون از باغات شمالی کشور تصریح کرد: در شهرهای شمالی کشور بهخصوص زنجان، قزوین و بخش جنوبی استان گیلان محصول خوبی را شاهد بودهایم اما به این دلیل که برداشت نشده نمیتوان میزان آن را به صورت دقیق بیان کرد. پیشبینی میشود تا پایان فصل برداشت، حدود ۵۰ هزار تن در سطح استان زیتون روغنی برداشت شود.
وی در رابطه با کاهش یا افزایش تولید در شهرهای شمالی کشور تصریح کرد: میزان تولید در شهرهای شمالی کشور نسبت به سالهای گذشته افزایش داشته است. سال گذشته مقدار بالایی از میوهها در زمان گلدهی به خاطر گرمای شدید هوا، گل و شکوفه خود را از دست دادند و باعث بار ندادن درختها شد اما امسال شرایط اقلیمی بهتر بوده است.
*هیچ خساراتی به باغداران پرداخت نشده است
عضو شورای مرکزی خانه کشاورز در رابطه با پرداخت خسارت سرمازدگی باغات زیتون در سال ۹۵ تشریح کرد: تاکنون از بیشتر باغداران مرکزی در این خصوص سوال شده و به هیچکدام از آنها مبلغی در این زمینه پرداخت نشده است. باغات ما هم بیشترین خسارت را دیده اما وزارتخانه هنوز خسارتی نپرداخته، در صورتی که باغات ما بیمه سرمازدگی بوده اما بیمهها بهانه میآورند و پرداخت نمیکنند و وزارتخانه هم پاسخگو نیست.
وی افزود: ضمن اینکه سرمازدگی آذر ۹۵ به مرکبات شمال هم خسارت بسیاری وارد کرد و نظر وزارتخانه بیشتر به سمت آن جلب شد، به همین دلیل حق زیتونکاران داده نشد و مورد بیتوجهی قرار گرفت. در ساوه ۸ هزار هکتار انار کفبر شد و در چندین استان کشور باغات زیتون کفبر شدند اما حمایتی از دولت دریافت نکردیم.
بلندنظر در ادامه با اشاره به استانهای خسارتدیده بیان کرد: ساوه، استان قم، سمنان و بخش جنوبی شهرستان گرگان بیشترین خسارت را از سرمازدگی دیدند و باغاتشان کامل کفبر شده بود.
*معضل کمآبی سطح زیر کشت را کاهش داد
عضو شورای ملی زیتون با اشاره به کمآبی به عنوان بزرگترین مشکل تولیدکنندگان زیتون کشور تشریح کرد: مشکل اصلی ما عمدتا مشکل آب است. در استانهایی که زیتون کشت شده با وجود اینکه بیش از ۹۰ درصد از سیستم آبیاری قطرهای استفاده میشود اما همین سیستم هم بدون آب کار نمیکند. متاسفانه افت سفرههای زیرزمینی بهرغم بارندگیهایی که در این مدت داشتیم، تاثیری نداشته و ۴۰ سال برداشتهای بیرویه چیزی برای برداشت باقی نگذاشته است.
وی در ادامه افزود: هرسال ۲.۲ متر از سطح آبهای پشت سدها کاسته شده و با ۳۰ یا ۴۰ سانتیمتر بارندگی جبران نخواهد شد، لذا مشکل اصلی ما در کاشت زیتون کمبود بارندگی و کمآبی است که باعث از بین رفتن سطح زیر کشت میشود و در برخی استانها ۹۰ درصد رشد منفی سطح زیر کشت داشتهایم. درجنوب استان فارس مانند فسا و داراب خسارت بسیاری داشتیم و شرکت پیشگامان فسا که ۲۱۰ هکتار زیتونکاری داشته در حال حاضر کمتر از ۴۰ هکتار دارد و بیشتر زمینها به حال خود رها شدهاند.