استاد اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی در گفتوگو با ایلنا:
انگیزه تولید در کشور وجود ندارد/ برای ثبات در تولید باید قانون حاکم باشد/ مردم متضرر اصلی تضعیف تولید هستند
یک استاد دانشگاه اظهار داشت: تضعیف تولید و تقویت رانت قطعا به نفع صاحبان قدرت و به ضرر مردم عادی است. کسانی که نقش تاثیرگذاری در نظام تصمیمگیری دارند، صاحبان نهادهای پولی-بانکی و دارندگان قدرت سیاسی نیز در صف برندگان این شرایط هستند، در حالی که اکثریت مردم از این شرایط متضرر و یا به عبارتی آب میشوند.
محمدقلی یوسفی در گفتوگو با ایلنا در مورد شرایط تولید کشور گفت: متاسفانه شرایط اقتصادی کشور ثبات لازم را ندارد و در یک وضعیت بحرانی قرار داریم، شرایط سیاسی نیز وضعیت مشابه را دارد و در تعاملات بینالمللی هنوز به نتایج رضایتبخشی نرسیدهایم، برآیند این شرایط باعث شده تا سرمایهگذاری در تولید کشور معقول به نظر نرسد.
وی ادامه داد: زمانی که بیثباتی بر فضای کشور حاکم شود تسهیلات پرداخت شده به جای سرمایهگذاری در تولید صرفا برای حقوق و دستمزد کارکنان صرف میشود. چون برای ایجاد و تاسیس یک شرکت نیازمند واردات تجهیزات، ماشین آلات و قطعات هستیم که در این شرایط این امکان وجود ندارد.
استاد دانشگاه علامه طباطبایی تصریح کرد: متاسفانه انگیزه تولید در کشور وجود ندارد و در دهههای اخیر نیز تولید از فعالیت اصلی اقتصاد خارج شده است و بنگاه های موجود هم با مشکلات فراوانی مانند کمبود قطعات، هزینه تولید بالا، هزینه تامین سرمایه بالا مواجه هستند و تسهیلات تخصیصی سیستم بانکی برای گذران امور و تامین مخارج روزمره است.
وی در مورد راهکارهای ایجاد ثبات جهت بسط تولید گفت: برای ثبات در تولید باید قانون حاکم باشد، امنیت سرمایهگذاری تامین شود و قیمتها علایم لازم را ارسال کنند. متاسفانه در اقتصاد ما افرادی خارج ازحیطه وظایف خود بدون توجه به پیامدهای حرفهایشان، اقدام به اظهارنظر در مورد سیاستهای دولتمردان میکنند، بدون آنکه در قبال سخنان خود مسئولیتپذیر و پاسخگو باشند و این باعث کاهش ثبات و نابودی انگیزه تولیدی میشود.
این کارشناس صنعت در مورد برندگان و بازندگان تضعیف تولید گفت: تضعیف تولید و تقویت رانت قطعا به نفع صاحبان قدرت و به ضرر مردم عادی است. کسانی که نقش تاثیرگذاری در نظام تصمیمگیری دارند، صاحبان نهادهای پولی-بانکی و دارندگان قدرت سیاسی نیز در صف برندگان این شرایط هستند، در حالی که اکثریت مردم از این شرایط متضرر و یا به عبارتی آب میشوند.
یوسفی اظهار داشت: البته ارادهای برای توسعه کشور مشاهده نمیشود و صاحبان قدرت تنها به دنبال حفظ قدرت خود هستند. مسئولان ما پیش از این باید به فکر گسترش تولید میبودند که متاسفانه این کار صورت نگرفت و الان هم اوضاع مناسب نیست و هیچ کاری نمیتوان انجام داد.