آخرین اقدامات توقف شیوع آنفلوانزای پرندگان؛ ابتلای انسانی بعید نیست
معاون بهداشتی و پیشگیری سازمان دامپزشکی کشور گفت: اقدامات لازم برای کنترل و جلوگیری از گسترش بیماری آنفلوانزای پرندگان در کشور انجام شده است.
به گزارش ایلنا، صفرعلی ماکنعلی معاون بهداشتی و پیشگیری سازمان دامپزشکی کشور در گفتگوی ویژه خبری با اشاره به اینکه آنفلوانزای فوق حاد پرندگان و آنفلوانزای تحت حاد پرندگان با هم متفاوت هستند افزود: آنفلوانزای فوق حاد، شدت مرگ و میر را در پرندگان نشان می دهد و تلفات بیشتری نسبت به آنفلوانزای تحت حاد دارد.
وی ادامه داد: آنچه که حدود یک ماه پیش در دریاچه خلیج فارس تهران رخ داد تعداد محدودی پرندگان وحش تلف شدند که بر اساس نمونه برداری از آنها ویروس H5N8 بود که از جمله ویروس هایی است که بحث انسانی در آن مطرح نیست.
ماکنعلی افزود: سازمان دامپزشکی کشور با همکاری سازمان حفاظت محیط زیست اقدامات لازم را در رابطه با دفن بهداشتی پرندگان تلف شده و قرنطینه در رابطه با تردد و شرایط لازم برای جلوگیری از پخش ویروس را در آن منطقه انجام داد.
وی اضافه کرد: با این کار مورد دیگری از این بیماری را در بقیه نقاط از جمله باغ وحش نداشتیم.
معاون بهداشتی و پیشگیری سازمان دامپزشکی کشور گفت: اما در رابطه با ویروس H5N6 که در منطقه حفاظت شده شهرستان کیاشهر استان گیلان بر اساس نوع بیماری که حدود چهار هفته پیش ردیابی کردیم این بیماری در پرندگان در انگلستان و قسمت هایی از ایرلند گزارش شد و انتظار این بیماری را همراه با پرندگان وحش مهاجر که وارد تالاب های بین المللی شدند داشتیم.
ماکنعلی افزود: به محض بروز تلفات، سازمان دامپزشکی اقدام کرد و نمونه برداری انجام داد و ویروس H5N6 را تشخیص داد که برای نخستین بار در ایران اتفاق افتاد.
وی اضافه کرد: همه اقدامات لازم را انجام دادیم و مدیریت واکنش سریع را در استان پیاده و کاروان های بهداشت قرنطینه را هدایت کردیم و یگان حفاظت محیط زیست به صورت شبانه روزی در حال دیده بانی هستند.
ماکنعلی با اشاره به اینکه موردی از ویروس H5N6 را در پرندگان بومی نداشتیم، افزود: روزانه حدود دو تن دان با همکاری سازمان محیط زیست در آنجا قرار می دهیم و با این کار اجازه پروازهای کوتاه پرندگان را در آن منطقه نمی دهیم و خوشبختانه ردپایی از ویروس را در طیور بومی و صنعتی ندیدیم.
وی گفت: ویروس آنفلوانزای پرندگان در صورتی که شرایط برای آن مساعد باشد می تواند از مرز حیات وحش وارد طیور بومی و از طریق آن وارد طیور صنعتی شود بنابراین باید مراقب باشیم.
ماکنعلی افزود: بر اساس آمار سال 2016 سازمان خوار و بار کشاورزی سازمان ملل متحد، کشورمان جزو 10 کشور برتر جهان در تولید تخم مرغ با تولید 926 هزار تن است.
وی افزود: کل تولید تخم مرغ در جهان 80 میلیون تن است که حدود 30 میلیون تن آن توسط کشور چین تولید می شود.
ماکنعلی اضافه کرد: 80 درصد کل تولید تخم مرغ جهان توسط 20 کشور تولید می شود.
وی گفت: کشورمان جزو هفت کشور برتر جهان در تولید طیور گوشتی با ظرفیت تولید 2،2 میلیون تن در سال هستیم.
ماکنعلی افزود: در عربستان و ترکیه هم ویروس آنفلوانزا بیشتر از ایران گسترش پیدا کرده است.
معاون بهداشتی و پیشگیری سازمان دامپزشکی کشور گفت: در 24 استان از 31 استان کشورمان، از نظر این بیماری پاک است و در هفت استان با مشکلاتی مواجه بوده ایم که با اقدامات لازم توانستیم بیماری را مدیریت کنیم.
ماکنعلی افزود: 12 سال پیش در 2006/2/6 H5N1 وارد انزلی شد و 2018/2/6 H5N6 وارد بوجاب شد. H5N1 تلفات سنگینی در برخی استان ها داشت و اکنون هم این ویروس به صورت موردی در برخی از استان ها مشاهده شده است اما در طیور صنعتی وجود ندارد بنابراین اکنون مشکل H5N1 در کشور نداریم.
وی گفت: وزارت جهاد کشاورزی حساسیت خاصی بر روی لزوم کنترل بیماری آنفلوانزای پرندگان دارد.
ماکنعلی با اشاره به اینکه در این زمینه موازی کاری وجود ندارد افزود: سازمان حفاظت محیط زیست، وزارت بهداشت،درمان و آموزش پزشکی و وزارت جهاد کشاورزی ستون های مقابله و کنترل این بیماری با همکاری تشکل ها هستند و سه ستاد در حد وزارتخانه و دو ستاد در سطح معاون اول رئیس جمهوری در این زمینه برگزار و تصمیمات خوبی گرفته شد و این موضوع بسیار جدی گرفته شد.
وی افزود: بر اساس تأکید جدی وزیر جهاد کشاورزی، این بیماری باید کنترل شود و باید از تجارب دیگر کشورها در این زمینه استفاده کنیم بنابراین برای برون رفت از این وضعیت برنامه کلاسیک و مدونی را طراحی کردیم که در سال آینده اجرایی خواهیم کرد.
ماکنعلی با بیان اینکه این برنامه در چهار نسخه تنظیم شده است افزود: یک نسخه استثنائاً برای استان های شمال کشور است و یک نسخه برای هفت استان است که دارای 1388 مزرعه تخم گذار هستند و نسخه سوم برای 24 استان است که بیش از 20 هزار مزارع مرغ گوشتی در آنجا داریم و نسخه چهارم، نسخه مشترکی با سازمان حفاظت محیط زیست در 320 نقطه کشور در مناطق خاص پرندگان است و در همه این برنامه ها مشارکت جدی و همکاری نزدیک با وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی داریم.
وی گفت: در زمینه واکسیناسیون برای سال آینده بر اساس تجارب کشورهایی مانند روسیه، قزاقستان، فرانسه، هلند، آمریکا، چین و ویتنام برنامه واکسیناسیون هدفمند پیشگیرانه را داریم.
ماکنعلی افزود: با توجه به برنامه هایی که داریم معدوم سازی در آینده بیش از 70 درصد کاهش خواهد یافت و امیدواریم در یک دوره سه ساله کشورمان از ویروس H5N8 شود.
رئیس مرکز مدیریت بیماری های واگیردار وزارت بهداشت نیز در ارتباط تلفنی با این برنامه گفت: ویروس آنفلوانزای نوع H5N6 عمدتاً ویروسی است که پرندگان را گرفتار می کند و احتمال ابتلای انسان به این عفونت ضعیف است.
محمدمهدی گویا افزود: البته ممکن است این ویروس در آینده قوی و قدرت سرایت آن به انسان بیشتر شود و مورد انسانی ابتلا به این بیماری را در کشور چین داشتیم.
وی اضافه کرد: یک سوم کسانی که در کشور چین به این ویروس مبتلا شدند به رغم همه اقدامات درمانی جان خود را از دست دادند.
گویا درباره علائم بیماری آنفلوانزای پرندگان گفت: این بیماری به شکل سرماخوردگی عادی شدید همراه با تب، سرفه و گلودرد و بدن درد و سردرد خود را نشان می دهد که به تدریج پیشرفت می کند و دستگاه تنفسی را گرفتار می کند و کسانی که بیماری های ویژه دیگری دارند در معرض خطر بیشتری قرار دارند که لازم است بستری شوند و در شرایط ایزوله از آنها مراقبت شود.
رئیس مرکز مدیریت بیماری های واگیردار وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با اشاره به اینکه راه اصلی انتقال ویروس آنفلوانزای پرندگان به انسان از طریق تماس با پرنده آلوده است گفت: انتقال این ویروس از طریق خوردن گوشت پرنده بعید و نادر است و شایع نیست زیرا در کشور ما گوشت خام پرنده خورده نمی شود و حرارت، این ویروس را از بین می برد.
مدیرکل دفتر حیات وحش سازمان حفاظت محیط زیست هم در ارتباط تلفنی با این برنامه با بیان اینکه هر سال حدود اواخر تابستان یا اوایل پاییز فصل مهاجرت پرندگان آغاز می شود گفت: این ها تا اواخر زمستان و حتی بهار در کشورمان به سر می برند و برمی گردند.
مجید خرازیان مقدم افزود: سال 1395 حدود یک میلیون و 700 هزار قطعه از انواع پرندگان مهاجر آبزی را در کشورمان سرشماری کردیم.
وی با اشاره به اینکه بیماری آنفلوانزای پرندگان در کشورهای دیگر هم وجود دارد اضافه کرد: حدود 12 سال پیش در حیات وحش استان گیلان این بیماری در تالاب انزلی مشاهده شد و امسال هم در سه منطقه با همکاری سازمان دامپزشکی کشور در دریاچه چیتگر تهران، تالاب میقان در استان مرکزی و نوع جدید این بیماری در تالاب بوجاب در استان گیلان مشاهده شد.
خرازیان با اشاره به اینکه امکان انتقال این بیماری به انسان ناچیز است به مردم توصیه کرد با دستگاه های ذیربط همکاری کنند.
وی با بیان اینکه همگرایی و هم افزایی خوبی که میان سازمان حفاظت محیط زیست، سازمان دامپزشکی کشور و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی وجود دارد، از مردم خواست اگر لاشه پرندگان را دیدند به آن دست نزنند و به ادارات دامپزشکی یا محیط زیست گزارش کنند.
مدیرکل دفتر حیات وحش سازمان حفاظت محیط زیست افزود: مناطق، تحت کنترل است و ترددها بر اساس ضوابط قرنطینه ای سازمان دامپزشکی کشور رعایت می شود.
وی افزود: همچنین حفاظت فیزیکی مناطق مهم تجمع پرندگان آبزی را تشدید کردیم و به درخواست سازمان دامپزشکی تا اطلاع ثانوی ممنوعیت شکار پرندگان مهاجر آبزی را در همه استان های کشور اعلام و اعمال کردیم.