وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات:
۳ ماهواره در نوبت پرتاب به فضا قرار دارد/ یک ماهواره آماده پرتاب است
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات گفت:سه ماهواره در مراحل پایانی برای پرتاب و قرارگیری در مدار هستند و یک ماهواره نیز آماده پرتاب داریم و انشااله جوانان ما در دانشگاه شریف بتواند نتیجه و دستاورد خود را ببینند و این ماهواره که با اهداف پژوهشی و سنجشی آماده قرار گرفتن در مدار است، دستاورد نخبگان داخلی است.
به گزارش خبرنگار ایلنا، محمد جواد آذری جهرمی در همایش روز فضایی با اشاره به پیروزی انقلاب اسلامی گفت: در زمانهای نه چندان دور در ایام طاغوت کشورهای غربی از جمله آمریکا به منظور سلطه و دسترسی به اهداف خود سایتهای بزرگ لرزهنگاری و عملیاتهای فضایی داشتند. در حقیقت این سایتها پوششی برای اهداف خودشان بود که در نهایت در لایه 3 حفاظتی از نیروهای ایرانی استفاده میکردند و عمدتا ایرانیها حق نداشتند وارد این مراکز شوند. من امیدوار هستم زمانی اطلاعات این مراکز منتشر شود و مردم مشاهده کنند که آنها به دنبال چه اهدافی بودند.
وی خاطرنشان کرد: غربیها ما را در حوزه فضایی تحریمهای جدی کردند اما جوانان ما با خلاقیت خود به تحریمها غلبه کردند. این خودباوری در جوانان و ملت ایران قابل ستایش است. امروز جوانان این قابلیت را دارند که در مقابل مشکلات ایستادگی کنند. مشکلات ما نسبت به آن زمان اگر بگوییم صفر نیست ناچیز شده است.
وزیر ارتباطات افزود: امروزه توجه ویژه به ظرفیت جوانان راه حل است باید بخشهای مختلف نظام با یکدیگر همراهی داشته باشند.
آذری جهرمی با بیان اینکه دستاورد دانشجویان بسیار با ارزش است، گفت: همین مساله که به دانشجویان و جوانان بها داده شده است و ماهوارهها بر مدار قرار میگیرند دستاوردی بزرگ است.
وی ادامه داد: باید از ظرفیت جوانان در کشور استفاده شود و به این منظور دستور جوانگرایی به تمامی سازمانهای ذیربط ابلاغ شده است. در حال حاضر میانگین سنی مجموعه وزارت ارتباطات از 54 سال به 45 سال کاهش یافته است.
وزیر فناوری اطلاعات درباره صنعت فضایی گفت: صنعت فضایی دو رکن اساسی دارد اول موضوع تحقیق، توسعه و پژوهش و دوم مساله اقتصادی و کاربردی است. در زمینه تحقیق و پژوهش در ماهواره سنجشی و مخابراتی دستاوردهای بسیار خوبی به سرانجام رسیده است. هماکنون سه ماهواره را در دستور کار داریم که یک ماهواره آماده پرتاب است و امیدواریم سریعتر پرتاب شده و در مدار قرار بگیرد. هماهنگیهای لازم برای استفاده از ظرفیت داخلی و بین المللی در دستور کار است تا این ماهواره پرتاب شود.
آذری جهرمی افزود: یک نکته بسیار مهم این است که تکنولوژی مورد استفاده در تمامی این ماهوارهها ناشی از دستاوردهای بومی است. این شوخی که افغانستان ماهواره دارد اما ما ماهواره نداریم عمق ندارد. چراکه افغانستان با فرآیند پژوهشی ماهواره را پرتاب نکرده و متعلق به آن کشور نیست. همچنین از سویی دیگر کاربرد این ماهوارهها با یکدیگر متفاوت است.
وی با بیان اینکه در صنعت فضایی و در بخش اقتصادی و کاربرد دچار ضعف هستیم، گفت: در زمینه کاربردی کردن صنعت فضایی و اقتصاد این صنعت دچار ضعفهایی هستیم. ساخت یا خرید ماهواره مخابراتی و پرتاب آن در مدار یک پروژه اقتصادی است. حوزه ارتباطی، پخش صدا و سیما و ناوبری هوایی از جمله موضوعات مطرح در صنعت فضایی است که نمیتوان به آنها بیتفاوت بود.
وی تاکید کرد: هر سال نمیتوان مداری را ثبت کرد بعد ماهواره را در آن قرار ندهیم و نقطه از دست برود و دوباره درخواست نقطه مداری داشته باشیم. باید در لایه کاربرد به صنعت فضایی توجه ویژهای شود. پس از روز فضایی که درخواست شد تا برای ترویج کاربرد صنعت فضایی تلاش شود و کاربردهای این صنعت معرفی و اعلام شود.
آذری جهرمی درباره ماموریتهای وزارت ارتباطات در زمینه فضایی گفت: ماموریت وزارت ارتباطات فعالیتهای صلحآمیز و غیرنظامی است و مسائل دیگر به وزارت دفاع ارتباط دارد.
وزیر ارتباطات تاکید کرد باید به توان تحقیقاتی مجموعه دانشگاهی در حوزه فضایی افزوده شود. صنعت فضایی که پیشرفت کرده است ناشی از جهاد و تلاش مجموعههای دانشگاهی و جوانان است.
آذری جهرمی اظهار داشت: بودجه بخش فضایی کشور کم نشده است و حتی 20 درصد به بودجه این بخش اضافه شده است. در حال حاضر اقتصاد فضا در حال رشد است و سهم کشور ما و بسیاری دیگر از کشورها در این حوزه صفر است. اما سهم ما که وارد کلوب جهانی فضا شدهایم باید افزایش یابد.
آذری جهرمی از تدوین ماموریتهای فضایی خبر داد و گفت: تدوین ماموریتهای فضایی مراحل پایانی خود را میگذراند و تصمیم داریم زمانی را از ریاست جمهوری اخذ کنیم تا جلسه شورای عالی فضایی برگزار شود.
وی تاکید کرد: باید دیپلماسی فضایی ایران فعالتر شود. در دو سفر اخیر برخی از کشورها اظهار داشتند که ایران در صنعت فضایی به صورت جدی مشغول است.