نه و نیم میلیون راس دام در سال توسط عشایر تولید میشود / توزیع دام برای عید قربان در 20 نقطه تهران توسط عشایر
رئیس سازمان امور عشایر کشور گفت: 9.5 میلیون راس دام در کشور توسط عشایر تولید می شود و این قشر در کشور بیشترین سهم را در اقتصاد مقاومتی دارند.
به گزارش خبرنگار اقتصادی ایلنا، نشست خبری کرمعلی قندالی رئیس سازمان امور عشایر کشور با اصحاب رسانهها و خبرنگاران امروز سه شنبه 7 شهریور در سالن جلسات این نهاد برگزار شد.
در این نشست کرمعلی قندالی رئیس سازمان امور عشایر ایران اظهار کرد: سازمان امور عشایر به عنوان سازمانی که وظیفه ساماندهی عشایر را بر عهده دارد ماموریتها و وظایفی را در چارچوب قوانین و مقررات بر عهده دارد مهمترین وظیفه ما ارائه خدمات به کوچندگان است و ساماندهی اسکان به خانوادههایی که توانایی برای کوچ ندارند البته این ساماندهی بدون هیچ اجبار و با اختیار کامل آنها انجام میشود.
وی افزود: از بعد از انقلاب در بخشهای مختلف سازمان فعالیتهای خوبی انجام شده که از جمله آن میتوان به زیرساخت و عمران اشاره کرد که در آن خطوط ارتباطی و راهی برای عبور و مرور راحت و کم هزینه عشایر تعبیه شده که 56 هزار کیلومتر راه عشایری را شامل میشود.
قندالی خاطرنشان کرد: برخی خدمات مانند تامین کالاهای اساسی مانند آرد، برای عشایر انجام شده که در دولت یازدهم میزان این تامین از 7 کیلوگرم سرانه به 12 کیلوگرم افزایش یافته است. در حوزه کمک فعالیتهای تولیدی در این دولت اقدامات خوبی انجام شده است. با توجه به شرایط اقتصادی که در کشور داریم و ابلاغ سیاستهای اقتصاد مقاومتی توسط مقام معظم رهبری یکی از بخشهایی که تمام فعالیتهایشان مصداق اقتصاد مقاومتی است عشایر هستند و تمام اعضای خانواده در ییلاق و قشلاق در فعالیت و تولید به سر میبرند.
وی افزود: بر اساس آمار حدود 23.5 میلیون راس دام در کشور متعلق به عشایر است و 28 درصد دام سبک کشور و 25 درصد تولید گوشت قرمز متعلق به کوچندگان است که تولید و سالانه به بازار توزیع میشود. عشایر 35 درصد از صنایع دستی و 35 میلیون هکتار از مراتع ییلاقی و قشلاقی را در کشور در اختیار دارند. تولید داخلی حدود شش میلیون تن در بخشهای مختلف دام و غلات گندم به عشایر تعلق دارد. در بخشهای دیگری مانند گیاهان دارویی، گردشگری و حوزههای مختلف فعالیت دارند.
رئیس امور عشایر کشور در رابطه با جمعیت پراکنده عشایری تصریح کرد: جمعیت عشایر در کل کشور 213 هزار خانوار است که به غیر از کردستان در سایر استانها پراکنده هستند. بیشترین جمعیت متعلق به استان فارس است که 170 هزار نفر عشایر دارد و بعد از آن سیستان و بلوچستان، کرمان، کهگیلویه و بویراحمد و کرمانشاه قرار دارد. 60 درصد از عشایر در سلسله جبال زاگرس و 40 درصد در سایر نقاط سکونت دارند.
وی در رابطه با جلوگیری از بیماری در دامهای عشایر عنوان کرد: سازمان دامپزشکی موفق شده تا پوشش مناسبی به بیماریهای دامهای عشایر بدهد اما در برخی مناطق شیوع و ابتلای دامها به بیماریهایی مثل تب برفکی به خوبی پوشش داده نشد، ما در کل از عملکرد آنها در این بخش راضی هستیم. به صورت رسمی تاکنون یک میلیون راس دام از سال 93 تا 95 از کشور صادر شده است. ما طرحی به نام ذخیره گوشت قرمز داریم که طرح جامعی نیست و منابع آن از صندوق توسعه ملی تامین میشود مبلغی که ما برآورد کردهایم 200 میلیارد تومان سهم از این صندوق است که 60 میلیارد تومان از آن به ما ابلاغ شده است. در دو سال گذشته 250 میلیارد تومان تامین بودجه ابلاغ شد که 100 میلیارد از آن تخصیص شده است و 150 میلیارد دیگر هم در راستای جذب قرار دارد.
وی در رابطه با برنامههای آتی دولت بیان کرد: در قانون برنامه ششم جامعه عشایری به صورت پررنگ دیده شده است در برنامه ششم 17 مورد بحث عشایری داریم که 2 مورد بسیار سرنوشت ساز است که یکی از آنها بهرهمندی عشایر است مالیات بر ارزش افزوده و دیگری عوارض ناشی از گاز و آلایندهها است که حدود 300 میلیارد تومان برای آبادانی و توسعه مناطق عشایری اعتبار اختصاص داده شده است. جزء 5 ماده 27 برنامه ششم دولت را مکلف کرده تا نسبت به توسعه جامعه انسانی که 5 درصد از آن را عشایر تشکیل میدهند اقدامات لازم را انجام دهد. برای آموزش عشایر هم برنامه داریم که سالانه حدود 100 هزار نفر از افراد روستایی و عشایری در این طرح باید آموزش داده شوند.
رئیس سازمان عشایری افق چشم انداز توسعه بیان کرد: در افق چشم انداز توسعه برای بحث جمعیت استقرار و تولید برنامه راهبردی ساماندهی عشایر در افق 1404 را داریم که در سطح استانی تدوین شده است. در حوزه تولید باید از همه روشهای علمی استفاده کرد که ما در این زمینه شعار از مزرعه تا سفره را داریم. در هفته دولت پروژههای بسیاری در 10 استان افتتاح شد که بخشهایی از آن به پروژههای تولیدی و رفاهی برای عشایر اختصاص داشت.
وی افزود: عشایر به ازای هر راس دام حدود 20 کیلوگرم افزایش تولید دام زنده را دارد و در حوزه گیاهان دارویی به صورت جدی وارد شدهاند و در برخی استانها حتی کشت اختصاصی انواع گیاهان دارویی را داریم. ما در سمنان کشت گیاه باریجه را داشتیم. در چهار محال بختیاری، گل محمدی را به صورت پایلوت کشت میکنیم در منطقه خودآفرین آذربایجان کشت گیاهان دارویی بسیاری را شروع کردهایم.
قندالی در رابطه با بیمه عشایری اذعان داشت: صندوق بیمه اجتماعی روستائیان، عشایر و کشاورزان راه اندازی شده است که کارگزاران این بیمه تشکلها هستند تاکنون 68 هزار خانوار تحت پوشش بیمه هستند و مابقی خانوارها تحت پوشش بیمه های دیگر قرار دارند از اول برنامه اول توسعه تا به حال 90 هزار خانواده عشایری ساماندهی شدهاند.
رئیس سازمان امور عشایری در رابطه با دامهای ارسالی برای روز عید قربان تاکید کرد: طبق توافقی که با سازمان میادین داشتیم 17 تا 20 نقطه در تهران برای عرضه دام عشایر اختصاص داده خواهد شد که قیمت هر دام توسط خود عشایر تعیین میشود در سال گذشته 35 هزار راس در کشور توزیع شد که پنج هزار راس متعلق به استان تهران بود.