زنگنه در دفاع از برنامههایش برای وزارت نفت:
عقل سیاسی دارم / رسول خادم به من این درس را داد که برای عزت ایران از آبروی خود بگذرم / راه حل نجارت کشور مذاکره است نه مخاصمه
وزیر پیشنهادی نفت تاکید کرد: مهمترین موضوع در صنعت نفت بحث سرمایهگذاری برای توسعه میادین مشترک متعدد است که در برنامه من به صراحت آمده که باید همه میادین مشترک طی چهار سال تعیین تکلیف شده و هیچ میدانی بلاتکلیف باقی نماند.
به گزارش خبرنگار ایلنا بیژن نامدار زنگنه در جلسه صحن علنی امروز مجلس در دفاع از برنامههای پیشنهادی اظهار داشت: در کشورمان هنگامی که از نفت صحبت میکنیم یک کالا نیست نفت دارای ابعاد سیاسی، بازرگانی خارجی و حتی امنیت ملی است.
او افزود: در حال حاضر ۹۸ درصد انرژی کشور از نفت تولید میشود و بخش عمده بودجه کشور نیز از نفت است و اهمیت نفت باعث شده که دشمنان در برخورد با جمهوری اسلامی به اعمال تحریم بر علیه نفت پافشاری کنند و به ترتیب نفت و زیرمجموعههای آن رزمندگان خط مقدم مقابله با دشمنان هستند.
زنگنه تصریح کرد: در روزهایی که جهت رای اعتماد نمایندگان در مجلس حضور داشتند همواره در توسعه میادین مشترک، تسریع در اجرای قراردادهای جدید نفتی، پرهیز از خامفروشی نفتی، ساخت داخل، مدیریت منابع انسانی تاکید شده است.
او با بیان اینکه اساسا برنامههای من مطابق با برنامههای ششم توسعه است، ادامه داد: آنچه که معاونت نظارت بر برنامههای مجلس اعلام کرده ۴۷ درصد برنامههای بنده با احکام منطبق، ۴۰ درصد همسو و هیچ مورد مغایری وجود نداشته است و به ۱۳ درصد نیز اشارهای نشده است.
زنگنه تصریح کرد: اعتقاد من این است که وزیر نباید برنامه ارائه دهد برنامهها در قانون تصویب میشوند و ما موظف به اجرای آنها هستیم. در هر صورت بنده همه اسناد بالادستی از سیاستهای رهبری تا قانون برنامه ششم را ذکر کردهام و اکنون به برنامههای گذشته اشارهای نمیکنم نگاهم به آینده است.
او ادامه داد: مهمترین موضوع در صنعت نفت بحث سرمایهگذاری برای توسعه میادین مشترک متعدد است که در برنامه من به صراحت آمده که باید همه میادین مشترک طی چهار سال تعیین تکلیف شده و هیچ میدانی بلاتکلیف باقی نماند.
زنگنه خاطرنشان کرد: بر اساس قراردادهای جدید نفتی با افزایش ضریب بازیافت و به کارگیری فناوری نوین و ایجاد اشتغال تاکید شده است.
وزیر نفت یادآور شد: اگر بخواهیم برنامههای توسعهای صنعت نفت اجرایی شود، به ۲۰۰ میلیارد دلار سرمایهگذاری نیاز داریم که ۱۲۰ میلیارد دلار آن باید از طریق جذب سرمایه خارجی صورت گیرد و با جذب این رقم در بالادست صنعت نفت رونق ایجاد خواهد شد.
او ادامه داد: اگر میخواهیم در خوزستان تحرک ایجاد شود باید طرحهای توسعه میادین و بازیافت در میادین بهرهبرداری اجرا شود چرا که سرمایهگذاری دهها هزار دلاری دهها هزار اشتغال ایجاد میکند. البته نفت در زمان بهرهبرداری اشتغالزا نیست اما در زمان اجرا و در زنجیره فنی مهندسی اشتغالزا است و اگر سرمایهگذاری صورت نگیرد منابع مشترک هدر رفته منابع موجود از بین میرود و افت تولید صورت میگیرد.
زنگنه با اشاره به ابلاغیه رهبری در سال ۷۹ گفت: در این ابلاغیه افزایش ظرفیت تولید برای صیانت از صنعت نفت متناسب با ذخایر موجود مطرح شده تا قدرت امنیت اقتصادی سیاسی کشور را افزایش دهد.
وزیر نفت با بیان اینکه ایران سومین ذخایر نفت را در دنیا را داراست، افزود: متاسفانه به لحاظ تولید ظرفیت ما پایین است این درحالی است که نفت تنها مقوله اقتصادی محسوب نمیشود و رابطه تولید نفت با قدرت و جایگاه سیاسی و امنیتی در منطقه بسیار مهم است.
زنگنه با اشاره به اتمام پارس جنوبی گفت: فاز یازده پارس جنوبی در منطقه تخلیه طبیعی و احداث پایانه نفتی در دریای عمان و جهش دومین پتروشیمیها برای جلوگیری از خام فروشی از مواردی است که نمیتوان آن را نادیده گرفت.
وزیر نفت با اشاره به تولید محصولات پتروشمی در کشور گفت: میزان تولیدات از یک میلیارد دلار در سال ۷۱ به محدود ۲۰ میلیارد دلار در سال ۸۴ رسید و ما توانستیم تحریمها را با پشتوانه محصولات پتروشیمی پشت سر بگذاریم.
زنگنه خاطرنشان کرد: خوشبختانه در این مدت ۹ میلیون تن به ظرفیت محصولات پتروشیمی اضافه شد و درصدد آن هستیم که میزان تولیدات را به ۴۰ میلیارد دلار برسانیم.
وزیر پیشنهادی نفت همچنین در خصوص تولید نفت خام گفت: میزان تولید نفت خام از ۷/۱ میلیون بشکه به ۳ میلیون بشکه رسیده است.
او ادامه داد: چرا برخی در صادرات گاز تاکید دارند در حالی که ما خود داخل کشور با کمبود مواجهایم البته تولید برداشت گاز از پارس جنوبی دو برابر شده و در صورتی که ۱۷۰میلیارد متر مکعب اضافه برداشت داشته باشیم، میتوانیم آن را صادر کنیم.
وزیر نفت گفت: در حال حاضر ده میلیارد متر مکعب صادرات داریم که آن را به ۷۰ میلیارد متر مکعب خواهیم رساند و قراردادی را با شرکت خارجی برای تولید لولههای بدون درز بستهایم .
او در مورد گاز رسانی به شهرهای کوچک و روستاهای کشور گفت: پیش از این به ۱۴ هزار روستا گازرسانی شده بود که ۹ هزار روستای دیگر نیز گازرسانی شد و ۵ هزار روستا نیز در دست اقدام است.
زنگنه با اشاره به وضعیت معاش کارکنان شرکت نفت گفت: نیروهای شرکت نفت برای ما بسیار مهم هستند باید به معیشت آنان توجه کنیم و نباید مشابه کارکنان یک اداره کل با آنها رفتار کنیم. باید با قواعد شرکتهای مشابه دنیا در زمینه زندگی آنان اقدام کنیم.
او در ادامه تشریح کرد: هنگامی که من تصدی وزارت نفت را بر عهده داشتم. این وزارتخانه ۱۲۰ هزار پرسنل داشت. اما وقتی بازگشتم با توجه به اینکه تمام پتروشیمیها و پالایشگاهها واگذار شده بود با ۲۲۰ هزار کارمند روبرو شدم آن هم در شرایطی که ۲۵ هزار نفر از سیستم خارج شده بودند باید با کمک شما نمایندگان این مشکل را حل کنیم.
وزیر پیشنهادی نفت در دولت دوازدهم تاکید کرد: مسئولیت اجتماعی مهمترین مسئولیتی است که ما بر عهده داریم این از معدود دفعاتی است که وزیر نفت برای رای گیری به صحن مجلس میآید و اکثریت قاطع اجتماع با او همراه هستند.
او ادامه داد: بورس یکی از دیگر مواردی است که ما باید از آن حمایت کنیم که جز با هماهنگی مجلس این کار امکانپذیر نخواهد بود.
او یادآور شد: چهار سال پیش در چنین روزی وقتی برای گرفتن رای اعتماد آمده بودم، در راهرو با آقای زاکانی و نادران که مخالف سرسخت من بودند روبرو شدم به خاطر دارم که به آقای نادران گفتم آقای دکتر با هم مخالف باشیم اما متنفر نباشیم. بعدها در سال ۹۳ من از ایشان و آقای توکلی کمک خواستم که هر دو بزرگوارانه به من کمک کردند. خوشحالم که هر زمان پای منافع ملی به میان میآید همه باهم یک صدا میشوند.
زنگنه ادامه داد: این نهمین بار است که برای گرفتن رای اعتماد به مجلس میآیم اما این بار خوشحالترم زیرا تاکنون هیچگاه چنین وفاق و وحدت ملی را مشاهده نکردهام ما باید برای حل مشکلات چشم در چشم اقدام کنیم.
وزیر پیشنهادی نفت در دولت دوازدهم ادامه داد: بر سر قراردادهای نفتی من با خیلیها مذاکره کردم تا بتوانم رای اعتماد را به نوعی بگیرم تا کشور بتواند مسائل و مشکلات موجود را پیش ببرد.
او در ادامه یادآور شد: هنگامی که امام دختر و پسری را عقد میکردند فقط یک جمله به آنها میگفتند که باهم بسازید امروز هم ما یک خانوادهایم که باید باهم بسازیم تا مشکلات را حل کنیم.
بیژن زنگنه در پاسخ به سوالات نمایندگان مجلس اظهار داشت: یکی از نمایندگان مجلس پرسیدند آیا افزایش تولید نفت مطابق با سیاستهای اقتصاد مقاومتی بوده است پاسخ میدهم افزایش تولید نفت متناسب با ذخایره موجود با مجموعه سیاستهای نظام و اقتصاد مقاومتی انطباق دارد.
او با اشاره به صحبتهای محمد جواد ابطحی درباره حضورش در باشگاه نفت و نیرو ادامه داد: بنده ۴ سال است که وزیر نفت هستم و در این مدت ۱۰۰ هزار میلیارد تومان از زیر دستان من عبور کرده است .
بنده عضو هیات موسس باشگاه نفت و نیرو هستم و این موسسه غیر انتفاعی در سال ۹۱ ثبت شده است که ما در آن سال در خواب هم نمیدیدیم آقای روحانی در انتخابات حضور پیدا کند و ما دوباره وزیر نفت شویم.
زنگنه ادامه داد: هدف از راهاندازی باشگاه نفت و نیرو این بود متخصصان این حوزه گرد هم میآیند و جمع این متخصصان ۲۰۰ نفر هم نمیشود که ماهانه یک بار گرد هم میآیند و یک اتاق فکر مجانی برای دولت است که میتواند از ظرفیتهای آن استفاده کنند بدون اینکه هزینهای باید آن بپردازد.
او با بیان اینکه این باشگاه با حق عضویت اعضاء اداره میشود، گفت: شما که از چهار سال گذشته از حضور بنده در این شرکت اطلاع داشته اید چرا از همان دوره اقدام به پیگیری این موضوع از مراجع قضایی نکردید گفت: امروز گویی کشف جدیدی کردهاید. این باشگاه چه تاثیری میتواند در سیاستهای کلان نفت داشته باشد و تاکنون در این باشگاه ۳۰ الی ۴۰ سخنرانی انجام شده و نمیدانم چرا عده ای نگران این موضوع هستند. قرار براین است که اگر این موسسه منحل شد اموال آن به یک دانشگاه واگذار شود.
وزیر نفت دولت یازدهم با اشاره به موضوعی که از سوی یک نماینده مخالف مطرح شد مبنی بر اینکه پول خوراک پتروشیمی را با ارز مبادلهای دریافت میکنید، اظهار داشت: مگر میشود کالایی را در ایران به یک فرد بفروشیم و از وی ارز دریافت کنیم بنابراین برای خوراک پتروشیمی باید ارز مبادلهای دریافت کنیم .
او ادامه داد: گفته میشود شبانه قرارداد توسعه آزادگان را فسخ کردهایم موضوع این بود که این پروژه به شرکت واگذار شده بود که کار انجام نمیداد و ما را معطل کرده بود بنابراین دست به کار شدهایم و قرارداد را فسخ کردیم و خودمان کار را در دست گرفتیم و تولید را هم افزایش دادیم.
وزیر پیشنهادی دولت دوازدهم در وزارت نفت گفت: مطرح شد که از بانک مرکزی وام ۵۰ میلیارد دلاری بدون بهره دریافت کرده ایم که این صحت ندارد مگر بانک مرکزی وام بیبهره به کسی میدهد؟ نرخ بهره این وام ۸ درصد تعیین شد و آن را هم پرداخت می کنیم .
زنگنه ادامه داد: گفته شد تولید نفت افزایش نکرده است و تولید به اندازه همان میزان قبل از تحریمها بوده ، در خطاب به این نمایندگان مخالف میگوییم اگر قصد مخالفت با بنده دارید چرا با دهها هزار نیروی کار که عامل افزایش تولید نفت بوده اند اینگونه برخورد می کنید ؟
او افزود: عدهای فکر میکنند تولید نفت مانند شیر اب است که هیچ زحمتی ندارد اما نیروی کار ما در فلات قاره شرکت ملی نفت و غیره مجاهدت کرده اند تا تولید نفت افزایش یابد.
زنگنه با بیان اینکه قطعا آقای ظریف برای برجام بسیار زحمت کشیدند و من دست ایشان را می بوسم اظهار داشت: به طور قطع برجام بود که دست ما را در حوزه افزایش تولید نفت بازگذاشت و ما را از چاه بیرون آورد اما این توطئه دشمنان بود که با فریز نفتی بخواهند تولید نفت ایران را کاهش دهند اما من در این خصوص ایستادگی کردم و نگذاشتم که تولید نفت را تحت عنوان فریز نفتی کاهش دهند در این شرایط عده ای به بنده تهمت زدند که می خواهد ارزان فروشی کند اما من کوتاه نیامدم .
وزیر نفت دولت یازدهم گفت: عدهای مدعی شدند که برنامه بنده همان برنامه سال ۹۲ است اما شما برنامه را نخواندید تمام ارقام و اعداد مطرح و برنامه ششم در برنامه بنده گنجانده شده است و سیاست ما در اجرای برنامه ششم توسعه است .
او ادامه داد: عدهای میگویند شما نمایندگان مجلس را استخدام کردید بله بنده با استخدام نمایندگان ادوار گذشته مجلس موافقت کردم چرا که پس از اتمام هر دوره مجلس یکی از دغدغه های هیات دولت این است که نماینده های مجلس بیکار درجامعه رها نشوند. قطعا اگر نماینده مجلس نگران شغل آینده خود در حد درآمدهای یک کارمند دولتی باشد قطعا هزاران مساله از وی سلب می زند بنده افتخار میکنم که تعدادی از نمایندگان اوار مجلس را در وزارت نفت استخدام کردم.
وزیر پیشنهادی نفت با اشاره به صحبت یکی از نمایندههای مجلس مبنی بر اینکه جنابعالی از نمایندگان در وزارت نفت برای جمعآوری رای استفاده کردهاید، پاسخ داد: بنده حداقل عقل سیاسی را دارم میدانم که نماینده دوره قبلی برای من رای جمع نمیکند بلکه باید بگویم که در این اقدام بنده جهت جذب نمایندگان ادوار مصلحت ملی در کار بوده است.
زنگنه با اشاره به سوال یکی از نمایندگان مبنی بر ارتباط دانشگاه با وزارت نفت تصریح کرد: ما قراردادهای درازمدتی با دانشگاهها برای کار در بخش بالادست نفت منعقد کردهایم.
او با اشاره به اینکه ما بحث شرکتهای E&P را دنبال میکنیم، ادامه داد: آقای ابطحی گفت که چه زمانی میخواهید میدان را به جوانان بدهید، بنده معتقدم از همین الان. اصرار کردم که کسی دیگر وزیر شود اما در انتها تنها ماندم و همه پشت مرا خالی کردند. همه به من گفتند وزارت را قبول کن و من در قبال خواست جوانان و فرزندان شهدا مقاومت نمیکنم. بنابراین شهوت قدرت در کار نبوده است برای بنده نیز جوانگرایی یک اصل است.
وزیر پیشنهادی نفت در پایان با اشاره به علت حضورش در کابینه دوازدهم به عنوان وزیر نفت توضیح داد: رسول خادم در سال ۷۵ در المپیک جهانی کشتی آمریکا مدال طلا را گرفت و با ناباوری ۴ طرف تشک را بوسید خداحافظی کرد و مربی شد. در سال ۷۷ مسابقات جهانی در ایران برگزار شد. رسول خادم دوباره بر روی تشک آمد و اگر نمیآمد در سنگین وزن کسی را نداشتیم در فینال آن مسابقات کشتیگیر کوبایی بر او غلبه کرد و خادم مدال نقره گرفت اما ایران قهرمان جهان شد این جوان به من درس داد که برای عزت ایران از آبروی خود بگذرم.