از نان سنتی به بهانههای مختلف حمایت میشود/ یکسانسازی نرخ آرد باید عملی شود
رئیس اتحادیه نانهای فانتزی گفت: در سال 93 حذف یارانه نان در مصوبه دولت به این صورت بود که 20 درصد از کل واحدهای تولید نان آزادپز شوند. در آن زمان نان های صنعتی 12درصد تولید را در اختیار داشتند و یارانه آنها سریعا قطع شد
کرمی -رئیس اتحادیه نانهای فانتزی- در گفت وگو با خبرنگار اقتصادی ایلنا، یکسان سازی نرخ آرد را یکی از عوامل ایجاد فضای رقابتی درست در حوزه نان عنوان کرد.
او در پاسخ به این سوال که چند درصد از واحدهای نان صنعتی با گندم آزاد فعالیت میکنند بیان داشت: طبق ماده 110 قانون برنامه پنجم واحدهای تولیدی نان باید از مزایای یکسان برخوردار باشند. در سال 93 حذف یارانه نان در مصوبه دولت به این صورت بود که 20 درصد از کل واحدهای تولید نان آزادپز شوند. در آن زمان نانهای صنعتی 12درصد تولید را در اختیار داشتند و یارانه آنها سریعا قطع شد؛ این در حالی است که تنها یارانه 5 درصد از واحدهای نان سنتی قطع شد.
کرمی تاکید کرد: اولین تیر آزادسازی بر پیشانی نان صنعتی بود؛ با این استدلال که این نان مورد استفاده سفره مردم نیست. تمام امکانات برای بخش سنتی پز است؛ مثل آب، برق و گاز، مالیات و از همه مهمتر بیمه که برای واحدهای صنعتی 30 درصد است در حالی که بیمه واحدهای نان سنتی 10 درصد است. نامههای زیادی به سازمان خصوصیسازی ارسال شد مبنی بر این که بیمه باید یکسانسازی شود. آنها میگویند بودجه نداریم و این کار بار مالی دارد و آن را اجرا نمی کنیم.
او در پاسخ به این سوال که چرا علیرغم مصوبات مجلس و مصوبات شورای اقتصاد شرایطی ایجاد نشده که از این نوع نان حمایت شود، بیان داشت: سیاست کلی بر این بود که نحوه تولید نان از روش سنتی به صنعتی سوق یابد که تا پایان سال 94، حدود 40 درصد از نان مصرفی کشور به روش صنعتی تولید شود؛ اما امروز این برنامه محقق نشد و سهم نان صنعتی از نان مصرفی مردم کمتر شده است.
کرمی افزود: تا ذهنیت مسئولین نسبت به نان حجیم و صنعتی تغییر پیدا نکند هیچ اتفاقی برای سلامت جامعه نمیافتد. همان طور که میدانید نانهای صنعتی چون در پروسه استاندارد تولید میشوند از لحاظ بهداشتی و ماندگاری وضعیت خوبی دارند. مهمتر از همه این است که کمتر از نان های سنتی دور ریز دارند. این نوع نان ها در دنیا جایگزین نانهای فلت و تخت شده اند؛ اما در کشور از این نان حمایت نمی شود.
او در پاسخ به این سوال که با نبود یکسان سازی نرخ آرد واحدهای صنعتی پز با چه مشکلاتی مواجه هستند، بیان داشت: یکسان سازی نرخ آرد باید هرچه سریعتر عملی شود اگر این اتفاق نیفتد واحدها یکی پس از دیگری ورشکست می شوند. با این تفاوت قیمت، مصرف کننده به سمت نان سنتی که ارزانتر است تمایل پیدا می کند که موجب می شود ظرفیت کلانی از سرمایه گذاریها تعطیل و متوقف باشند. با بحث یارانه نان مخالف هستیم؛ اما باید یکسان سازی شود و رقابت سالم اتفاق بیفتد. قیمت اصلیترین مواد اولیه با سنتی متفاوت است و مشخص است که گرانتر عرضه می شود. میگویند که از بخش خصوصی حمایت می شود اما حمایت باید عملی باشد نه روی کاعذ.
رئیس اتحادیه نانهای فانتزی در پایان تاکید کرد که تفاوت در نرخ آرد بسیار بالا است که این کار موجب ایجاد رانت شده است. این را مسئولین می دانند؛ اما تصمیمی نمیگیرند، باید فضای رقابتی ایجاد شود.