اولین سری هواپیماهای بوئینگ از سال 2018 تحویل میشود/ بوئینگ 6 فروند هواپیمای پهن پیکر را فاینانس میکند/ ورود تکنولوژی جدید از ایرباس و بوئینگ به ایران
مدیرعامل شرکت هواپیمایی ایران ایر از ورود اولین سری هواپیماهای بوئینگ از آوریل 2018 خبر داد و گفت: کمپانی ایرباس آمادگی تامین فاینانس 6 فروند هواپیما را اعلام کرده و طبق قرارداد، ایرباس و بوئینگ دانش و تکنولوژی ساخت قطعات هواپیما را وارد ایران میکنند.
به گزارش خبرنگار اقتصادی ایلنا، فرهاد پرورش در جمع خبرنگاران با بیان این که مذاکرات خرید هواپیما از بوئینگ پس از برجام شروع شد، گفت: با چندین کمپانی وارد مذاکره شدیم با شرکتهای بوئینگ ، ایرباس و ATR مذاکرات جدی شد. با مدیران بوئینگ 10 جلسه مذاکره داشتیم که تمام آنها در ایران برگزار شدهاند. در این مدت تیمهای تخصصی هما با تیمهای حقوقی ، مالی بوئینگ مذاکراتی داشتهاند.
پرورش با تاکید بر اینکه از سال 2018 تحویل هواپیما به ایران شروع میشود ، گفت: 50 فروند هواپیمای 737 مکس ، 15 فروند هواپیمای 777 /300 و 15 فروند 777 X از بوئینگ خریداری میشود.
وی افزود: تعداد صندلی هواپیمای 737 ، 150 تا 160 صندلی است. همچنین 15 فروند هواپیمای 777/300 با 350 صندلی طبق قرارداد از بوئینگ خریداری میکنیم که این هواپیماها از آوریل 2018 یعنی اردیبهشت 97 شروع به تحویل به ایران ایر میشود .
مدیرعامل ایران ایر افزود: از سال 2018 ، 6 فروند هواپیما از این مدل، سال 2019 هم 6 فروند دیگر هواپیمای 777 به ایران ایر تحویل داده میشود. از سال 2020 سه فروند 777 به ایران ایر تحویل میدهد. همچنین بوئینگ از سال 2021 سالانه چیزی حدود 10 الی 12 فروند هواپیما طبق قرارداد به ما تحویل میدهد.
پرورش با بیان اینکه ارزش اسمی این قرارداد 13 میلیارد دلار است ، گفت: این مبلغ قیمت کاتالوگی است و معمولا 50 درصد زیر قیمت اسمی این تعداد هواپیما را خریداری میکنیم.
وی افزود: به طور قطع مبلغ نهایی این قرارداد 50 درصد زیر قیمت کاتالوگ خواهد بود.
پرورش در پاسخ به سوال خبرنگار ایلنا، مبنی بر تامین مالی 80 فروند هواپیما به صورت فاینانس گفت: به طور قطع مبنای خرید هواپیما استفاده از فاینانس است و به صورت فاینانس این تعداد هواپیما را خریداری میکنیم.
وی ادامه داد: خود شرکت ایرباس برای تامین فاینانس 6 فروند هواپیما از سری اول تحویلها اعلام آمادگی کرده است.
مدیرعامل ایران ایر گفت: ایران ایر این اختیار را طبق قرارداد دارد که از سایر فاینانسرها برای تامین مالی خرید هواپیما استفاده کند از این رو با چند شرکت وارد مذاکره شدهایم وباید شرایط شرکتها را مورد بررسی قرار دهیم و ملزم به استفاده از فاینانس کمپانی بوئینگ نیستیم. اگر شرایط سایر فاینانسرها خوب باشد یعنی مدت زمان فاینانس چیزی حدود 12 سال باشد از شرایط آنها استفاده خواهیم کرد.
پرورش در پاسخ به سوال دیگر خبرنگار ایلنا مبنی بر اینکه آیا در قرارداد با بوئینگ بحث انتقال دانش و تکنولوژی ساخت قطعات هواپیما آمده است، گفت: به طور قطع در قرارداد ایرباس و بوئینگ انتقال تکنولوژی به ایران را در زمینه دانش ساخت و نگهداری هواپیما ذکر کردهایم و اخیرا هم آقای منطقی مصاحبهای را مبنی بر مذاکرات با کمپانیهای خارجی برای انتقال تکنولوژی انجام داده است.
وی ادامه داد: در حال حاضر کارگروهی بین کمپانیهای هواپیماسازی خارجی و شرکتهای دانش بنیان ایرانی تشکیل شده است که طبق آن توانمندیهای داخل برای انتقال تکنولوژی ساخت قطعات هواپیما ارزیابی میشود.
پرورش ادامه داد: البته این همکاریها میتواند در بخش نرم افزاری هم باشد و تنها ساخت قطعات در قراردادها مورد نظر ما نیست.
وی ادامه داد: البته سازمان هواپیمایی با بوئینگ قراردادی را برای افزایش توان ساخت و نگهداری هواپیما در ایران امضا کرده است.