خبرگزاری کار ایران

/یادداشت/

حرارت رایگان خروجی نیروگاه گازی، فرصتی برای شیرین سازی آب

بنابراین با در اختیار داشتن حرارت رایگان ناشی از هدر رفت سوخت در خروجی نیروگاه‌های گازی لازم است که توسعه واحدهای تولید هم‌زمان آب و برق به جای واحدهای تولید آب شیرین با استفاده از انرزی برق در دستور کار وزارت نیرو قرار گیرد.

یادداشت- مسعود احمدی- کارشناس ارشد انرژی- در حالی حرارت خروجی از نیروگاه‌های گازی نزدیک سواحل کشور بدون استفاده در هوا رها می‌شود که با استفاده از این حرارت رایگان می‌توان برای شیرین‌سازی آب دریا استفاده کرد.

باستی  معاون امور عمرانی استانداری بوشهر از افتتاح نخستین آب شیرین کن شهر بوشهر به ظرفیت 10 هزار متر مکعب در روز به صورت آزمایشی در این استان خبر داده است.

کمبود آب در استانهای جنوبی کشور یکی از مشکلات اصلی آنها است که شیرین‌سازی آب دریا به  عنوان راهکاری برای جبران آب مورد نیاز معرفی شده است. آب دریا در حالت کلی به دو صورت حرارتی و غشایی شیرین می‌شود. در روش حرارتی اساس کار تبخیر آب و سپس میعان‌سازی آن است. در روش غشایی نیز آب را با فشار از پوشش‌هایی عبئر می‌دهد تا آب سالم استخراج گردد.

آب‌شیرین کن افتتاح شده در بوشهر از نوع غشایی است که اگرچه برق کمتری نسبت به حرارتی مصرف می‌کند اما با در نظر گرفتن قیمت‌های واقعی انرژی استفاده از واحدهای حرارتی صرفه اقتصادی بالاتری دارد. این نکته زمانی از اهمیت بالاتری برخوردار خواهد بود که نیروگاه های گازی به عنوان یکی از  انواع اصلی نیروگاه‌های حرارتی کشور، بازدهی حدود 30 درصد دارند و  سالانه 18 میلیارد مترمکعب گاز (معادل گاز مصرفی استان تهران در سال 1392) در آنها به صورت حرارت بدون استفاده به هوا رها می‌شود. شیرین‌سازی آب به روش حرارتی با استفاده از انرژی حرارتی رایگان که در نیروگاه‌های گازی بدون استفاده در هوا رها می‌گردد علاوه بر افزایش بازده نیروگاه گازی به 80% توان تولید روزانه 4 میلیون مترمکعب آب در سواحل جنوب کشور را دارد.

علاوه بر این شرکت مپنا تکنولوژی ساخت واحدهای تولید هم‌زمان آب و برق را در کشور بومی‌سازی کرده است.

در حال حاضر به دلیل مشکلات تامین مالی وزارت نیرو تنها یک واحد تولید هم‌زمان آب و برق مپنا در مدار است. اگرچه مسئولین وزارت نیرو قیمت بالای تولید آب شرکت مپنا(2 برابر قیمت آب شیرین‌کن‌های وارداتی) را اصلی‌ترین دلیل عدم حمایت از این مجموعه اعلام کرده است، در نظر گرفتن قیمت حرارت اتلافی نیروگاه‌ها هزینه‌ای به مراتب بالاتراز تفاوت قیمت  تولید آب شرکت مپنا و دستگاه‌های وارداتی است.

بنابراین با در اختیار داشتن حرارت رایگان ناشی از هدر رفت سوخت در خروجی نیروگاه‌های گازی لازم است که توسعه واحدهای تولید هم‌زمان آب و برق به جای واحدهای تولید آب شیرین با استفاده از انرزی برق در دستور کار وزارت نیرو قرار گیرد تا علاوه بر افزایش بازدهی مجموعه آب مورد نیاز کشورهای جنوبی کشور تامین گردد.

کد خبر : ۴۲۷۷۱۰