مشترکین بالای پنج مگاوات در بورس انرژی حضور مییابند
مدیر توسعه بازار برق و هماهنگی با بورس انرژی شرکت مدیریت شبکه برق ایران گفت: با حضور مشترکین بالای 5 مگاوات در بورس انرژی و عرضه بستههای هفتگی انرژی، به زودی شاهد رونق بیشتر معاملههای برق در بورس انرژی خواهیم بود.
بهگزارش ایلنا، "حمیدرضا باقری" با بیان مطلب فوق ابراز داشت: طبق مصوبه هیات وزیران، مورخ 10 بهمن ماه سال 94، مقرر شد مشترکین با قدرت بالای 5 مگاوات، حدود دو سوم از برق مورد نیاز خود را و متقاضیان بالای 5 مگاوات کل انرژی مصرفی خود را از طریق بورس انرژی تأمین نمایند؛ در صورتی که به هر دلیلی امکان انجام این کار برای آنها وجود نداشته باشد، شرکتهای برق منطقهای و توزیع، به عنوان پشتیبان، برق آنها را تأمین خواهند کرد که این امر حجم زیادی از مصارف بزرگ را به سمت بورس انرژی سوق خواهد داد.
وی در ادامه گفت: موضوع مهم دیگر این است که با توجه به مصوبه اخیر هیئت وزیران مبنی بر بازگشت سهم هدفمندی یارانههای وزارت نیرو به این وزارتخانه، هیئت مدیره شرکت توانیر تصمیم گرفت که بر اساس نقدینگی ایجاد شده، مبلغ 200 میلیارد تومان در ماه، بابت معاملات برق به بورس انرژی تزریق شود تا شرکتهای توزیع بتوانند میزانی از برق مورد نیاز خود را از بورس انرژی تأمین نمایند؛ اگر این مبلغ به حساب شرکتهای توزیع واریز شود، شاهد حجم بالایی از معاملات برق توسط شرکتهای توزیع در بورس خواهیم بود.
*زمینه برای حضور مستقیم صنایع بالای پنج مگاوات فراهم است
وی در خصوص حضور صنایع در بورس انرژی گفت: اقدامهای لازم برای حضور صنایع در بورس انرژی از سوی شرکت مدیریت شبکه و بورس انرژی انجام و نرم افزارهای لازم آماده شده است و از آنجایی که قرار است ابتدا صنایع متصل به شرکتهای برق منطقه ای وارد بورس شوند، آموزشهای لازم برای این صنایع در الویت قرار دارد.
باقری ادامه داد: بعد از فراهم شدن شرایط لازم و قطعی شدن نرخ خدمات شرکتهای توزیع، امکان حضور صنایع بالای 5 مگاوات که توسط شرکتهای توزیع تغذیه میشوند نیز، فراهم خواهد شد. با ورود صنایع به بورس، میزان چشمگیری از ظرفیت مورد نیاز آنها در بورس معامله میشود و علاوه بر شرکتهای توزیع، خریداران دیگری هم وارد این عرصه خواهند شد.
مدیر توسعه بازار برق شرکت مدیریت شبکه برق ایران با اشاره به گشایش نمادهای معاملاتی هفتگی در روزهای اخیر، در تشریح این نوع معاملهها گفت: تاکنون نمادهایی که توسط نیروگاهها عرضه و توسط شرکتهای توزیع خرید میشد، نمادهای انرژی روزانه بود؛ در صورتی که ما در برنامههای خود نمادهای هفتگی، ماهیانه، فصلی و حتی سالیانه را دیده بودیم که به علت کمبود نقدینگی، امکان باز شدن آنها وجود نداشت.
وی ادامه داد: خوشبختانه در هفتههای گذشته موفق به گشایش نماد هفتگی شدیم تا شرکتهای توزیع بتوانند حجم بیشتری از انرژی را با یک معامله خریداری کنند و احتیاج نداشته باشند که برای خرید بار یک هفته خود، هفت نماد روزانه را خریداری کنند.
*در معاملات هفتگی میتوان تمام بار یک هفته را با یک قرارداد معامله کرد
وی در بیان چگونگی انجام معاملات هفتگی اظهار داشت: در این نوع معاملات هر یک از طرفین معامله میتوانند بار یکه هفته را با یک قرارداد مورد معامله قرار دهند. مثلاً یک نیروگاه میتواند 100 مگاوات از برق خود را به صورت هفتگی و در یکی از 4 نماد بار پیک (4 ساعت)، کم باری (8 ساعت)، میان باری (12 ساعت) و بار پایه (24 ساعت شبانه روز) عرضه کند که این به منزله عرضه هر یک از نمادها در هفت روز هفته میباشد.
وی افزود: در معاملات هفتگی حداکثر تا سه روز قبل از آغاز هفته باید معامله صورت پذیرد و میتوان حتی 4 هفته پیش رو را خریداری کرد و در واقع با 4 معامله بخشی از برق مورد نیاز در یک ماه معامله میشود. بار هفتگی از نیمه شب جمعه (بامداد شنبه) آغاز و تا ساعت 24 جمعه بعد ادامه دارد.
باقری کمشدن زحمت شرکتهای توزیع برای خرید بارهای مختلف را از مزیتهای این نوع معامله برشمرد و تشریح کرد: شرکتهای توزیع میتوانند میزانی از بار یک هفته خود را با یک معامله خریداری کنند؛ در صورتی که پیش از این باید برای هر روز یک خرید انجام میشد. نیروگاه نیز میتواند هزینه برق فروخته شده خود را برای یک هفته دریافت و صرف تعمیرات یا سایر هزینههای خود نماید.
* نمادهای هفتگی برای خریدارانی که بار پایه مشخصی دارند
در ادامه این گفتگو، باقری در پاسخ به این سئوال که مزیتهای این نوع معاملات برای چه گروهی از بازیگران بورس انرژی است، گفت: مزیت این نوع معامله برای خریدارانی است که بار پایه مشخصی دارند و نوسانات زیادی در بارشان وجود ندارد. این خریداران میتوانند با خیالی آسوده نمادهای هفتگی را خریداری کنند و چون بستهها در اندازههای بزرگ تری خریداری میشوند، قیمت واحد آنها نیز نسبت به بستههای کوچک تر ارزان تر است. در ضمن خریدار باید دقت کند که میزان برقی که خریداری میکند حتماً در هفته مورد نظر مصرف شود و اگر بیش از حجم مورد نیازش خریداری کند متضرر خواهد شد.
باقری افزود: از آنجا که اندازه قرارداد و در نتیجه ارزش معامله شده در این نوع نمادها، از نمادهای روزانه بیشتر است، لذا باعث افزایش حجم معاملات در بورس خواهد شد.
وی در خصوص زمان گشایش نمادهای ماهیانه گفت: در حال حاضر پیش بینی ما این است که مبلغ مصوب شده، با نمادهای هفتگی تناسب دارد و اگر نمادهای ماهیانه را باز کنیم، عملاً شرکتها توانایی معامله بستههای بزرگ در حجم بالا را نخواهند داشت. در حال حاضر توانایی و امکان انجام معاملات از طریق بورس و تحویل بار توسط مدیریت شبکه وجود دارد و همه شرایط محیا است؛ ما حتی میتوانیم 80 درصد از بار کشور را در بورس معامله کنیم و حدود 20 درصد باقی مانده نیز توسط بازار برق و یا معاملات دو جانبه تأمین شود. ولی ابتدا باید موضوع نقدینگی حل شود.
مدیر توسعه بازار برق و هماهنگی با بورس انرژی در پایان گفت: امیدواریم هر چه سریعتر دستورالعملهای مورد نیاز برای حضور صنایع در بورس انرژی تدوین و اجرایی شود و تزریق نقدینگی صورت پذیرد تا بتوانیم برق بیشتری را در بورس معامله کنیم و شاهد رشد و توسعه بیشتر بورس انرژی که به نفع مردم، صنعت و کشور است باشیم.