جلوگیری از مهاجرت و حفظ اشتغال در روستاها
یک کارشناس حوزه کشاورزی گفت: پنبه نسبت به انواع خاک سازگاری زیادی داشته و عموماً به شوری خاک متحمل است. این گیاه در اثر وجود برخی مکانیزمهای انتخابی، جذب سدیم را توسط ریشه محدود میسازد. آستانه تحمل پنبه به شوری خاک بدون افت عملکرد 7.7 دسی زیمنس بر متر میباشد.
حمیدرضا آریا -کارشناس اقتصاد کشاورزی- در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی ایلنا، در رابطه با لزوم سرمایهگذاریها در بخش تولید پنبه بیان داشت: کشاورزان با تجربه سرمایه انسانی ارزشمندی برای تولید این محصول محسوب میگردند. تجربه آنان حاصل دهها سال کار و تلاش و صرف هزینه زیاد فراهم آمده است. برای بیش از یکصد کارخانه پنبه پاک کنی و 3700 واحد کارخانجات کوچک و بزرگ نساجی بیش از 7200 میلیارد تومان سرمایهگذاری شده است. این بخش از صنعت حدود 12٪ از کل شاغلین بخشی را به خود اختصاص می دهند. از آنجایی که فرآوردههای پنبه ارزش افزوده و قابل توجهی دارد و طبیعتاً کشورهای صادرکننده درآینده محصول خام خود را به سادگی صادر نخواهند کرد لذا ادامه وابستگی این صنعت ریشهدار به واردات، قابل تامل بوده و توسعه کشت پنبه را حداقل در حد تامین نیاز داخلی اجتنابناپذیر مینماید.
او افزود: گیاه پنبه به دلیل دارا بودن ریشه عمیق و جذب مواد غذایی از لایههای عمیق خاک، زمین را برای کشت گیاهان با ریشه سطحی افشان آماده میکنند و به دلیل وجینی بودن زراعت آن، پاککننده علفهای هرز بوده و از پایداری علفهای جدید جلوگیری مینماید. ضمناً کاهش علفهای هرز، آفات و بیماریهای گندم، دفعات و هزینههای سمپاشی در غلات را کاهش داده و عملکرد آن را افزایش میدهد. همچنین گیاه پنبه کربن آلی را به عمیق خاک تزریق و به حفظ حاصلخیزی خاک کمک می کند. لذا به دلیل اثرات مثبت تناوبی این محصول، کشت آن در سیستم زراعی کشور بسیار مفید است.
آریا با تاکید بر اینکه پنبه نسبت به انواع خاک سازگاری زیادی داشته و عموماً به شوری خاک متحمل است بیان داشت: این گیاه در اثر وجود برخی مکانیزمهای انتخابی، جذب سدیم را توسط ریشه محدود میسازد. آستانه تحمل پنبه به شوری خاک بدون افت عملکرد 7.7 دسی زیمنس بر متر است.
او افزود: یقیناً جلوگیری از مهاجرت و حفظ اشتغال در روستاها از دغدغههای مهم مسئولین است. امروزه برای ایجاد اشتغال دائم هر نفر در جامعه، حدود 35 هزار دلار سرمایهگذاری لازم است. براساس جداول هزینه تولید محصولات زراعی در سال 92، در هر هرکتار زراعت پنبه با برداشت دستی 90 نفر روز و در مزارع با برداشت مکانیزه 50 بکار گرفته میشود در حالی که نیروی انسانی مورد نیاز در هر هکتار کشت شالی 50 نفر روز، آفتابگردان 30 نفر روز، سویا 30 نفر روز، ذرت دانهای 20 نفر روز و ذرت علوفه 15 نفر روز است.
این کارشناس حوزه کشاورزی در پایان تاکید کرد: الیاف پنبهداری ویژگیهای خوب از جمله سبکی، مقاومت در برابر حرارت، تبادل دمای بدن، راحت، تجزیهپذیر، حساسیتزایی بسیار پایین و بدون آلایندگی زیستمحیطی بوده و برتر از الیاف مصنوعی است. علیرغم افزایش الیاف مصنوعی، از اهمیت پنبه کاسته نشده و مصرف سرانه آن در جهان کاهش نیافته است.