خطوط آمریکایی در نتیجه توافق رایتل و AT&T در ایران آنتن میدهد
یک روزنامه آمریکایی در گزارشی از ارائه خدمات تلفن همراه یک شرکت آمریکایی در همکاری با رایتل به خطوط موبایل آمریکایی در ایران خبر داده است. در این گزارش گفته شده که از چندی پیش تا کنون موبایل های آمریکایی در ایران آنتن میدهد.
به گزارش ایلنا، روزنامه نیویورک تایمز در گزارشی با مقدمهای روایی نوشت: «تاجر ایرانی آمریکایی به دلیل عجلهای که در سفرش به تهران داشت فراموش کرد گوشی موبایلش را خاموش کند و تلفن همراهش را همراه خود برد. او میدانست این تلفنهای همراه در ایران بیمصرفند. تلفنهای آمریکایی هیچگاه در ایران کار نمیکرد، حتی بعد از توافق هستهای، برداشته شدن تحریمهای اقتصادی، افزایش سطح روابط تجاری و سرازیر شدن سرمایههای خارجی به بازار ایران، در نتیجه بسیار عجیب بود که تلفن همراه فریار غضنفری تاجر ایرانی آمریکایی که برای دیدن مادر بزرگ مریضش به تهران سفر کرده بود در جیب کیفش به صدا در آمد.
در وهله اول او گمان کرد این صدای آلارم گوشی همراهش است. او به نیویورکتایمز گفته زمانی که گوشی را برداشته نمیتوانسته چیزی را که میبیند باور کند. تماس از سان فرانسیسکو بوده است.
تا همین اواخر تلفنهای آمریکایی در ایران سیگنالی دریافت نمیکردند اما این وضعیت تغییر کرده است. هفته گذشته سخنگوی AT&T خبر داد که این کمپانی خدمات صدا و دیتا را درایران برای مشتریان تلفن همراه آمریکایی با همکاری رایتل فراهم میکند. این کمپانی یکی از کمپانیهای خدمات تلفن همراه در ایران است که به طور کامل مالکیت دولتی دارد و همکاری با AT&T را تایید کرده است.
بعد از اعلام اینکه ایرباس و بویینگ قرار است ناوگان هوایی ایران را به روز رسانی کنند قرارداد AT&T در ماه مارس منعقد شد. این کمپانی تنها شرکت تامین کننده خدمات تلفن همراه برای آمریکاییها در ایران است.
این توافق یکی از توافقاتی است که حسن روحانی پیشتر برای استقبال از تجار غربی و پایان انزوای ایران قول آن را داده بود و در نهایت عملیاتی شده است.
مسعود دانشمند یکی از مسئولان اتاق بازرگانی ایران گفته که همکاری AT&T با رایتل یک قدم درست است. این حقیقت که تلفنهای آمریکایی در ایران کار میکند یکی از نشانههای حسن نیت بین طرفین است.
ایران با ثروت نفت و ۸۰ میلیون جمعیت مصرفکننده قول بازاری دستنیافتنی به کمپانیهای غربی داده است و با توجه به برداشته شدن تحریمها در ازای توافق هستهای از هر دو طرف انتظار میرود این فضای جدید را ایجاد کنند.
اما هنوز تحریمهایی باقیمانده آمریکا مانع ورود بانکهای غربی به روابط تجاری با ایران بدون دریافت مجوزهای لازم از خزانه داری آمریکاست. این امر مانع استفاده از فرصتهای تجاری خارج از بخش نفت و گاز و ناوگان هوایی درایران شده است. به هر دلیل AT&T تصمیم گرفته از افشای عمومی این جزییات این توافق اجتناب کند.
هنوز معلوم نیست چطور AT&T و رایتل با هم قرار و مدار گذاشتهاند. نماینده AT&T گفته که شرکت از افشای اطلاعات مربوط به ترتیبات مالی با وزارت خزانهداری یا با طرف ایرانی سرباز میزند. رایتل متعلق به سازمان امنیت اجتماعی ایران است در بسیاری از بانکهای این کشور سهام دارد.
وزارت خزانهداری درباره توافق هیچ حرفی نزده و در بیانیهاش گفته که در مورد مجوزهای خاص یا روابط با بخش خصوصی اظهارنظر نمیکند.
با این اوصاف کار کردن موبایلهای آمریکایی در ایران یک پیام جدی میفرستد و آن اینکه زمانه عوض شده است، اگرچه بسیار تدریجی.
«دانشمند» به نیویورک تایمز گفته که ما امروز امیدواریم که تحریمهای آمریکا و محدودیتهای تجاری این کشور با ایران رفع شود. در عوض ما نیز محدودیتهای ویزا برای آمریکاییها را برمیداریم.
AT&T همچنان با موانع بسیاری که همه کمپانیها در برقراری تجارت با ایران با آن مواجه است روبهروست. علاوه بر این عدم کارایی بروکراتیک و اینکه ایران تحت تقویم شمسی و سیستم ماه و سال شمسی فعالیت میکند و تعطیلی آخر هفته در این کشور پنجشنبه و جمعه است از جمله مشکلاتی است که غرب با آن روبهروست.
زیرساختهای ارتباطی در ایران بسیار ضعیف است اما در حال بهبود است و بسیاری از وبسایتها همچنان در ایران فیلتر هستند.
هنوز احتمال مخالفتهای اصولگرا با این ترتیبات جدید وجود دارد. آنها ممکن است در صورتی که این ترتیبات را نامناسب قلمداد کنند، آن را به اتمام برسانند.
برای بسیاری شاید اما این همه چیز نباشد. یک روحانی اصولگرا در ایران گفته که اگر ما در ازای خدماتی که میدهیم خدماتی دریافت کنیم آنقدر هم بد نیست. اما باید امیدوار باشیم که این خدمات ربطی به سرویسهای امنیتی و اطلاعاتی آمریکا نداشته باشد.
بازگشایی خدمات تلفن همراه بیشک یک خبر شگفتانگیز برای ایرانیها و دو میلیون ایرانی ساکن آمریکا که دائما بین ایران و آمریکا در سفر هستند خواهد بود.