بسیاری از بنگاههای دارای مشکل، بدون توجیه اقتصادی تاسیس شدند/ بستههای ضد رکود انگیزه مصرف ایجاد نکرد
قائممقام معاون امور اقتصادی و بازرگانی وزارت صنعت گفت: نیازمند یک بسته کامل و جامع و همچنین تعریف مجدد بستههای خروج از رکود هستیم تا مشکل نقدینگی حل شده و بنگاهها بتوانند رقابتپذیر شوند.
محمود دودانگه، قائم مقام معاون امور اقتصادی و بازرگانی وزارت صنعت در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی ایلنا، گفت: وضعیت کلی صنایع و واحدهای تولیدی در کشور چندان مطلوب نیستند و مشکل اصلی ما در حوزه تولید است.
وی افزود: هم اکنون انبوهی از واحدهای تولیدی در کشور ایجاد شدهاند که در کشور تقاضا و ظرفیت قابل توجهی برای محصولات این واحدها وجود ندارد اما با توجه به این که در زمان ایجاد این واحدهای تولیدی، مطالعات امکانسنجی درستی بر روی آنها صورت نگرفت این واحدها بدون توجیه اقتصادی، تاسیس شدند و اکنون موفق نیستند.
دودانگه خاطرنشان کرد: ما شاهد آن هستیم که محصولات این واحدها رقابتپذیر نیستند و قیمت تمام شده آنها هم بالاست و امکان صادرات نیز برایشان وجود ندارد.
قائم مقام معاون امور اقتصادی و بازرگانی وزارت صنعت ادامه داد: طبیعتا با چنین شرایطی عمدهترین مشکل بازار برای محصولات واحدهای تولیدی کمبود نقدینگی و کاهش تقاضاست و در صورتی که این مشکل برطرف نشود معضلات واحدهای تولیدی ادامه خواهد داشت و ژرفتر نیز خواهد شد.
وی تصریح کرد: برای آن که بتوانیم به این واحدها کمک کنیم تا مشکلات واقعی آنها حل شود ابتدا باید فکری به حال رقابتپذیر شدن بنگاهها کنیم تا بنگاههای داخلی در بازارهای بین المللی رقابتپذیر شوند و نقش دولت در تعاملات تجاری برای بازارهای صادراتی نیز پررنگ تر شود.
ایجاد انگیزه برای مصرف کنندگان داخلی
وی افزود: با تدوین بستههای خروج از رکود سیاستهای گوناگونی دنبال شدند اما مهمترین هدف، ایجاد انگیزه برای مصرف کنندگان داخلی بود که از جمله آنها ایده وام 25 میلیونی خودرو و دیگری وام 10 میلیونی خرید کالای ایرانی با کارت اعتباری و اخیرا کارتهای اعتباری 10 ، 30 و 50 میلیونی است که برای خروج اقتصاد ایران از رکود طراحی شدند اما به نظر میرسد این طرحها به درستی اجرا نشدند.
وی ادامه داد: برای کمک به ساختار صادراتی و تدوین طرحهای گوناگون باید در ابتدا انگیزه مصرفکنندگان داخلی برای خرید محصولات بنگاههای داخلی افزایش یابد و برای این کار باید به فکر بهبود فضای کسب و کار و تدوین مقررات برای رفع موانع تولید بود و همزمان بنگاهها را رقابتپذیر کرد.
دودانگه خاطرنشان کرد: تولیدات کالا باید با شرایط مناسب و سهل و روان باشد و سیاستهای تعرفهای تصحیح شوند. در حال حاضر بسیاری از سیاستهای پولی و بانکی مناسب نیستند و نرخ سود، بهره بانکی و نرخ ارز به درستی تعیین و اجرا نشدهاند.
حمایت از بنگاههای داخلی با مشوق های مالیاتی
دودانگه تصریح کرد: برای پشتیبانی از بنگاههای تولیدی، ارائه مشوقها و معافیتهای مالیاتی بسیار مهم است. همچنین وجود ارادهای قوی برای جلوگیری از ورود کالای قاچاق به کشور، ضرورت دارد. زیرا تولید کالا با ورود کالای قاچاق با چالشی جدی روبهرو میشود. البته اراده نظام در این است تا با این پدیده به طور جدی مقابله شود و سیاست کلان اقتصادی نیز ادامه این سیاست است.
وی در خاتمه گفت: نیازمند یک بسته کامل و جامع و همچنین تعریف مجدد بستههای خروج از رکود هستیم تا مشکل نقدینگی حل شده و بنگاهها بتوانند رقابت پذیر شوند.