اختلاس شرکت سرمایهگذاری صبا تامین در دولت احمدینژاد/ ۲.۷ میلیون دلار خسارت ارزی و ۸۲۸ میلیارد خسارت ریالی
بررسی اجمالی گزارش هیات تحقیق و تفحص مجلس شورای اسلامی از شرکتهای زیرمجموعه شرکت سرمایهگذاری تامین اجتماعی (شستا) ، نشان میدهد در سالهای پایانی فعالیت دولت دهم، سوء استفادهها، سوء مدیریتها و اختلاسهای بزرگ، صدمههای شدیدی به کارگران، وارد کرده است.
به گزارش خبرنگار ایلنا، سرفصل مربوط به تحقیقوتفحص از شرکت سرمایهگذاری صبا تامین از زیر مجموعههای شستا نشان میدهد حداقل ۲.۷ میلیون دلار خسارت ارزی و حداقل ۸۲۸ میلیارد ریال خسارت ریالی در این دوران از راه اختلاس و سوء استفاده به این شرکت وارد شده است.
در گزارش هیات تحقیقوتفحص مجلس شورای اسلامی از شرکت سرمایهگذاری صباتامین آمده است؛ این شرکت در حال حاضر دارای ۸ شرکت فرعی، متشکل از شرکت کارگزاری باهنر با سرمایه ۳۰ هزار میلیون ریال، شرکت کارگزاری صباتامین با سرمایه ۳۰ هزار میلیون ریال، شرکت کارگزاری بیمه تامین آینده با سرمایه ۲ هزار میلیون ریال، شرکت سرمایهگذاری هامون شمال با یک هزار میلیون ریال، شرکت خدمات مدیریت صبا تامین با سرمایه یک میلیون ریال، شرکت خدمات بیمه تامین آتیه با سرمایه ۳۰ میلیون ریال، شرکت ماکرو اینترنشنال سرویس با سرمایه ۱۴.۷ میلیون درهم امارات و شرکت گلوب با سرمایه ۴۵۰ هزار درهم امارات که خود دارای ۷ شرکت زیرمجموعه در کشورهای آلمان، دبی، هنککنگ، شارجه، گرجستان است.
در بررسی تخلفات این مجموعه بزرگ، علاوه بر مواردی چون اعمال نشدن صحیح سود سرمایهگذاریها در دفاتر قانونی آمده است؛ یکی از شرکتهای فرعی تحت پوشش شرکت ماکرو اینترنشنال (گلوب هنک کنگ) به نام یکی از کارکنان خارجی شرکت مذکور (خانم هو) ثبت شده که با برداشت غیرقانونی به مبلغ ۱.۰۴ میلیون دلار و ۱.۱۸ میلیون یورو (مجموعا حدود ۲.۷ میلیون دلار) از حساب بانکی، اقدام به انحلال شرکت کرده که از سال ۱۳۹۰ تا ۱۳۹۲ (زمان انتشار گزارش) پیگیریهای انجام شده منجر به وصول طلب شرکت نشده است.
همچنین ترازنامه تلفیقی گروه شامل مبلغ ۹۸ میلیارد ریال خالص، طلب شرکتهای گروه از شرکت منحله گلوب هنک کنگ است که ذخیرهای از بابت موارد فوق در شرکتهای فرعی مربوطه منظور نشده است.
در ادامه این گزارش آمده است: حسابها و اسناد دریافتی گروه شرکت سرمایهگذاری صباتامین شامل مبلغ ۱۴۸ میلیارد ریال مغایرت حسابهای فیمابین شرکتهای فرعی با شرکت اصلی است که ماهیت آن مشخص نیست.
در بخش دیگری از این گزارش، با اشاره به اداره دو شرکت کارگزاری باهنر و شرکت خدمات مدیریت صبا به صورت سرپرستی و بدون تعیین مدیر عامل، به موضوع تصدی همزمان مدیریت امور اداری و مالی شرکت سرمایهگذاری صباتامین و مدیریت عاملی شرکت سرمایهگذاری هامون شمال، اشاره شده و عنوان شده است که قوانین تجارت و نیز دستورهای سازمان بورس در این مجموعه نادیده گرفته نشده است.
در بخش دیگی از این گزارش به جعل اسناد و برداشتهای غیرقانونی از حسابهای شرکت به ارزش ۲۰ میلیارد ریال توسط «ف.غ» مدیر امور مالی سابق شرکت سرمایهگذاری صباتامین اشاره شده است که با وجود گذشت ۶ سال از آن تاریخ (تا سال ۱۳۹۲)، هنوز طلب شرکت احقاق نشده بود.
در بخش دیگری از این گزارش با اشاره به مواردی همچون عدم رعایت مفاد اصلاحیه قانون تجارت و اساسنامه شرکت، خریدهای عمده سهام شرکتهای سرمایه پذیر قبل از تصویب هیات مدیره، عدم رعایت تقدم و تاخیر تصمیمگیری در معاملات و... عنوان شده است که با وجود اعلام جرم در خصوص سوءاستفاده و نفع شخصی مستقیم و غیرمستقیم مدیریت سرمایهگذاری پیشین از طریق وابستگان خود که منجر به حدود ۱۰ میلیارد ریال ضرر برای شرکت شده است، این موضوع تا تاریخ تهیه گزارش به نتیجه قطعی نرسیده است.