نگرانیها از خروج منابع بانکی با کاهش نرخ سود، علمی نیست/ پول در هر بخشی که بچرخد جای نهایی آن در بانک است
ناصر هماپور گفت: پول در اقتصاد از بین نمیرود و در هر بخشی که بچرخد جای نهایی آن در بانک است.
ناصر هماپور، در گفتوگو با خبرنگار ایلنا در مورد کاهش نرخ سود بانکی اظهار داشت: سود بانکی باید با نرخ بازده واقعی سرمایه همخوانی داشته باشد تا تعادل در اقتصاد برقرار شود .
وی با بیان اینکه نرخ بهره منعکس کننده نرخ واقعی بازده سرمایه گذاری ها است افزود: اگر این دو عامل تفاوتی با یکدیگر داشته باشند منابع در جایی که باید صرف شود، نمیشود و تخصیص سرمایه در بخشهای مختلف به درستی صورت نمی گیرد.
هماپور در پاسخ به این پرسش که چرا به یکباره نرخ سود بانکی به اندازه نرخ تورم کاسته نمیشود و این کاهش به مرور صورت می گیرد؟ ، افزود: زیرا این اتفاق باعث شوک در اقتصاد خواهد شد و در هیچ جای دنیا این کار رایج نیست. کاهش نرخ سود باید به تدریج صورت گیرد.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا کاهش نرخ سود بانکی باعث انتقال پول به سایر بازارهای فرعی نمیشود؟ ، گفت: خیر، پول در اقتصاد از بین نمیرود و در هر بخشی که بچرخد جای نهایی آن در بانک است.
هماپور تصریح کرد: اینگونه نیست که این منابع کلا به بازار بانکی بازنگردد و نقدینگی دچار اختلال شود.
وی افزود: کاهش نرخ سود بانکی مشکلی ایجاد نمیکند و این تصور اشتباه است که زمانی که منابع به سمت بازار طلا و یا مسکن برود این پول محو خواهد شد.
وی گفت: بیاعتمادی به نظام بانکی زمانی رخ میدهد که پولی را در بانک بگذارید اما مطمئن نباشید مجددا آن را پس می گیرید.
وی با بیان اینکه پایه این بحثها علمی نیست گفت: نگرانیها از خروج منابع از بانکها با کاهش نرخ سود بار علمی ندارد.
مشاور پژوهشکده پولی و بانکی همچنین در خصوص بازپرداخت بدهی دولت به بانکها از طریق اوراق بدهی افزود: دولت قرار است بازار بدهی ایجاد کند و از طریق بازار سرمایه، بدهی خود را به بانکها بازگرداند زیرا دولت برای اینکه بتواند به بانکها پول بپردازد باید از جایی قرض بگیرد و با انتشار اوراق قرضه در بازار بدهی این اوراق قرضه را بفروشد و از این طریق بتواند بدهیهای خود را بپردازد.
وی تصریح کرد: مسلما این اقدام یک شبه نخواهد بود و این کار هم زمانبر است.