صادرات 170هزار بشکه نفت در دولت قبل را به 2میلیون بشکه رساندیم
وزیر نفت با اشاره به خیز وزارت نفت برای دو برابر کردن تولید پتروشیمی در پایان برنامه ششم توسعه، گفت: با بازگشت ایران به بازار جهانی پس از تحریمها، برایمان مهم بود که سهم از دست رفته خود را از بازار جهانی نفت به دست آوریم.
به گزارش ایلنا، بیژن نامدار زنگنه در نشست علنی امروز (سهشنبه 25 خرداد) مجلس شورای اسلامی، با ارائه گزارشی درخصوص حوزه نفت و گاز کشور گفت: ذخایر اثبات شده نفت ایران 158 میلیارد بشکه است که ایران را در رده سوم جهان پس از ونزوئلا و عربستان قرار داده است.
وزیر نفت با بیان اینکه ذخایر گاز ، 34 تریلیون مترمکعب است، افزود: این مقدار 18 درصد از ذخایر جهان را شامل میشود که ایران در این زمینه رتبه اول جهان را دارد و روسیه و قطر پس از ایران قرار میگیرند.
وی با اشاره به میزان تولید نفت و گاز در کشور ادامه داد: در سال 2014 ایران 200 میلیارد مترمکعب گاز تولید کرده که پس از آمریکاو روسیه در رتبه سوم جهانی در تولید گاز قرار میگیرد و در تولید نفت پس از عربستان، روسیه، آمریکا، چین و عراق در رتبه پنجم و ششم جهانی قرار میگیرد.
50 درصد افزایش تولید در پارس جنوبی در سال 94
زنگنه با بیان اینکه در زمانی که سکانداری وزارت نفت را برعهده گرفتم علیرغم اینکه 17 فاز پارس جنوبی نیمه تمام و در دست اجرا بود، کشور با کمبود گاز روبرو بود، اظهار کرد: در فصول گرم بهار و تابستان، نیروگاههای کشور سوخت مایع مصرف میکردند که شاخص وضعیت گاز کشور مقدار مصرف سوخت نیروگاهها و ترکیب مصرف نیروگاهها است.
وی افزود: مقدار متوسط تولید ما در پارس جنوبی در سال 91 در حدود 241 میلیون مترمکعب بوده که در سال 94 به حدود 354 میلیون مترمکعب رسیده که در واقع 50 درصد افزایش تولید داشتهایم.
این عضو کابینه دولت یازدهم ادامه داد: این سبب شده علیرغم اینکه هر سال نیروگاهها 9 درصد افزایش مصرف گاز دارند، در سال 92 نیروگاههای ما 27 میلیارد لیتر سوخت مایع به ارزش 18 میلیارد دلار مصرف کردند و 43 درصد کل مصرف سوخت آنها، سوخت مایع است.
وی با بیان اینکه در سال 93 این مقدار 43 درصد به 18 درصد کاهش یافته است، افزود: این موفقیت بزرگی است که به دست آمده و سوخت تحویلی به نیروگاهها که در سال 92 در حدود 36 میلیارد مترمکعب بود، سال جاری به نزدیک 70 میلیارد مترمکعب میرسد که تقریباً دو برابر شده و موفقیت بزرگی برای کشور حاصل میکند.
صادرات نفت خام از کمتر از یک میلیون بشکه در سال 92 به بیش از 3.8 میلیون بشکه رسیده است
وزیر نفت با بیان اینکه با اجرای طرح پیمایش مصرف نفت و گاز کاهش زیادی داشته است، اظهار کرد: تولید نفت خام در 5 ماهه نخست سال 92 در حدود 2.7 بشکه در روز بوده و صادرات آن کمتر از یک میلیون بشکه که اکنون در خرداد 95 و در شرایط رفع تحریم ها به بیش از 3.8 میلیون بشکه رسیده است و دو برابر شده است.
زنگنه افزود: تولید میعانات گازی در ابتدای کار دولت 380 بشکه در روز که الان نزدیک به 600 بشکه در روز رسیده است.
وی با بیان اینکه در افزایش تولید نفت تمرکز بر روی میادین مشترک نفتی غرب کارون است، افزود: تولید در پایان خردادماه در این منطقه به بالای 200 هزار بشکه خواهد رسید.
وزیر نفت ادامه داد: در تولید پتروشیمی در شروع سال 92 در حدود 40.6 میلیون تن تولید و صادرات آن 12.8 میلیون تن بوده است که در سال 94 به 46 میلیون تن و صادرات آن به 18.7 میلیون تن افزایش یافته است که صادرات آن 46 درصد افزایش یافته است.
این عضو کابینه دولت روحانی با اشاره به میزان گاز تحویلی به پتروشیمیها و خوراک آنها افزود: نرخ خوراک پتروشیمیها از 35 میلیون تن در سال 92 به 43 میلیون تن در سال 94 افزایش یافته است و ما هیچگونه محدودیتی برای مصرف گاز آنها در نظر نگرفتیم.
تا سال 96 تعداد زیادی از پتروشیمیهای کشور به بهرهبرداری میرسند
وی با بیان اینکه امسال یک سال استثنایی برای پتروشیمی کشور است، افزود: تا سال 96 تعداد زیادی از پتروشیمیهای کشور به بهرهبرداری میرسند و تاکنون پتروشیمی لرستان و مهاباد به بهرهبرداری رسیدهاند و مقدار تولید ما را به 5.7 میلیارد دلار سال 90 افزایش میدهد.
زنگنه با بیان اینکه خیز وزارت نفت برای دو برابر کردن تولید پتروشیمی در پایان برنامه ششم توسعه است، افزود: این رقم مقرر شده که تولید را از 20 میلیارد دلار به 40 میلیارد دلار در پایان برنامه ششم توسعه برسانیم.
در 7 کلانشهر بنزین با استاندارد یورو 4 توزیع میشود
وی با اشاره به اینکه در 7 کلانشهر بنزین با استاندارد یورو 4 توزیع میشود، اظهار کرد: فرآوردههای غیراستاندارد را از اختلاط با بنزین حذف کردهایم و تولید بنزین یورو 4 را به 25 میلیون لیتر افزایش دادهایم.
وزیر نفت ادامه داد: توسعه پالایش در پالایشگاه ستاره خلیجفارس که بزرگترین پالایشگاه میعانات گازی کشور است، مهمترین اولویت دولت است که امیدواریم تا پایان امسال فاز اول آن در مدار قرار گیرد.
وی با بیان اینکه اگر فاز اول پالایشگاه ستاره خلیج فارس در مدار قرار بگیرد، دیگر نیازی به واردات بنزین نداشته و حتی به صادرکننده بنزین با کیفیت عالی تبدیل میشویم، افزود: پالایشگاه آناهیتای کرمانشاه و پارس شیراز در برنامه کار وزارت نفت است و تا آنجا که برای وزارتخانه ممکن باشد، به سرمایهگذاران جهت تشویق به سرمایهگذاری تخفیف داده میشود و با جذب فاینانس افتتاح این دو پالایشگاه دنبال میشود.
زنگنه افزود: به 8 پالایشگاه 60 هزار بشکهای توسط بخش خصوصی مجوز دادهایم. برای پالایشگاه میعانات گازی در منطقه عسلویه نیز پیش بینی شده که 480 هزار بشکه ظرفیت ایران بالا رود. در واقع با این اقدامات در 4 سال آینده میعانات گازی برای صادرات نخواهیم داشت و همه میعانات که در آن زمان به یک میلیون بشکه از فاز پارس جنوبی خواهد رسید در پالایشگاههای داخلی مصرف میشود. با این مجموعه از 1.7 فعلی به نزدیک 3 میلیون بشکه در روز خواهیم رسید.
پوشش گازرسانی روستاها، 70 درصد
وزیر نفت در خصوص گازرسانی به روستاها و شهرهای کوچک گفت: در سال 92 پوشش گازرسانی روستاها از نظر جمعیتی 55 درصد بوده که این رقم در اردیبهشتماه سال 95 به نزدیک 70 درصد رسیده است البته برنامه ریزی شده تا با استفاده از تسهیلات مجلس تحت عنوان ماده 12 قانون رفع موانع تولید پوشش گازرسانی کل جمعیت کشور تا پایان سال 96 به نزدیک 95 درصد برسد.
وی افزود: در حال حاضر این میزان نزدیک به 90 درصد است که با اقدامات مذکور تقریبا همه کشور گازرسانی میشود. از ابتدای سال 92 تا پایان سال 94 نیز به بیش از 6 هزار و 200 روستای جدید و 60 شهر کوچک جدید گازرسانی شده است که این حرکت با قاطعیت ادامه خواهد داشت.
12 قرارداد برای بومیسازی فناوری اصلی پالایش نفت و گاز و تولید محصولات پتروشیمی و پالایشی
زنگنه در خصوص توسعه فناوری و پژوهش گفت: در این مدت مطالعه 52 مخزن گازی و نفتی به 9 دانشگاه و مرکز تحقیقاتی ارائه شده، 12 قرارداد برای بومیسازی فناوری اصلی پالایش نفت و گاز و تولید محصولات پتروشیمی و پالایشی نیز منعقد شده، همچنین 10 قلم اصلی تجهیزات نفت در اجرای سیاست اقتصاد مقاومتی دنبال شده که از طریق ساخت تولید ایجاد میشود.
وزیر نفت در خصوص وضعیت بازار قیمت جهانی نفت با اشاره به روند نوسانات قیمت نفت در بازار جهانی و در خصوص بازگشت ایران به بازار جهانی نفت پس از تحریمها گفت: تعادل یا عدم تعادل بین عرضه و تقاضا مهم ترین عامل تعیین قیمت نفت است. تولید جهانی نفت خام و میعانات گازی 95 میلیون بشکه در روز است که در حال حاضر حدود 32 میلیون نفت توسط اوپک از نفت خام تولید میشود.
وی ادامه داد: قیمت نفت در سالهای گذشته به رقم 100 دلار نزدیک شده که در آن زمان قابل پیش بینی بود که شرکتهای نفتی گران قیمت در آمریکا اقتصادی شوند از همین رو در فاصله سال های 2010 تا 2014 هزار میلیارد دلار آمریکاییها در نفتهای گران قیمت سرمایهگذاری کردند و رقم تولید که در سال 2010، یک و نیم میلیون بشکه بود در سال 2014 به 5.2 میلیون بشکه رساندهاند.
عدم تعادل بین عرضه و تقاضا، قیمت نفت را به کمتر از 30 دلار رساند
زنگنه تصریح کرد: عربستان نیز با خارج شدن ایران از بازار جهانی به علت تحریمها در سال 2011 تولید خود را از 9.3 میلیون بشکه به 10.5 میلیون و پس از آن 11.5 میلیون بشکه رساند. عراق نیز از 2.6 میلیون بشکه به بیش از 4 میلیون بشکه در روز افزایش داده است این موارد سبب شد تا عدم تعادل بین عرضه و تقاضا به مقدار حدود 2 میلیون بشکه در روز ایجاد شود بنابراین قیمت نفت از 100 دلار به کمتر از 30 دلار رسید.
وی یادآور شد: با گذشت 2 سال از شروع فرآیند کاهش قیمت نفت، هم اکنون به دو دلیل عمده نخست افزایش تقاضای جهانی و دوم کاهش تولید نفتهای گرانقیمت، وضعیت در حال تغییر است و البته حکایت از عبور ایران از این بحران دارد.
وزیر نفت برآوردهای دبیرخانه اوپک را یادآور شد و گفت: براین اساس در سال 2016، یک و دو دهم میلیون بشکه در روز تقاضا نسبت به سال 2015 افزوده خواهد شد و در سال 2016، تولید700 هزار بشکه نفت غیر اوپک کاهش پیدا میکند بر این اساس 1.8 میلیون بشکه به نفع ایران در بازار جهانی ایجاد میشود.
سرمایهگذاری نفت در دنیا نیز به شدت کاهش یافته است
زنگنه به تعداد دکلهای حفاری فعال در سال 2014 در آمریکا اشاره کرد و گفت: این میزان 1600 دکل بوده که در نوامبر 2015 این عدد به 600 دکل کاهش پیدا کرده است و سرمایهگذاری نفت در دنیا نیز به شدت کاهش یافته، در واقع در بخش بالادستی تولید نفت در 2014، 670 میلیارد دلار بوده که در سال 2016 این رقم به 444 میلیارد دلار رسیده است. این موارد سبب شده تا بازار آینده و وضعیت عرضه و تقاضا در حال موجب کاهش فشار به قیمت نفت شود.
با ورود ایران پس از تحریم به بازار نفت، قیمتها کاهش پیدا نکرد
وی در خصوص بازگشت ایران به بازار جهانی پس از تحریمها گفت: در شرایط فعلی با ورود به بازار نه تنها سبب سقوط قیمتها نشدهایم بلکه با ورود یک میلیون بشکه نفت قیمتها کاهش پیدا نکرد بلکه رو به بالا نیز رفت البته واکسینه کردن بازار از مدتها قبل علیرغم انتقادات برخی از دوستان موثر بوده است.
وزیر نفت تصریح کرد: اصل مهمی در نظر گرفته شد بر این مبنا که به هر قیمتی باید سهم از دست رفته خود را از بازار جهانی به دست آوریم که در این مسیر با سرعت بسیاری باید پیش میرفتیم چرا که رقبای سرسخت و سنگینی داریم.
زنگنه افزود: صادرات نفت ایران که قبل از دولت یازدهم 170 هزار بشکه در روز بود را تا پایان خردادماه به 2 میلیون بشکه خواهیم رساند.
بالا بودن عمر تاسیسات صنعت نفت، باعث پایین بودن ضریب بازیافت میشود
زنگنه ادامه داد: در بودجه امسال پیشبینی 800 میلیون بشکه نفت صادراتی لحاظ شده یعنی به عدد 2.25 میلیون بشکه نفت و میعانات گازی صادراتی دست یابیم که رقم آن برای هر بشکه 40 دلار است. البته در زمینه بازاریابی اختلالاتی ایجاد و رقابت ناسالم وجود دارد.
وی افزود: مشکلات شدید مالی در سالهای گذشته در توسعه صنعت نفت مسئله ایجاد کرد که میتوان به تاخیر در اجرای پروژههای پارس جنوبی اشاره کرد و نباید فراموش کرد منابع شرکت نفت پاسخگوی نیازها نیست و این منابع براساس نفت 100 دلاری پیش بینی شده بود. در هر صورت باید به موضوع کمبود سرمایهگذاری و همچنین بالا بودن عمر تاسیسات صنعت نفت توجه داشت، زیرا باعث پایین بودن ضریب بازیافت نفت میشود.
وزیر نفت تصریح کرد: باید از هدررفت سرمایه جلوگیری کرد و همچنین به موضوع تحت فشار بودن منابع مورد نیاز در بخش گازرسانی توجه شود. البته مفاسد مالی نیز در صنعت نفت وجود داشته و حدود 2.7 میلیارد دلار از منابع نفتی توسط بابک زنجانی در آن دخیل بود به حساب کشور واریز نشده است.
زنگنه گفت: مشکلاتی مانند تراکم پرسنل، مصرف بیرویه حاملهای انرژی وجود دارد و اگر مصرف بهینه نداشته باشیم، کشور با مشکل روبرو میشود.
لزوم ظرفیتسازی برای تولید نفت
این عضو کابینه دولت یازدهم ادامه داد: حیاتیترین مسئله در پسابرجام ظرفیتسازی برای تولید نفت است وگرنه بازارهای جهانی از دست میرود و این در موازنه قدرت در منطقه به زیان ما خواهد بود و به مخازن آسیب میرسد.
وی گفت: براساس تجربه اگر بخش نفت فعال شود علاوه بر درامدزایی بخشهای دیگر اقتصاد نیز فعال میشوند و نباید فراموش کرد در روزی که عسلویه فعال بود بسیاری از پیمانکاران مشغول به کار بودند، بنابراین با همدلی و اعمال مدیریت صحیح و همچنین نظارت و حمایت مجلس باید به توسعه صنعت نفت توجه شود.
درباره استخراج نفت در شمال نمیتوان با آزمون و خطا کار کرد/ تولید نفت در دریای خزر اهمیت زیادی ندارد
زنگنه ادامه داد: استخراج نفت جزو برنامههای وزارت نفت است و باید توجه داشت عمق بخشهای نفتی دریای خزر بیش از 600 متر ارتفاع دارد و نمیشود در این رابطه با آزمون و خطا کار کرد و موضوع با کار کردن در خشکی کاملا متفاوت است و در صورت کم توجهی امکان آلودگی دریا تا 30 سال وجود دارد.
وی گفت: از نظر ما تولید نفت در دریای خزر در حال حاضر خیلی اهمیت ندارد. البته حضور حاکمیتی و کسب تجربه در رابطه با انجام کارهای دشوار در حوزه صنعت و نفت در منطقه خزر، مدنظر است و نباید فراموش کرد که کار کردن در دریای خزر از خلیج فارس دشوارتر است.
وزیر نفت افزود: توسعه گازرسانی باعث نیاز به گازوئیل و نفت کوره از بین برود و در جاهایی نفت کورهای تخصیص داده نمیشود که امکان قاچاق وجود داشته باشد.
زنگنه با اشاره به توجه به طرح پیمایش در وزارت نفت گفت: براساس طرح پیمایش، به کامیونها و اتوبوسهای بینشهری سهمیه براساس بارنامه ارائه شد و نسبت به سال قبل مصرف انرژی در این رابطه حدود 9 درصد کاهش یافته که موفقیت بزرگی است و انشاالله با لحاظ موضوع درخصوص اتوبوسهای داخل شهری صرفهجویی بیشتری انجام میگیرد.
فرصت به هندیها در پروژه فرزاد B
این عضو کابینه دولت یازدهم با تاکید بر لزوم توجه به پروژه های پارس جنوبی افزود: در پروژه فرزاد B به هندیها فرصت داده شد که تا شهریورماه یا قرارداد را نهایی یا مناقصه در این رابطه انجام شود و نکته دیگر اینکه مسئله جمعآوری گازها در اولویت است.
تلاش انستیتوی نفت برای افزایش ضریب بازیافت
وی ادامه داد: پروژه ستاره خلیجفارس دچار درهمریختگی بوده و حتی اگر کار را از اول آغاز میکردیم کار آسانتر پیش می رفت. البته ان شاالله تا پایان سال به سرانجام میرسد؛ ضمن آنکه پژوهش برای بازیافت نفت با همکاری دانشگاهها آغاز شده که یک کار ریشهای برای ساماندهی تحقیقات است و کارهای انستیتوی نفت در حال انجام است، تا ضریب بازیافت افزایش یابد.
وزیر نفت گفت: در سال جاری نسبت به سال قبل وضعیت منابع بهتر شده تا به طرحهای نیمهتمام رسیدگی شود. براساس برنامه پنجساله باید 200 میلیارد دلار سرمایهگذاری در صنعت نفت انجام شود که 130میلیارد دلار مربوط به بخش بالادستی است که بیشترین بخش آن باید از منابع خارجی تامین شود.
قراردادهای نفتی، روال دارد/ جلساتی برای رفع نگرانی در مورد قراردادها
زنگنه افزود: براساس برنامه پنجم در زمینه قراردادهای نفتی یک روال وجود داشت و اجازه قرارداد بیع متقابل به شرکت نفت ارائه شده بود، یک اصولی در برنامه در رابطه با این موضوع مصوب شده که وزارت و شرکت نفت ملزم به رعایت آن هستند. همچنین موضوعاتی در این رابطه باید به تایید شورای اقتصاد برسد و سقف کلی برای تولید تعیین شده است.
وی افزود: براساس قانون وزارت نفت مکلف به رعایت شرایط عمومی در قراردادها بوده و الگوی قراردادهای جدید باید به تصویب دولت برسد و در این رابطه متن مصوبهای تهیه و به دولت ارسال شد و انتقادها دراین رابطه نیز شنیده شد و ما مذاکراتی با دستگاههای نظارتی مانند دیوان محاسبات داشتهایم و در این رابطه با ستاد اقتصاد مقاومتی و جمعی از نمایندگان نشستهایی برگزار شد تا نگرانیها رفع شود.
در قانون نیامده که قراردادهای نفتی در مجلس بررسی شود
زنگنه گفت: باید توجه داشت در قانون بیان نشده که قراردادهای نفتی در مجلس بررسی شود اما اگر در این موضوع قانونی تصویب و ابلاغ شود، وزارت نفت انجام خواهد داد. اما باید توجه داشت برای ورود سرمایه به کشور باید چارچوبی لحاظ شود. برخی در این رابطه مخالفت هستند اما بنده مخالف نیستم. البته که باید سرمایهها برای عزت کشور وارد شود و باید از آنها در اولویتهایی مانند توسعه میادین مشترک و افزایش ضریب بازیافت نفت استفاده شود.
وزیر نفت تصریح کرد: توسعه صنعت نفت به اشتغالزایی منتهی میشود و نباید فراموش کرد در دورههای گذشته که در وزارت نفت خدمت میکردم بیش از 50 درصد پروژه ها به نیروهای ایرانی ارائه شده بود و نکته دیگر اینکه ایران رتبه اول در منطقه را دارد و به طور مثال در ساختن تاسیسات نفتی و عرشه کارهای مهمی انجام شده و به دلیل کارهایی که در گذشته انجام شده بود در زمان اعمال تحریمها نیز به فعالیت خود ادامه دهیم.
100 هزار نیروی اضافه در پرسنل وزارت نفت
زنگنه در خصوص تغییرات در سیستم پرسنلی وزارت نفت گفت: سیستم پرسنلی یکی از مشکلات این وزارتخانه است که متاسفانه سبب شده 100 هزار نیروی اضافه در این وزارتخانه وجود داشته باشند و با تمام واگذاریهای صورت گرفته همچنان 800 هزار نفر نیروی مازاد در وزارت نفت وجود دارد.
بازرسی کل کشور و دیوان محاسبات بر قراردادهای نفتی نظارت می کنند
وزیر نفت در خصوص مناقصات سربسته گفت: این موضوع را نخواهیم پذیرفت چرا که بازرسی کل کشور و دیوان محاسبات به خوبی بر وضعیت موجود نظارت دارند.
مجوز رییسجمهور برای اختصاص بخشی از اعتبارات طرحهای نفتی و گازی به منظور بهبود زندگی مردم منطقه اطراف تاسیسات نفتی
وی از برنامههای وزارت نفت در خصوص اصلاح شرایط زندگی مردم اطراف تاسیسات نفتی خبر داد و گفت: از رئیس جمهور اجازه گرفتهایم تا از بخش اعتبارات طرحهای نفتی و گازی برای زندگی و کارهای فرهنگی و اجتماعی و مسائل بهداشتی مردم منطقه اطراف تاسیسات نفتی هزینه کنیم.
مسعود پزشکیان در پایان خطاب به وزیر نفت گفت: براساس قانون تنقیح مصوب سال 82 وزرا باید قوانین حوزه خود را تنقیح کنند از این رو وزارت نفت باید لایحه تنقیح قوانین حوزه وزارت نفت را به مجلس ارائه کند.