واردکنندگان مخالف تولید تراریخته هستند/ نتیجه پژوهشها را به سفره مردم میآوریم
رئیس پژوهش و فناوری سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور گفت: کسانی که 20 سال در مقابل واردات محصولات تراریخته سکوت توأم با رضایت داشتهاند حال چرا برای تولید داخل آن دلواپس شدهاند.
رئیس پژوهش و فناوری سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور در گفتوگو با خبرنگار ایلنا درخصوص محصولات تراریخته و موافقین و مخالفین این حوزه بیان داشت: محصول تراریخته، گیاهی است که ساختار ژنتیک آن از طریق مهندسی ژنتیک تغییر یافته باشد که این تغییر در جهت بهبود مقاومت گیاه در مقابل آفات و افزایش عملکرد و بهرهوری است.
قرهیاضی افزود: در خصوص تولید غذاهایی ناشی از مهندسی ژنتیک و تاثیر احتمالی این محصولات بر سلامتی انسان سخنهای بسیاری گفته شده است اما مسئله این است که با وجود کشت 190 میلیون هکتاری محصولات تراریخته در سال 2015 در سراسر جهان حتی یک مورد گزارش توسط مسئولان بهداشتی کشورهای تولیدکننده مبنی بر نامعتبر بودن این محصولات منتشر نشده است.
قرهیاضی با اشاره به مخالفان تولید محصولات تراریخته در کشور بیان داشت: به نظر میرسد خاستگاه برخی از این تردیدها در محصولات تراریخته قدرتهای اقتصادی صادرکننده سموم شیمیایی و محصولات کشاورزی به کشور ما هستند چرا که 147 مقاله علمی معتبر اثبات میکند فناوری محصولات حاصل از مهندسی ژنتیک استفاده از آفتکشهای شیمیایی را 37 درصد کاهش داده است.
او افزود: تا زمانی که در حوزه تحقیق درخصوص محصولات تراریخته فعالیت داشتهایم از ما تقدیر میشد اما وقتی تصمیم گرفتیم نتیجه پژوهش را به سفره مردم بیاوریم هزاران اما و اگر مطرح شد. این در حالی است که 20 سال است که این محصولات به کشور وارد میشود و به نظر میرسد تولید این محصول در داخل به نفع واردکنندگان نباشد.
بنیانگذار پژوهشکده بیوتکنولوژی در ادامه گفت: برخی تراریخته را از بین برنده تنوع زیستی عنوان میکنند اما این واقعیت ندارد چرا که تراریخته باید در کنار فناوریهای دیگر باشد. کسانی که با تراریخته مخالفت میکنند نه طرفدار تراریخته و نه طرفدار ارگانیک هستند بلکه خواهان ذلت کشور برای پر کردن جیبهای خود هستند.
او افزود: هر ساله ارزش دلاری واردات محصولات تراریخته به کشور سالیانه 3 میلیارد دلار است. 90 درصد روغنهای خوراکی کشور وارداتی است و مسئله این است که 90 درصد روغنهای دنیا تراریخته است و فقط روغنهای آفتابگردان، زیتون، هسته انگور تراریخته نیستند بنابراین حجم قابل توجهی از محصولات تراریخته وارد کشور میشود و به همین منظور دولت اعلام کرد که قصد تولید داریم تا جلوی واردات را بگیریم.
قرهیاضی در ادامه گفت: قانون ایمنی زیستی در سال 88 در مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید و طبق آن دولت مکلف به حمایت از تولید و مصرف محصولات تراریخته است و اجرای آن نیز تکلیف قانونی دولت است اما افرادی که از لحاظ علمی نامعتبر هستند مباحثی را مطرح میکنند که دور از ذهن است.
او افزود: در گذشته ایران بزرگترین صادرکننده طلای سفید (پنبه) بوده است اما در حال حاضر بزرگترین واردکننده پنبه محسوب میشویم چرا که کرم سرخ پنبه وارد مزارع شد و چون به محصولات دیگر نیز آسیب میزد دستور دادند که هیچ کشاورزی پنبه تولید نکند و همین مسئله موجب شد کارخانجات پنبه پاککنی تعطیل شود و کارگر و کشاورز از این مسئله ضربه بخورند اما با ورود پنبه تراریخته مقاوم به کرم سرخ پنبه این مناطق رونق خواهد گرفت و مخالفتهای عجیبی در این خصوص صورت گرفته است.
رئیس پژوهش و فناوری سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور در ادامه با تاکید بر اینکه تراریخته برای پایداری تولید، اقتصاد و رفاه کشور مورد نیاز است گفت: در اقتصاد مقاومتی دانش، بروننگری، عدالت و توسعه جزو شروط اصلی است حال ک دام یک از این موضوعات با تراریخته ارتباط ندارد و باید از مخالفین پرسید که آیا مهندسی ژنتیک دانشبنیان و دروانزا نیست؟
او افزود: براساس اطلاعیه سازمان بهداشت جهانی غذاهای غیرتراریخته مورد ارزیابیهای دقیق قرار نمیگیرند اما غذاهای تراریخته که در بازار مصرف هستند مورد ارزیابیهای مختلف قرار میگیرند و تاکنون هیچ موردی برای سلامتی انسان از طرف آنها گزارش نشده است.
این پیشکسوت تکنولوژی تراریخته با تاکید بر اینکه در هیچکجای دنیا ثابت نشده موجودات و محصولات تولید شده توسط روش تراریخته مضر بوده باشد گفت: انتقال ژن روشی طبیعی است حتی در طبیعت هم وجود دارد. کودهای شیمیایی قوی زمینهای ما را از بین برده است اما تراریخته ما را بینیاز از سم و کود میکند. حال باید دید که دلیل مخالفت با این تکنولوژی و تولید آن در داخل کشور دقیقا چیست؟