سودآوری 4 برابری پرورش شترمرغ نسبت به گاو
درجایی که بتوان یک فضای وسیع و مسطح جهت جست و خیز و فعالیت این پرنده در نظر گرفت، امکان پرورش نیز وجود دارد؛ پرورش شترمرغ.
به گزارش خبرنگار ایلنا، شاید یکی از دلایل مطالعه شغلهای جدید و البته کمیاب در کشور، اشباع بسیاری از مشاغل و درآمد پایین آن است. به همین خاطر است که افرادی که ریسک پذیرتر هستند به سراغ تولید محصولاتی سوق پیدا می کنند که کم است؛ اما سوددهی دارد؛ مثل پرورش شترمرغ.
شترمرغ در میان طیور بیشترین مقاومت را دربرابر بیماری و شرایط محیطی دارد و هزینه نگهداری آن نسبت به سایر طیور پایینتر است؛ این پرنده رشد سریعی دارد، پس از یک ماهگی، روزی یک سانتیمتر رشد کرده و در سن ده ماهگی، قابل کشتار است، شاید به همین خاطر است که تولیدکنندگان این محصول سود حاصل از تولید شترمرغ را 4 برابر پرورش گاو عنوان میکنند. شاید اگر مرغداران مطالعه بیشتری نسبت به پرورش دیگر طیور داشتند بازار با بحران مازاد عرضه مرغ مواجه نبود.
یکی از تولیدکنندگان شترمرغ در رابطه با چگونگی تولید و بلوغ این پرنده می گوید:" جوجه این پرنده ظرف ۴۰ روز سر از تخم بیرون میآورد و ظرف سه تا چهار سال یک پرنده بالغ میشود، نکته حائز اهمیت در این پرنده گوشت آن است که کم چرب و کم کلسترول با طبیعتی گرم و دارای آهن است که این ویژگی ها گوشت این پرنده را از سایر گوشتهای قرمز متمایز می کند.
براساس اطلاعاتی که دربازارهای جهانی در خصوص امتیازات شترمرغ وجود دارد یکی از بهترین محصول حاصل از تولید این پرنده پوست آن است که در بازارهای جهانی معادل 400دلار قیمت دارد؛ البته مغز این پرنده نیز قیمت بالاتری نسبت به سایر اجزای آن دارد چراکه در درمان بیماری آلزایمر موثر است و نکته جالتر و البته حیرت انگیز دیگر این پرنده قرنیه آن است چون میتوان قرنیه چشم این پرنده را به قرنیه چشم انسان پیوند زد!
شترمرغ ماده در فصل بهار به صورت یک روز در میان تخمگذاری کرده و در هر مرحله ۱۴ تا ۲۱ تخم میگذارد که وزن تقریبی هر تخم یک کیلو و نیم است.
یکی از تولیدکنندگان این پرنده که نزدیک به سه سال است که در تولید شترمرغ نقش پررنگی دارد در رابطه با مزیت های تولید در این حوزه می گوید:" بطور تقریبی قیمت هر شترمرغ 1میلیون و 500هزار تومان است که نیمی از این مبلغ سود خالص محسوب می شود،درمزرعه من هر 8 ماه 400 شترمرغ پرورش داده می شود؛ یعنی بازدهی تولید این پرنده یک دوره 8 ماهه است.این دام به دلیل قدرت متابولیسمی بالا و تبدیل غذا به انرژی، رشد سریع، عمر مفید و طولانی و تولید مثل بالا از دیگر دامها متمایز است.
شترمرغ به دلیل سازگاری با محیط زیست و آب و هوای متفاوت (از ۳۰ درجه سانتیگراد زیر صفر تا پنجاه بالای صفر) از نظر نگهداری، کم هزینهترین جایگاه را به خود اختصاص دادهاست،با حصارکشی روی زمینهای خاکی و ایجاد سایهبان، میتوان از شترمرغ نگهداری کرد. غذای این پرنده، یونجه، علف، تخم علفها، دانهها، غلات، شکوفهها وجوانههای سبز، میوه و گیاهان دانهدار است و از آنجایی که غذا به مدت ۴۲ ساعت در معده این پرنده گردش میکند، تمام مواد مغذی در بدنش جذب میشود.
تولیدکننده دیگری که زمان فعالیتش در این حوزه به یکسال هم نمی رسد؛اما با همین زمان کم، به اندازه ای از تولید رسیده است که هزینه اولیه شروع این کار جبران شده و به سوددهی نیز برسد، در رابطه با تولید شترمرغ می گوید:"در هر نقطه ای که بتوان یک فضای وسیع و مسطح جهت جست و خیز و فعالیت این پرنده در نظر گرفت، امکان پرورش نیز وجود دارد،این پرنده بازار خوبی دارد و به همین خاطر توسعه آن حائز اهمیت است،صنعت تولید شترمرغ ظرفیت بالایی برای اشتغالزایی دارد،مزرعه پرورش شترمرغ یک واحد تولیدی کوچک و زود بازده است که می تواند به قطب سودآور درآمدهای غیر نفتی تبدیل شود.
بر اساس گفته های یکی از موفق ترین پرورش دهندگان طیور در استان فاس که نقش مهمی در اشتغالزایی در این استان دارد، پرورش شتر مرغ از مزیت های اقتصادی مناسبی برخوردار است، شاید به همین خاطر است که این تولیدکننده سالیانه 400 شترمرغ پرورش داده و روانه بازار میکند و پرورش شترمرغ رایکی از سودآورترین و زود بازدهترین تولید در حوزه کشاورزی عنوان میکند.
این تولیدکننده در خصوص رسیدگی به این پرنده و زمانی که برای این کار لازم است،می گوید:"پرندگان بالغ باید دو بار در روز تغذیه شوند،جوجه ها باید حداقل پنج بار در روز سرکشی شوند،عمل دیگری که نیاز شدیدی به نیروی کار دارد تمیز کردن لانه جوجه ها است تا جوجه ها از خوردن مدفوع باز داشته شوند،به طور مشابه، چیدن تخم ها در انکوباتور و نظافت هچر به زمان زیادی نیاز دارد. پس از اعمال مربوط به کارگران مزرعه، قسمت اعظم کار پرورش، نظارت است؛ چراکه پیشگیری بهتر از درمان است و بر طرف کردن نواقص پیش از بروز مشکل موجب صرفه جویی در وقت و هزینه می شود.
برای شروع کار،مهمترازفضا و نقدینگی کافی اخذ مجوز حائز اهمیت است که خوشبختانه قوانین سخت و دست و پاگیری ندارد و البته این مساله را هم فراموش نکنید همان ابتدای کار باید به فکر بازاریابی خو.بی در این حوزه باشید، چون گوشت شترمرغ باید هر چه سریعتر به فروش برسد و در صورتی که در خلا بسته بندی شود دوره نگهداری آن 21 روز است؛اما در صورت انجماد، گوشت را می توان تا یک سال نگهداری کرد.
گفتنی است که در حال حاضر هر کیلوگرم "لاشه شتر مرغ" در میادین میوه و تره بار از 11 تا 14 هزار تومان خرید و فروش می شود.
گزارش: یاسمن خالقیان