مخالف انتقال راه آهن به خارج از شهر هستیم
دبیر شورای عالی معماری و شهرسازی ایران ضمن ابراز مخالفت با خروج ایستگاه راه آهن از تهران گفت: با توجه به اینکه شرکت راه آهن در زمینه حمل و نقل حومه کلانشهرها ورود کرده، نه تنها نباید از شهر خارج شود بلکه باید اتصالش را به مرکز شهر تقویت کرد.
به گزارش ایلنا، پیروز حناچی درباره پیشنهاد ارائه شده از سوی شهردار تهران مبنی بر خروج ایستگاه راه آهن از شهر و انتقال آن به حومه تهران، افزود: مساله ای که در دبیرخانه شورای عالی شهرسازی و معماری و وزارت راه و شهرسازی پیگیری می شود و پیش از این نیز در مطالعات مجموعه شهری تهران به آن اشاره شده ، موضوع برخورداری از یک سیستم یکپارچه حمل و نقل در حوزه نفوذ کلانشهرها است. به این معنا که حمل و نقل درون، حومه و برون کلانشهرها با هماهنگی نسبت به یکدیگر عمل کنند.
معاون معماری و شهرسازی وزیر راه و شهرسازی افزود: وقتی از محدوده کلانشهری تهران سخن به میان می آید به معنای آن است که حوزه نفوذ کلانشهری را از سمت شرق تا نزدیکی فیروزکوه و دماوند، غرب تا محدوده هشتگرد و قزوین و جنوب تا حسن آباد تحت پوشش خود قرار داده است، بنابراین برای این منطقه شهری نیاز به حمل و نقل ترکیبی و هماهنگ داریم که محدوده قانونی حریم شهری را با حمل و نقل حومه ای که اقمار کلانشهر را به مرکز شهر متصل می کند، مرتبط و حتی فراتر از آن، مراکز کلانشهرها را به یکدیگر متصل می کند.
وی با بیان اینکه کارکرد و استفاده از مترو برای درون شهر تعریف شده نه بیرون شهر، اضافه کرد: شورای شهر و شهرداری تهران برای مترو تأمین اعتبار می کنند و مترو باید برای محدوده درون شهری به مسافران خدمات حمل و نقلی ارائه دهد و در واقع مترو در خارج از شهرها وظیفه ای ندارد، هرچند که امروز در کلانشهر تهران مترو تا نزدیک هشتگرد هم پیش رفته است.
دبیر شورای عالی معماری و شهرسازی یادآورشد: امروز نیز می توان برای ورامین که خط آهن نیز از آنجا عبور می کند یا برای هشتگرد و قزوین مترو احداث کرد و خطوط مترو را تا آنجا کشید ولی به طور قطع با توجه به منابع محدودی که وجود دارد این قبیل اقدام ها عاقلانه نیست.
به گفته وی، از سوی دیگر راه آهن در گذشته برای حمل و نقل بین شهری و باری تعریف شده بود، اما در حال حاضر راه آهن اعلام آمادگی کرده که در حوزه حمل و نقل حومه ای کلانشهرها ورود کند، در نتیجه این بدین معنا است که ما باید برای تسهیل حمل و نقلی کلانشهرها نقاط اتصال مشترکی داشته باشیم، یعنی جایی برای اتصال مترو به راه آهن وجود داشته باشد. با این نگاه راه آهن نه تنها نباید از شهر خارج شود بلکه باید اتصالش به مرکز شهر نیز تقویت شود.
وی اضافه کرد: اگر صرفا راه آهن بخواهد حمل و نقل مسافری بین شهری و بار را عهده دار باشد شاید ایده خروج راه آهن از شهر پذیرفتنی باشد، اما زمانی که مأموریت حمل و نقل حومه به کلانشهر تهران به آن سپرده می شود باید ایستگاه ها خیلی راحت تر برای مردم قابل دسترس باشد تا در نهایت رضایت مندی و آسایش شهروندان فراهم شود.
حناچی تصریح کرد: قانون می گوید هزینه کرد شورای شهر تهران خارج از محدوده شهری برای هر موردی غیرقانونی است و این موضوع نه فقط برای تهران بلکه در خصوص تمام کلان شهرها صدق می کند.
معاون وزیر راه و شهرسازی عنوان کرد: در واقع رویکردی که وزارت راه و شهرسازی آن را پیگیری می کند، اتفاقی است که در تمام دنیا در حال رخ دادن است و موضوع مهم برای ما این است که مدل حمل و نقل ریلی، شامل درون شهری، برون شهری و حومه ای، در کنار اتوبوس BRT٬ حتی LRT و تاکسی در مجموعه کلانشهری یکپارچه عمل کنند.
وی در پاسخ به این سوال که شورای عالی شهرسازی و معماری در خصوص تقویت و توسعه ایستگاه های چندوجهی راه آهن چه گام هایی در دستور کار دارد، گفت: تقویت و توسعه ایستگاه های چندوجهی راه آهن سیاستی است که مدنظر وزیر راه و شهرسازی است؛ به عنوان مثال مصوب شد در شهر همدان که ایستگاه راه آهن در فاصله 15 کیلومتری شهر واقع شده است با هماهنگی مسئولان استانی و شهرداری به دل شهر منتقل شود و این اقدام دقیقا منطبق بر همین نگاه بود.
حناچی درباره ساخت ایستگاه جدید راه آهن در کلانشهر تهران نیز گفت: موضوعاتی از قبیل ساخت ایستگاه راه آهن در پایانه مسافربری بیهقی یا محدوده شرق تهران در دست مطالعه است که خروجی آن در دستور کار شورای عالی معماری شهرسازی قرار خواهد گرفت.