خبرگزاری کار ایران

یادداشتی از سید فرید موسوی؛

نقش تصمیمات مجلس در بازار سرمایه

در حال حاضر حدودا 9 میلیون کد سهامداری در کشور وجود دارد که پیش بینی می شود حدود 6.5 میلیون فعال در بازار سرمایه حضور داشته باشند. به عبارتی تنها 8% جمعیت در بازار سرمایه کشور فعال هستند که این موضوع نیز نشان دهنده عدم توجه مسئولین کشور به این بازار است.

رشد و توسعه اقتصادی در هر کشوری  نیازمند ایجاد سرمایه‌گذاری‌های کلان می باشد و این مهم صرفا در بازار پول نمی تواند تامین مالی گردد. زیرساخت اساسی تامین مالی بلندمدت طرح‌های اساسی هر کشور با یک بازار سرمایه قوی و کارآمد تشکیل می شود. در واقع مکانیزم بازار سرمایه به گونه ایست که با پس اندازهای اندک، سرمایه های کلانی تشکیل می گردد که این اقدام می تواند نقش به‌سزایی در بسیج امکانات مالی و سرمایه‌ای در جهت تخصیص بهینه منابع به منظور رشد و توسعه اقتصادی کشورها داشته باشد.

بر اساس آمارهای موجود، هم‌اکنون ارزش بازار سرمایه کشور (جمع بورس و فرابورس) حدود 380 هزار میلیارد تومان، رقمی معادل 105 میلیارد دلار است. در مقام مقایسه نسبت ارزش بازار سرمایه به تولید ناخالص داخلی (GDP) کشور حدودا 25 درصد است این در حالی است که این نسبت در کشورهای پیشرفته همانند آمریکا (نسبت ارزش بورس نیویورک به تولید ناخالص ملی آمریکا) معادل 149%، کره جنوبی 88% و انگلیس 209% می باشد. علاوه بر این در کشورهای پیشرفته حجم معاملات روزانه بازار سرمایه در این کشورها تقریبا برابر با نقدینگی کل آن کشور است. حجم نقدینگی کشور در حال حاضر معادل 9.500 هزار میلیارد ریال است اگر این عدد را به 365 روز سال تقسیم نماییم (26 هزار میلیارد گردش روزانه پول) با توجه به میانگین حجم معاملات روزانه بازار سرمایه  کشور (1650میلیارد ریال) محاسبه این نسبت‌ها به یکدیگر به رقم ناچیز 6.3% می¬رسیم که نشان دهنده گردش ناچیز نقدینگی کشور در بازار سرمایه دارد.

مجموع موضوعات فوق نشان می دهد که بازار سرمایه کشور از چه پتانسیل بالقوه ای جهت رشد برخوردار بوده و قابلیت های بسیار بزرگی در این بازار نهفته است. در حال حاضر حدودا 9 میلیون کد سهامداری در کشور وجود دارد که پیش بینی می شود حدود 6.5 میلیون فعال در بازار سرمایه حضور داشته باشند. به عبارتی تنها 8% جمعیت در بازار سرمایه کشور فعال هستند که این موضوع نیز نشان دهنده عدم توجه مسئولین کشور به این بازار است. 

مجلس شورای اسلامی به عنوان رکن قانون گذار کشور می بایست قوانینی را جهت رشد و اعتلای این بازار و همه گیر شدن آن وضع نماید. با توجه به مزایای بازار سرمایه به عنوان یک بازار پر پتانسیل در کنار بازار پول، انتظار می‌رود نمایندگان محترم مجلس توجه ویژه ای به این بازار داشته باشند.

متاسفانه در گذشته مجلس محترم شورای اسلامی در تعیین نرخ خوراک شرکت های پتروشیمی عملکرد قابل دفاعی نداشته و حتی بسیاری از تحلیلگران بازار سرمایه ریزش بورس در دی ماه 1392 را محصول تصمیمات مجلس در این زمینه عنوان نمودند. حق انتفاع از پروانه بهره برداری معادن نیز عامل مهمی بود که تاثیر مستقیم بر روی بازار سرمایه داشت و متاسفانه در آن منافع کلی کشور و هم چنین سرمایه گذاران لحاظ نشده است. لذا لازم است در همه تصمیمات اقتصادی مجلس، جذب و جلب سرمایه گذاران ملاک قانون گذار باشد چرا که اگر سرمایه گذاری به دلیل تصمیمات دفعتی مجلس و دولت امنیت سرمایه گذاری خود را در خطر ببیند، به سرعت به دنبال نقاط جایگزین و خروج نقدینگی از چرخه اقتصادی کشور خواهد بود.

در آینده، بورس کشور میزبان ابزارهای نوین مالی خواهد بود، سرمایه گذاران خارجی وارد این بازار خواهند شد، درصد بیشتری از جمعیت کشورمان درگیر این بازار می شوند، تامین مالی دولت در این بازار بیشتر خواهد شد، طبق اصل خصوصی سازی، شرکت های بیشتری وارد بازار سرمایه می شوند و پیش بینی می شود که بورس به کانون اصلی اقتصادی کشور تبدیل گردد. لذا نیاز است کاندیداهای محترم مجلس  شورای اسلامی، رویکرد خود را در قبال بازار سرمایه به صورت شفاف اعلام نمایند تا مردم عزیز بتوانند در این حوزه شناخت مناسب جهت انتخاب نامزدهای اصلح را حاصل نمایند.

نویسنده: دکتر سید فرید موسوی

کاندیدای نمایندگی مجلس در ائتلاف فراگیر اصلاح طلبان

 

کد خبر : ۳۴۹۴۴۰