پروژههای غیراقتصادی تعطیل شود / به سرمایههای خارجی خوش آمد بگوییم
یک اقتصاددان با بیان اینکه دولت با وجود تنگناهای شدید مالی، در بخش عمرانی کم کاری نکرد و پروژه های مهم کنار گذاشته نشد، گفت: در شرایط محدودیت های مالی دولت و عدم توانایی بخش خصوصی و پیمانکاری در تکمیل پروژه های عمرانی، باید به ورودسرمایه گذاران خارجی خوش آمد گفت.
حسن سبحانی در گفتوگو با خبرنگار ایلنا با بیان اینکه پروژههای عمرانی در دولت گذشته بدون مطالعات کارشناسی شده و پیش بینی تامین اعتبارات گلنگزنی و شروع میشدند، گفت: برای سامان بخشیدن به این حجم از پروژههای عمرانی در شرایط محدودیتهای مالی تنها یک راهکار وجود دارد آن هم اولویت بندی پروژهها و تخصیص منابع به پروژههایی که در اقتصاد ایران به لحاظ زیربنایی موثر هستند.
وی ادامه داد: با توجه به حجم انبوه و غیر اقتصادی پروژهها و بیپولی دولت، به طور قطع باید از ادامهٔ برخی از طرحهای ناکارآمد و غیر کارشناسی صرف نظر و پروژههایی را که در اولویت اول قرار ندارند را تا اطلاع ثانوی تعطیل کرد.
سبحانی افزود: البته بدیهی است که کسانی که به پروژههای غیر اولویتدار وابستگی دارند، مخالفتهایی داشته باشند اما اگر بخواهیم پروژههای عمرانی به سامان برسند ناگریز به انتخاب پروژههای اولویت دار و در گام بعدی راکد کردن پروژههایی که اهمیت کمتری دارند، هستیم و در این شرایط دولت نباید تحت تاثیر فشارهای مقامات محلی و مخالفان قرار بگیرد.
این کارشناس اقتصادی با اشاره به انتقاداتی که به ورود سرمایه گذاران خارجی به پروژههای زیر بنایی میشود، گفت: اگر بخش خصوصی در این مدت وارد پروژههای عمرانی نشده به دلیل ضعف مالی و عدم امکانات بوده است بنابراین نمیتوان فرصت استفاده از سایر ظرفیتها از جمله سرمایه گذاران خارجی را از بین برد.
وی افزود: البته به طور قطع بخش خصوصی داخلی از توان کارشنایی بالایی برخوردار است و در شرایط مساوی بین بخش خصوصی داخلی و خارجی، استفاده از توانمندیهای داخلی در اولویت قرار دارد اما در شرایط حاضر که بخش خصوصی توان ورود به پروژهها را ندارد، منطق حکم میکند که از ظرفیت سرمایههای خارجی برای تامین زیرساختهای کشورمان استفاده کنیم و به آنها اجازه فعالیت داده شود.
سبحانی با اشاره به ضرورت انتقال تکنولوژی در همکاری با سرمایه گذاران خارجی گفت: نکته مهم در شرایط همکاری با سرمایه گذاران خارجی این است که این همکاریها تنها به تامین خط مالی پروژهها محدود نشود و در شرایطی که کشور نیازمند ورود تکنولوژیهای روز است میتوان از طریق مشارکت خارجیها برای تامین خط مالی و ورود تکنولوژیهای جدید و با تکیه بر پتانسیل فنی و مهندسی و اجرایی پیمانکاران داخلی، پروژههای زیربنایی کشور را ساخت.
وی با اشاره به وضعیت پروژههای عمرانی در طول دو سال گذشته گفت: در طی این مدت به دلیل کاهش قیمت نفت و کاهش درآمدهای دولت، رکود اقتصادی و تبع آن کاهش درآمدهای مالیاتی و... امکان تخصیص منابع به بخش عمرانی نبوده و طبق آمارهایی که دولت ارائه میدهد، رقمهای ناچیزی به بخش عمران داده شده است که این ارقام هم باید صرف نگهداری کارگاهها شود اما در این شرایط تنگنای شدید مالی هم دولت در بخش عمران کم کاری نکرد و هر چند سرعت ساخت و ساز و پیشرفتهای فیزیکی کند شده اما پروژههای اولویت دار و مهم کنار گذاشته نشد.
این اقتصاددان ادامه داد: در این شرایط که منابع دولتی بسیار محدود است و بخش خصوصی هم به دلیل رکود اقتصادی چند سال گذشته ضعیف شده، میتوان به ورود اعتبارات و سرمایه گذاران خارجی خوش آمد گفت.
سبحانی با اشاره به فعالیتهای نهادهای حاکمیتی مانند خاتم الانبیا در اقتصاد و پروژههای عمرانی، گفت: در حال حاضر عدم فعالیت بخش خصوصی به این دلیل نیست که رقبای قوی تری دارد بلکه به این دلیل است که توان مالی کافی برای ورود به پروژهها را ندارد و معتقدم در این شرایط نباید مانع ورود بخشهای اقتصادی حاکمیتی به پروژههای عمرانی شویم.
وی افزود: البته تاکید میکنم این موضوع که نهادهای حاکمیتی و عمومی غیر دولتی وارد اقتصاد میشوند نمیتواند مزیت و یا نقطه قوت باشد اما در این شرایط که بخش خصوصی در تنگنا قرار دارد و اقتصاد هم کشش حضور این نهادها را دارد، مانع فعالیت آنها شدن هم قابل دفاع نیست.
سبحانی تاکید کرد: ممانعت از حضور نهادهای حاکمیتی در اقتصاد زمانی است که بخش خصوصی توانمند متقاضی حضور در پروژهها باشد اما توان رقابت با این نهادهای وابسته به حاکمیت را نداشته باشد.