سنگ بنای نابودی منابع عظیم آبی و مزارع پیش از آغاز تحریمها گذاشته شد
یک کارشناس اقتصادی بزرگترین مسئله کشاورزی را نبود سیستم مدیریتی مناسب و آگاهانه عنوان کرد.
ابوالقاسم عربیون-کارشناس ارشد اقتصادی- در گفتگو با خبرنگار ایلنا، در تشریح وضعیت کشاورزان و کشاورزی در کشور گفت: کشوری که نقشه جامع کشاورزی و ساختار سازی در این بخش ندارد، زیربناها را نساخته است و به دنبال ساختن آن نیست و فقدان عامل نظارتی دارد نباید منتظر اتفاق خاصی در این حوزه باشد.
وی افزود: بر اساس دیدههای و شنیدهها کشاورزان یارانهای دریافت نکرده اند و مشخص نیست که سخنگوی قانونی در این حوزه چه کسی است؟ وزارت جهاد کشاورزی هرعدد و رقمی که دوست دارد را اعلام میکند؛ چون در کشور مشکل ساختاری و ساختار مدیریتی وجود دارد، ناظری در این بخش وجود ندارد تا در حوزه مدیریتی کارها را رصد کند؛ اما تا دلتان بخواهد در سازمانهای مدیریتی کشور بله قربان گوهایی هستند که هیچ کدام خلاقیت و دانش کافی در حوزههای خود را ندارند.
عربیون با اشاره به آمارهای بهره وری کشورهای مختلف که توسط سازمان جهانی ارائه شده است بیان داشت: رشد بهره وری کشور از سال ۱۹۹۴ تا ۲۰۱۶ منفی بوده است و روز به روز منفیتر شده است، با رجوع به گزارش مجمع جهانی که در می۲۰۱۵ ارائه شده است متوجه خواهید شد که در بخش کشاورزی مشکلات زیادی وجود دارد.
وی افزود: نبود مدیریت درست موجب شد که بسیاری مراتع را صاحب شدهاند و به جای کشت در آن ساخت و ساز کردهاند. همین افراد هستند که بحث هدر رفت آب در بخش کشاورزی را پیش کشیدهاند بدون اینکه چارهای برای آن بیندیشند؛ واقعیت این است که هیچ مدیریتی در مراتع و آبها وجود ندارد و ۷۰درصد هدر رفت آب بدلیل عدم رعایت مقتضیات علمی کشت و استفاده از روشهایی مثل غرقابی است اما راه علاجش را پیادهسازی نمیکنیم و هیچکس آستین بالا نمیزند. بروزاین مشکلات معنایی جز عدم مدیریت ندارد، در تپههای تهران ساخت و ساز کردهاند. اگر به اطراف تهران سری بزنید، در دامنه کوه جایی برای نوشیدن چای پیدا نمیکنید، کوه را تراشیدهاند و جایی برای مراتع باقی نگذاشتهاند. مسئولان باید بگویند این کار با چه مجوزهایی انجام شده است.
عربیون تاکید کرد: در بخش کشاورزی حتی الگوی کشت منظم وجود ندارد، بازار مشخص و قابلبرنامهریزی در کشاورزی نداریم و قیمتها مشخص نیست. هنوز معلوم نیست که مسئول و متولی منابع آبی کشور کیست؛ وزارت جهاد است یا سازمان محیط زیست؟
این استاد دانشگاه با اشاره به رفع تحریمها بیان داشت: هیچ اتفاقی بعد از تحریم برای کشور نخواهد افتاد مگر اینکه مدیریت به شکل درستی ایجاد شود. در کشور شاخص سازی و کیفیت بندی انجام نشده است و اگر هزاران میلیارد تومان پولهای بلوکه شده هم آزاد شود هیچ اتفاقی برای بهبود زندگی مردم نخواهد افتا.، کشوری که مدیریت ندارد دلار را تبدیل به ریال کرده و به کشور تزریق میکند و فقط به تورم دامن میزند، مگر این کشور از اول در تحریم بوده است؟ در دوران پیش از تحریم چه کردیم؟ جنگلهای بلوط و شمال را از بین بردیم، مگر مجوزهای بیحد و اندازه برای ساخت شهرکهای صنعتی در دوران پیش از تحریم صادر نشد؟ مگر همین مجوزها در نقاط نامناسب به منابع آبی کشور صدمه نزد؟ مگر با اقدامهای نامناسب بافت دریایی را از بین نبردند و با مجوزهای بیشماری که برای سد سازیها صادر شد مزارع و منابع آبی نابود نشد؟
عریبون با تاکید بر اینکه رفع مشکلات در حوزه کشاورزی نیاز به یک حرکت جمعی و گسترده دارد بیان داشت: با توجه به اینکه ظرفیت کشاورزی در کشور بسیار بالا است، اگر در روزهای پس از تحریم به واردات محصولات کشاورزی بیاندیشیم ظلم بزرگی به کشاورز روا داشتهایم. مصرف محصولات کشاورزی در کشور بسیار بالا است و جایگزینی واردات مشکلی از مردم حل نخواهد کرد بلکه باید به فکر راه درستی برای تدوین مدیریت صحیح باشیم تا از اشاعه مشکلات این بخش جلوگیری شود.