دو میدان نفتی غرب کارون بعد از انتخابات افتتاح میشود/پروژه گاز کیش بارها در دولت دهم دست به دست شد
حاجی حسیننژاد در پاسخ به خبرنگار ایلنا درباره آخرین وضعیت توسعه میدان گازی کیش گفت: پروژه کیش ابتدا توسط شرکت متن اجرا میشد اما در دولت قبل بارها دست به دست شده و به شرکت دیگری با مشارکت بانک ملت درست کردند، سپرده شد و دیگر بار در زمان مهندس قاسمی پروژه را با باری از تعهدات به متن بازگرداندند و در زمان مهندس زنگنه نیز پروژه مجدداً فعال شد.
به گزارش خبرنگار ایلنا، عبدالرضا حاج حسیننژاد مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه نفت در نشست خبری با بیان اینکه امسال در آستانه سالگرد انقلاب اتفاقات مبارکی پیش آمده و آن اینکه سایه تحریمها برچیده شده اظهار داشت: امیدوارم رفع تحریمها منجر به توسعه اقتصادی، رفع بیکاری و مشکلات معیشتی مردم شود.
وی در ادامه ضمن تشریح وضعیت تولید حوزه غرب کارون گفت: اکنون درحوزه غرب کارون، آزادگان شمالی و یادآوران به تولید رسیده و آماده بهرهبرداری که بعد از انتخابات اسفندماه آماده افتتاح رسمی هستیم.
حاجحسیننژاد تصریح کرد: در آزادگان شمالی 75 هزار بشکه نفت در روز و یادآوران 85 هزار بشکه در روز تولید داریم که البته بخش گاز آن هنوز آماده نیست اما در مجموع 160 هزار بشکه از این دو میدان تولید داریم. همچنین از یاران شمالی 5هزار بشکه نفت در روز تولید داریم.
وی تعهد تولید نفت از این میدان را در سال 94، 215 هزار بشکه اعلام کرد و افزود: در سال 95 یاران شمالی با 30 هزار بشکه و آزادگان شمالی با 60 هزار بشکه به تولید میرسد و در نهایت تا پایان سال 96 به 550 هزار بشکه تولید در روز خواهیم رسید.
مدیرعامل شرکت مهندسی متن خاطر نشان کرد: البته رسیدن به 750 هزار بشکه در روز منوط به راهاندازی فاز دو آزادگان شمالی و یادآوران است.
وی با اشاره به ثمر رسیدن آزادگان شمالی و یادآوران اظهار داشت: این دو حوزه از طریق بیع متقابل و سرمایهگذاری چینیها و همکاری شرکت نفت 51 درصد توان داخلی به ثمر رسیده است.
وی میزان سرمایهگذاری یادآوران را دو میلیارد و 900 میلیون دلار اعلام کرد و گفت: از این میدان حدود 50 میلیون بشکه نفت برداشت کردهایم که 40 میلیون بشکه از این میزان برداشت مربوط به دو سال گذشته است.
وی همچنین گفت: میزان نفت درجای میدان یادآوران 31 میلیارد بشکه است و از 85 هزار بشکه نفتی که در روز از این میدان برداشت میکنیم 70 هزار بشکه نفت سبک و 15 هزار بشکه نفت سنگین است که فعلا به صورت مخلوط ارسال میشود و در صورتی که تلمبهخانه اهواز آماده شده این دو نوع نفت تفکیک خواهد شد.
وی در ادامه میزان سرمایهگذاری در آزادگان شمالی را نیز دو میلیارد و 550 میلیون دلار اعلام کرد و افزود: این میدان نیز طی 72 ماه به ثمر رسیده و طول زمان برداشت آن 5 سال و نفت درجای آن 5.7 میلیارد بشکه است.
حاج حسیننژاد تصریح کرد: آزادگان جنوبی زمانی که در اردیبهشت 93 از شرکت چینی گرفته شد 5 درصد پیشرفت داشته اما امروز با حمایت وزارت نفت و تامین مالی به پیشرفت 20 درصدی رسیده است.
وی یادآور شد: در کل 18 دکل در این منطقه فعالند و 200 هزار متر نیز حفاری صورت گرفته ضمن اینکه باید هیچ دکل خارجی در آزادگان جنوبی فعال نیست و تماما ایرانی هستند.
وی با اشاره به این که تاکنون 2.1 میلیارد دلار در آزادگان جنوبی قرار داد منعقد کردهایم افزود: از این میزان تعهد بخشی پرداخت شده و امیدواریم که تا سال آینده از این میدان 60 هزار بشکه برداشت داشته باشیم.
وی با بیان اینکه میدان آزادگان جنوبی بزرگترین میدان در غرب کارون است گفت: این میدان کلا توسط ایرانیها بهرهبرداری میشود ضمن اینکه اگر خارجیها هم بیایند مشکلی نداریم. ما در واحد فراورش تمام اقلام را از سازندگان ایرانی تهیه کردیم و 100 میلیون دلار که باید از اجناس خارجی استفاده میشد از سازندگان ایرانی تهیه کردهایم.
وی درادامه اظهار داشت: قرارداد یاران جنوبی بیع متقابل است و اکنون از این میدان 5 هزار بشکه نفت در روز تولید میشود که امیدواریم تا پایان سال به 10 هزار بشکه و تا تابستان سال آینده به 30 هزار بشکه برسد البته با توجه به اینکه یاران شمالی میدان مرزی است در نظر داریم که با تغییراتی تولید از این میدان را بالا ببریم.
وی همچنین به پروژه اناران و آذر در ایلام اشاره و اظهار داشت: امیدواریم نیمه دو م سال آینده از بلوک اناران 30 هزار بشکه برداشت کنیم البته این امر منوط به این است که مشکلات منطقهای و ارزی برطرف شود.
حاجی حسیننژاد در پاسخ به خبرنگار ایلنا درباره آخرین وضعیت توسعه میدان گازی کیش گفت: پروژه کیش ابتدا توسط شرکت متن اجرا میشد اما در دولت قبل بارها دست به دست شده و به شرکت دیگری با مشارکت بانک ملت درست کردند، سپرده شد و دیگر بار در زمان مهندس قاسمی پروژه را با باری از تعهدات به متن بازگرداندند و در زمان مهندس زنگنه نیز پروژه مجدداً فعال شد.
مدیرعامل شرکت با بیان این که اجرای خط لوله دریایی نیز به پیمان رفته است، افزود: همچنین خط لوله ای گاز را از میدان آفتاب به خط لوله سراسری وصل می کند دوباره فعال شده است.
وی گفت: در حال حاضر نیز اجرای واحد فراورشی میدان گازی کیش نیز در حال مناقصه بوده و اصرار داریم به طور حتم یک فاینانسور خارجی به همراه شرکت ایرانی این بخش را توسعه دهند.
حاجی حسین نژاد ابراز امیدواری کرد که تا نیمه نخست سال ٩٦ این پروژه به ثمر برسد و گاز آن به خط لوله سراسری هفتم تزریق شود.
وی با اشاره به اینکه منطقه آزاد کیش باید همکاری بیشتری با ما داشته باشد خاطرنشان کرد: منطقه آزاد در حال احداث نیروگاه هستند و نیاز به گاز ما دارند البته نگرانیهایی نیز در ارتباط با محیط زیست دریا و منطقه آزاد کیش دارند که طبیعی است لذا ما نیز سعی میکنیم الزامات زیستمحیطی را رعایت کرده و HSE فعالی داشته باشیم و تعامل ها را مثبت کنیم.
حاجحسیننژاد درباره بازگشت ژاپنیها و روسها به میدان آذر و آزادگان جنوبی نیز گفت: میدان آذر پیمانکار بیع متقابل دارد و بازگشت روسها موضوعیت ندارد البته روسها میتوانند در پروژه چنگوله وارد شوند.
وی ادامه داد: البته در این میدان استانداری کار بیقاعدهای انجام داده بود که وزارت نفت مخالفت کرد و اکنون این پروژه مشکل چندانی ندارد.
وی درباره واگذاری آزادگان جنوبی به ژاپنیها نیز گفت: ما آمادهایم که با این کشور در این پروژه همکاری کنیم اما ژاپنیها فقط برای بخشی از انجام کار برآمدهاند و قرارداد ما با این کشور نیز هنوز مکتوب نشده و ما در نظر داریم که اگر فاز 2 این میدان را بخواهند وارد شوند.
وی درباره مذاکره شرکت پتروپارس با متن برای حضور در غرب کارون تصریح کرد: پتروپارس برای حضور در میدان گازی کیش با متن صحبت کرده است که با توجه به این که شرکت توانمندی است امیدوارم به نتیجه برسد؛ اما در غرب کارون تنها بخشی که مانده واحد فرآورشی آزادگان جنوبی است که در ذهنم نیست با پتروپارس صحبتی شده باشد.
حاجی حسین نژاد گفت: برای اجرای واحد فرآورشی آزادگان جنوبی اعلام کرده ایم که می خواهیم به طور حتم یک شریک خارجی باشد تا بتواند فاینانس کند.
درباره واگذاری فازهای دوم میدان یادآوران به شرکت های چینی افزود: چینی ها در شرایط سخت به کشور ما آمدند و شریک استراتژیک ما به شمار می روند.
وی با تاکید براینکه قصد کنار گذاشتن چینی ها از طرح های توسعه میدان های نفتی را نداریم، ادامه داد: طرف چینی برای اجرای فاز دوم میدان یادآوران قیمت بالایی را پیشنهاد داده است؛ در صورت به توافق نرسیدن در این میدان، برای یافتن سرمایه گذار جدید در این میدان اقدام خواهد شد.
مدیرعامل شرکت توسعه و مهندسی شرکت نفت درباره واگذاری فاز دوم میدان آزادگان شمالی به شرکت های چینی نیز گفت: چینی های معتقدند که فاز دوم این میدان دارای ریسک است اما از نظر ما این گونه نیست.
وی افزود: چینی ها اطلاعات جدیدی از ما خواسته اند که به آنها ارائه کرده ایم اما هنوز پاسخ نهایی را به ما نداده اند.
حسینی نژاد درباره بازگشت روس ها به میدان آذر نیز گفت: بازگشت روس ها به این میدان مطرح نیست اما آنها می توانند درخواست خود برای مشارکت در طرح توسعه میدان «چنگوله» را ارائه کنند.
مدیرعامل شرکت توسعه و مهندسی شرکت نفت درباره بازگشت شرکت های ژاپنی به میدان آزادگان جنوبی نیز گفت: شرکت های ژاپنی در خواست های خود را مطرح کرده اند اما این درخواست ها مربوط به آزادگان جنوبی نیست.
حسینی نژاد اضافه کرد: آنها برای مشارکت در سایر بخش های فعالیت در میدان غرب کارون پیشنهاداتی را مطرح کرده اند.
وی درباره اقدامات زیست محیطی در هورالعظیم نیز گفت: در حال حاضر یک آتش سوزی در سمت عراق شده است و به سمت ایران می آید در آن جا پنج حوزه است و بارها اعلام کرده ایم که می توانند آبها را باز کنند و ما هیچ مشکلی نداریم.
مدیرعامل شرکت متن ادامه داد: از سوی دیگر همسو با رعایت مسائل زیست محیطی ٣٠ میلیارد تومان و ١٥ میلیون دلار هزینه کردیم و اعلام کردیم که اگر جاده ها و پلهایی که می سازیم مورد نیاز منطقه نباشد می توانیم بعدها آن را تخریب کنیم.
وی با بیان این که وزیر نفت نیز تاکید کرده است که قرار نیست نفت در این منطقه به ازای تخریب محیط زیست انجام شود، تصریح کرد: نهایت تلاش کرده ایم تا این اتفاق رخ ندهد و مشکل خاصی نیز در این زمینه وجود ندارد ودر ماین تالاب اکنون آب نیز وجود دارد.
وی درباره اعتبارات صندوق توسعه ملی به میدان آذر نیز گفت: در حال حاضر ٨٠٠ میلیون دلار اعتبار اختصاص یافته و پول هم دریافت شده است؛ بنابراین هم اکنون مشکل مالی در این میدان نداریم.
وی با بیان این که قرار شده برای توسعه میدان آزادگان جنوبی و یاران جنوبی دو میلیارد دلار اعتبار از محل بند ق اختصاص یابد، افزود: هنوز از بند ق پولی نگرفته ایم، البته مسئولان دو میلیارد دلار برای ما گرفتهاند که هنوز مصرف نکردهایم.
حاجی حسین نژاد گفت: براساس دریافت اعتبار از محل بند «ق»، ٥٠ درصد تولید میدان آزادگان و یاران جنوبی که با دریافت اعتبارات این محل انجام می شود به وزارت نفت برگردانده می شود بنابراین باید این ٥٠ درصد تامین مالی شود.
وی افزود: سقف آنچه که شورای اقتصاد تصویب کرده است به همراه سود و همه هزینه ها، ١٥ میلیارد دلار است اما امسال دو میلیارد دلار برای ما گرفتند که هنوز روان نشده است و امیدواریم هرچه سریع تر اختصاص یابد.
وی درباره تولید زودهنگام میدان آزادگان جنوبی نیز گفت: قرار بود تا پایان امسال به تولید زودهنگام ٣٠هزار بشکه ای در روز دست یابیم که با مشکلات مالی روبرو شد.
حاجی حسین نژاد ادامه داد: از سوی دیگر شرکت ملی نفت اعلام کرد که به جای ٣٠ هزار بشکه ٦٠ هزار بشکه تولید داشته باشیم که هم اکنون در حال اجرای فرایند تولید ٦٠ هزار بشکهای تا نیمه نخست سال آینده هستیم.
مدیرعامل شرکت متن گفت: توسعه کنونی آزادگان جنوبی با وجود کمبود شدید مالی صورت گرفت؛ اما امیدواریم تنگناها مانع از توسعه نشود.
وی با اشاره به توسعه میدان آزادگان جنوبی از سوی پیمانکاران ایرانی افزود: چنانچه سرمایه گذاران خارجی تمایل داشته باشند می توانند در توسعه فاز نخست میدان آزادگان جنوبی نیز مشارکت داشته باشند تا هرچه سریع تر به تولید از این میدان دست یابیم.
مدیرعامل شرکت متن با بیان این که قرارداد اولیه چینی ها در توسعه فاز نخست آزادگان جنوبی ٦ میلیارد دلار بود ادامه داد: با این حال آنها بعدها اعلام کردند که این رقم ١٠ تا ١٢ میلیارد دلار بوده و با هزینه پول نیز به ١٥ میلیارد دلار نیز می رسد.
حاجی حسین نژاد گفت: این در حالی است که ما از همان ابتدا از نفت و سازمان مدیریت و برنامه ریزی مجوز ٥,٨ میلیارد دلار را گرفته بودیم که طی یکسال اخیر و با اجرای کار از سوی ایرانیها معتقدیم این طرح با مبلغ کمتر از پنج میلیارد دلار به نتیجه می رسد.
مدیرعامل شرکت متن هزینه سرمایه گذاری در آزادگان جنوبی برای تولید هر بشکه نفت را حدود ١٥ هزار دلار اعلام کرد و افزود: حفاریهای صورت گرفته از سوی پیمانکاران ایرانی ارزان تر از حفاریهای چینی ها بود ضمن این که با رفع تحریمها این مبلغ نیز کمتر خواهد شد.
وی با بیان اینکه پیمانکاران ایرانی در آزادگان جنوبی در منطقه سراسر مین و بدون بروز حادثه توانستند به این موفقیت دست یابند، افزود: ما در آزادگان جنوبی عملکرد خوبی داشتیم و با همین استدلال نیز قیمتهای بالای چینی ها را برای توسعه نپذیرفتیم.
وی همچنین با اشاره به اجرای برجام نیز گفت: هم اکنون مشکل LC و سوئیفت بانکها حل شده است اما آثار مثبت لغو تحریمها مدتی طول می کشد تا در اجرای پروژه ها خود را نشان دهد.