اعلام آمادگی فائو برای مشارکت در ساماندهی نظام های غذایی شهری در ایران
یک مقام رسمی فائو اعلام کرد"ارائه رژیم غذایی سالم برای جمعیت رو به رشد شهری در جهان، نیازمند ائتلاف قوی تری میان تولیدکنندگان روستایی، بازارهای شهری و ساختار نظام های غذایی است که سازگاری بیشتری با محیط زیست داشته و از اتلاف مواد غذایی جلوگیری کند."
به گزارش خبرنگار ایلنا از دفتر نمایندگی سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (فائو) در تهران، ماریا هلنا سمدو،معاون مدیر کل فائو در امور منابع طبیعی، این مطلب را به مناسبت برگزاری هفته بین المللی سبز (15 تا 24 ژانویه 2016 – 26 دی الی 4 بهمن، 1394) توسط فائو در چارچوب مجمع جهانی غذا و کشاورزی (GFFA) در برلین پایتخت آلمان بیان کرد.
وی با هشدار نسبت به وجود مشکلات قابل توجهی که شهرها در دسترسی پایدار و منظم به غذای کافی برای همگان با آنها دست به گریبان هستند، گفت: این مشکلات با افزایش درصد گرسنگی در مناطق شهریشدت بیشتری خواهد گرفت.
در حال حاضر بیشتر از 50 درصد از جمعیت جهان در مناطق شهری زندگی می کنند و انتظار می رود این رقم، تا سال 2050 به ویژه در کشورهای در حال توسعه، به 70 درصد برسد. از سوی دیگر افزایش تغییرات آب و هوایی از جمله طوفان، سیل و دیگر رخ دادهای جوی شدید، تهدیدی جدی برای چگونگی دسترسی به غذا در شهرها به ویژه در مناطق محروم به شمار می رود.
این در حالی است که سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (فائو) مراتب آمادگی خود را برای همکاری و هدایت طرح های جدید در زمینه تأمین مواد غذایی مورد نیاز شهرهای مختلف جهان از جمله شهرهای کشور جمهوری اسلامی ایران اعلام می دارد.
ساماندهی نظام های غذایی شهری به شیوه ای پایدار
بنابر اعلام فائو، به منظور برطرف ساختن نیازهای مذکور ، نظام های مواد غذایی شامل چرخه تولید، توزیع و مصرف باید با شیوه ای پایدار بازنگری شوند. چرا که تضمین دسترسی و مشارکت همه ذی نفعان، کشاورزان و خرده مالکان در سرتاسر زنجیره ارزش و تامین به تحقق این امر کمک خواهد کرد. همچنین کاهش اتلاف و ضایعات مواد غذایی به ویژه در مناطق شهری می تواند تاثیر قابل توجهی در این زمینه داشته باشد که دربرگیرنده اقداماتی مانند توزیع مجدد مواد غذایی استفاده نشده و تبدیل پسماندها به کمپوست و یا تولید انرژی است.
در این زمینه، خانم سمدو با اشاره به اینکه جمعیت روستایی می تواند نقش مهمی را در امنیت غذایی شهرنشینان ایفا کند، گفت: تامین تغذیه مورد نیاز شهرها، فرصت های قابل توجهی را برای توسعه پایدار در شهرها و مناطق روستایی به وجود می آورد، به ویژه هنگامی که کشاورزان خانوادگی و خرده مالکان با این بازار ارتباط داشته باشند.
کشاورزی شهری و برون شهری نیز، یک جز مهم در نظام های غذایی محسوب می شود که با روش های خلاقانه ای همچون هیدروپونیک ،رشد گیاهان در آب حاوی مواد معدنی، باغداری عمودی و خانگی، زمینه را برای ایجاد مشاغل، ارائه تنوع غذایی و مصرف غذای سالم در شهرها و شهرستان ها فراهم می سازد.
خانم سمدو خاطر نشان کرد، برای رسیدن به اهداف توسعه پایدار به ویژه یازدهمین هدف آن که بر ساخت شهرها، اقامتگاه های ایمن، تجدید پذیر و پایدار تاکید دارد، توجه به تغذیه و امنیت غذایی و ادغام آن در برنامه ریزی و توسعه شهری که تا کنون "تا حدی نادیده گرفته شده است"، امری ضروری محسوب می شود.
گفتنی است، "اهداف توسعه پایدار" دستورالعملی است که توسط سازمان ملل متحد و کشورهای عضو این سازمان باه هدف تحقق توسعه پایدار در فاصله سال های 2015تا 2030 تصویب شده و 17 هدف اصلی را در بر می گیرد.
این مقام ارشد فائو در ادامه سخنانش تصریح کرد، در حالی که شهرداری ها در شهرها و کلان شهرها درهمایش های محلی، ملی و جهانی با موضوع نظام های غذایی شرکت می کنند اما "همچنان اقدامات بیشتر و جدی تری باید انجام شود". وی افزود: این یک روند جامع و فراگیر است. گرد هم آوردن دولت، بخش خصوصی و جامعه مدنی می تواند فرصت مناسبی را برای منعکس کردن پیچیدگی های اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی نظام های غذایی ایجاد کند.
خانم سمدو در پایان با اشاره به معاهده میلان در زمینه سیاست گذاری غذای شهری آن را نمونه بارز گردهم آمدن یکصد شهرداری در اکتبر سال 2015 به واسطه برگزاری نمایشگاه اکسپو میلان دانست. این در حالی است که فائو میزبان اجلاسیبین المللیبا حضور شهرداران جهان در سال 2016 با هدف تقویت معاهده میلان شده است.