فرار مالیاتی، بیماری مزمن اقتصاد ایران
هر گونه تلاش قانونی یا غیرقانونی به منظور طفره رفتن از پرداخت مالیات یا کمتر پرداخت کردن آن به هر شیوه که انجام شود فرار مالیاتی گفته میشود.
هر گونه تلاش قانونی یا غیرقانونی به منظور طفره رفتن از پرداخت مالیات یا کمتر پرداخت کردن آن به هر شیوه که انجام شود، فرار مالیاتی تعریف میشود.
به گزارش خبرنگار ایلنا، اصطلاح فرار مالیاتی در رابطه با ترتیبات غیر قانونی اتخاذ شده جهت اختفا درآمد یا نادیده گرفتن بدهی مالیاتی به کار میرود و به این معنی است که مؤدی کمتر از میزانی که قانونا موظف است، پرداخت کند.
اقتصاد ایران همواره از فرار مالیاتی رنج برده است و مشخص نیست کسری بودجه دولت که قرار است به نوعی از طریق درآمدهای مالیاتی جبران شود چگونه تامین خواهد شد یا اینکه چگونه درآمدهای مالیاتی جایگزین درآمدهای نفتی که همواره آرزوی دیرینهای در ایران بوده است اتفاق میافتد!
به زعم برخی از کارشناسان اقتصادی، کاهش قیمت نفت فرصتی برای دولتمردان ایران است که بتوانند با جایگزین کردن درآمدهای مالیاتی به جای درآمدهای نفتی، برای همیشه اقتصاد نفتی ایران را از وضعیت فعلی وابستگی به درآمدهای نفت، خلاص کنند.
برخی از کارشناسان رقم فرار مالیاتی در سال ۹۳ را بین ۶۰ تا ۸۰ هزار میلیاردتومان اعلام کردند که رئیس سازمان مالیاتی وقت آن را ۱۱ هزارمیلیاردتومان برآورد کرد که مربوط به بخش خاکستری و سیاه اقتصاد و فعالیتهای مخوف میشود اما قطعا میزان فرارهای مالیاتی برای دولت ناشناخته است و چه بسا بیش از این مقدار باشد.
در این راستا شاهین شایان ارانی در گفتگو با خبرنگار ایلنا اظهارداشت: کشور ما با معزل فرار مالیاتی روبرو است و هم اکنون حقوق بگیران و کارمندان دولت مالیات میدهند اما شرکتهای بزرگ و با نفوذ از دادن مالیات طفره میرند.
وی ادامه داد: این موضوع باید اصلاح شود این در حالی است که اگر شرکتی از نفوذی برخوردار است و دارای قدرت است از پرداخت مالیات طفره میرود اما در مقابل از حقوق کارمندان هر ماه کم میشود و این موضوع عین بیعدالتی است.
شایان آرانی با بیان اینکه نحوه دریافت مالیاتها باید اصلاح شود گفت: این موضوع نیازمند عزمی جدی است زیرا مسئولین مالیاتی در کشورهای دیگر دارای اختیارات زیادی هستند و برای دریافت مالیات با کسی شوخی ندارند و بسیار قاطع برخورد میکنند.
وی گفت: این موضوع همانند مؤسسات مالی غیر مجاز در ایران است که زورشان به بانک مرکزی میرسد و عملا بانک مرکزی نمیتواند کاری از پیش ببرد.
به گزارش ایلنا ، در حال حاضر فرار مالیاتی در کشور به وفور وجود دارد. بسیاری افراد دارای شغل و درآمد، حتی یک ریال هم مالیات پرداخت نمیکنند. عدهای اتباع خارجی، افغانی و عراقی در ایران به خرید و فروش و فعالیت اقتصادی مشغول هستند، اما مالیات نمیپردازند. از این رو ضروری است پایههای مالیاتی در کشور گسترش پیدا کند.