رشد 3 برابری فروش مرزی سوخت در بازارچههای مرزی/بدهی 1000 میلیارد دلاری ایرلاینها به وزارت نفت
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی در پاسخ به خبرنگارایلنا مبنی بر میزان بدهی باقی مانده ایرلاین ها به وزارت نفت و برنامهای که جهت تهاتر بدهیها و مطالبات این ارگان و دولت در حال انجام است گفت: در حال حاضر ایرلاینها هزار میلیارد تومان به وزارت نفت بدهکارند که بعضی از آنها همکاری میکنند. ما جلسات متعددی داشتهایم و به مراجع مختلف نیز شکایت کرده ایم که برخی از آنها مدعی شدهاند که از دولت طلبکارند. لذا چالش بدهیهای ایرلاینها همچنان باقی است و ما نیز راههای مختلفی را طی میکنیم که بتوانیم پول دولت را وصول کنیم.
به گزارش خبرنگار ایلنا، سیدناصر سجادی مدیرعامل شرکت پخش فرآوردههای نفتی در نشستی خبری به منظور تشریح نحوه سوخترسانی در فصل زمستان برگزار شد، با اشاره به اینکه ما در آستانه فصل سرد و تامین ویژه سوخت و انرژی مورد نیاز مردم قرار داریم گفت: امسال با توجه به اظهاراتی مبنی بر وقوع پدیده النینو همانند سال 86 که زمستان سختی داشتهایم خودمان را آماده کردیم.
وی افزود: در حال حاضر وضعیت ذخایر در انبارهای شرکت نفت به خصوص سوخت حرارتی در وضعیت مطلوبی به سر میبریم به طوری که سه برابر میزان سال گذشته ذخیره سوخت داریم همچنین ذخیره سوخت نیروگاهها نیز دو برابر سال گذشته است.
آمادهباش برای مواجهه با زمستان سخت
وی با ابراز امیدواری از اینکه زمستان پر بارشی را پیش رو داشته باشیم تصریح کرد: ما پیشبینیهای لازم را برای جایگزینی فرآورده ها کردهایم و در خیلی از شهرها و روستاهای دور افتاده ذخیرهسازی سوخت مایع داشتهایم و در کل برای مواجهه با یک زمستان سخت کل شهرها و استانهای کشور و انبارهای نفت در آمادهباش کامل به سر میبرند.
رشد 3.2درصدی مصرف بنزین در 7ماهه نخست سال جاری نسبت به مدت مشابه سال گذشته
سجادی در تشریح عملکرد 7ماهه اول سال جاری و در مقایسه آن مدت مشابه سال گذشته گفت: ما در هفت ماهه نخست سال جاری روزی 72.7 میلیون لیتر مصرف بنزین داشته ایم که نسبت به سال گذشته 3.2 درصد رشد داشته است.
وی همچنین اظهار داشت: در هفت ماهه نخست سال جاری 18 درصد کمتر نسبت به مدت مشابه سال گذشته عرضه نفت گاز داشتهایم که رقمی نزدیک 4 میلیارد لیتر بوده است.
وی میزان نفت کوره عرضه شده در هفت ماهه نخست سال جاری را نیز 34 درصد کمتر نسبت به مدت مشابه سال گذشته اعلام کرد و افزود: این میزان کاهش معادل 2.7 میلیارد لیتر بوده است.
سجادی با اشاره به تاثیر توسعه تولید گاز بر روی عرضه این سوخت به نیروگاهها اظهار داشت: با توسعه گازرسانی در هفت ماهه نخست سال جاری 16درصد افزایش تحویل گاز به نیروگاهها داشتیم که این میزان افزایش معادل 5.4 میلیارد متر مکعب بوده که به همین میزان نیز سوخت مایع کمتری مصرف شده است.
وی یاد آور شد: در هفت ماهه نخست سال جاری میزان مصرف نفت گاز در نیروگاهها 50 درصد و نفت کوره 30 درصد کاهش داشته که به این ترتیب موجبات صادرات این فرآوردهها فراهم شده و این در حالی است که سال گذشته حتی میزان کمی مجبور به واردات نفت گاز شده بودیم.
صادرات 800 هزار تن نفت گاز و 30هزار تن گاز مایع در 7ماهه نخست سال جاری
مدیرعامل شرکت پخش فرآوردههای نفتی با اشاره به اینکه در هفت ماهه نخست سال جاری 800هزار تن صادرات نفت کوره به کشورهای افغانستان، عراق، ارمنستان و پاکستان داشتهایم میزان صادرات گاز مایع را نیز به کشور پاکستان 30 هزار تن اعلام کرد و گفت: در حال حاضر یکی از منابع تامین گاز مایع پاکستان کشور ما است.
وی همچنین به صادرات 7500 تن سوخت هوایی به کشورهای ارمنستان و افغانستان اشاره کرد و افزود: در هفت ماهه نخست سال جاری میزان 2500 تن نفت سفید به کردستان عراق صادر کردهایم.
سجادی با اشاره به سیاست وزارت نفت جهت بانک رینگ نفت کوره در تامین سوخت کشتیها اظهار داشت: میزان سوخترسانی به کشتیها نیز در 7ماهه نخست سال جاری نسبت به سال گذشته 20 درصد رشد داشتهایم و علیرغم اینکه سال 93 نیز وضعیت خوبی به لحاظ بانک رینگ داشتهایم در سال جاری 2540 تن نفت کوره به نفتکشهای خلیج فارس تحویل دادهایم که در مدت مشابه سال گذشته این رقم 2120 تن بوده است.
وی ادامه داد:در 7 ماهه نخست سال جاری 116هزار و صد تن نفت گاز بانکر شده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته که این رقم 72هزار و 400 تن بوده 60 درصد رشد داشتهایم.
سجادی در خصوص تاثیر فروش مرزی سوخت در کاهش قاچاق فرآوردههای نفتی اظهار داشت: در 6 ماهه نخست سال جاری 215 میلیون لیتر نفت گاز در مرزها به فروش رساندیم که نسبت به 6 ماهه سال گذشته که این میزان 71 میلیون لیتر بود 3 برابر شده است و به این ترتیب کشف قاچاق نیز به دلیل صادرات رسمی و فروش مرزی کاهش یافته است.
وی با اشاره به افزایش 4.8درصدی عرضه CNG در شش ماهه نخست سال جاری نسبت به مدت مشابه سال گذشته اظهار داشت: در سال جاری 19.7 میلیون لیتر معادل بنزین مصرف CNG داشته ایم که این رقم در سال گذشته 18.8میلیون لیتر بوده است.
وی با بیان اینکه در شش ماهه نخست سال جاری روزانه 12 میلیون لیتر بنزین یورو در شهرهای تهران، کرج، اراک، تبریز، مشهد، اصفهان و اخیراً شیراز عرضه شده است گفت: در شش ماهه نخست سال جرای میزان 10 میلیون لیتر نفت گاز در شهرهای تهران، اصفهان، کرج، اراک، اهواز، شیراز، قم و مشهد عرضه شده است.
اگر سهمیه بندی بنزین نبود روزانه 154 میلیون لیتر بنزین مصرف می شد/ خروج روزانه 10 میلیون دلار ارز از کشور
وی با اشاره به مزیتهای سهمیهبندی بنزین اظهار داشت: اگر سهمیهبندی اعمال نمیشد رشد سالانه10 تا 11 درصدی مصرف بنزین معلوم نبود که چه بلایی بر سر مردم میآورد. به نحوی که اگر سهمیه بندی نمیشد و رشد مصرف بنزین ادامه پیدا میکرد امروز باید 154 میلیون لیتر بنزین در کشور عرضه میکردیم در حالی که در هفت ماهه نخست سال جاری میزان مصرف روزانه 72.7 میلیون لیتر بوده است ضمن اینکه در صورت اجرایی نشدن کارت سوخت و تداوم واردات بنزین روزانه 10 میلیون دلار ارز از کشور خارج می شد.
سجادی در ادامه به کارکردهای سامانه هوشمند سوخت اشاره و اظهار داشت: این سامانه ماموریت سهمیهبندی بنزین را به عهده داشته و همچنین از افزایش مصرف جلوگیری و قیمت را اصلاح و به نرخهای فوب و بینالمللی نزدیک کرد. ضمن اینکه با توجه به میزان تولید بنزین و امکانات محدودی که جهت واردات داشتهایم باید به نحوی عمل میکردیم که کشور را به لحاظ تامین سوخت تغذیه کنیم.
وی با اشاره به مزیتهای سهمیهبندی و راهاندازی سامانه هوشمند سوخت اظهار داشت: اگر طبق روال قبل از سهمیهبندی پیش میرفتیم و اگر فقط سالانه 20 درصد به قیمت 100 تومانی بنزین اضافه میشد در سال 94 قیمت بنزین به 430 تومان میرسید و به این ترتیب با این قیمت نمی توانستیم جلوی رشد مصرف را بگیریم. ضمن اینکه بعد از سهمیهبندی بنزین حمل و نقل عمومی توسعه پیدا کرد و مردم نیز به تدریج با قیمت واقعی آشنا شوند.
بنزین 1000 تومانی جاذبه ای برای قاچاق ندارد
سجادی با انتقاد از اظهاراتی مبنی بر اینکه تکنرخی شدن بنزین منجر به افزایش قاچاق میشود اظهار داشت: ما طی هفت ماهه نخست سال جاری 3.2 درصد رشد مصرف بنزین داشتهایم و این در حالی است که در نقاط مرزی رشد مصرف نسبت به متوسط کشور کمتر هم بوده است. مثلاً استان سیستان و بلوچستان رشد 1.2درصدی داشته، هرمزگان منفی 1.9درصد، کرمانشاه منفی یک درصد، آذربایجان شرقی 1.8 درصد، خراسان رضوی 2 درصد، آذربایجان غربی 2.2 درصد، کردستان 2.8 درصد، بوشهر 3.1 درصد رشد داشته و این ارقام نشان می دهد که بنزین هزار تومانی جاذبهای برای قاچاق ندارد.
وی همچنین بر لزوم اجرایی شدن طرح سامانه هوشمند برای توزیع نفت گاز نیز اشاره کرد و گفت: با توجه به اینکه نفت گاز با جابجایی مسافر ارتباط مستقیم دارد نمیتوان برای آن محدودیت قائل شد اما باید توزیع این فرآورده نیز سامان گیرد.
سجادی به پروژه طرح پیمایش که از اول مهرماه اجرایی شد اشاره و تصریح کرد: از ابتدای مهرماه با همکاری وزارت راه خودروهای برونشهری براساس حرکت و کیلومتر نفت گاز دریافت کردند و به این ترتیب 800 هزار خودروی نفت گازسوز براساس بارنامه و پیمایش سوخت دریافت خواهند کرد.
وی میزان بنزین 700 تومانی باقی مانده در کارتهای سوخت را 480 میلیون لیتر اعلام کرد و گفت: در حال حاضر روزانه 4 میلیون لیتر از بنزین کارتهای سوخت 700 تومانی برداشت می شود.
بدهی 1000 میلیارد تومانی ایرلاین ها
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی در پاسخ به خبرنگارایلنا مبنی بر میزان بدهی باقی مانده ایرلاین ها به وزارت نفت و برنامهای که جهت تهاتر بدهیها و مطالبات این ارگان و دولت در حال انجام است گفت: در حال حاضر ایرلاینها هزار میلیارد تومان به وزارت نفت بدهکارند که بعضی از آنها همکاری میکنند. ما جلسات متعددی داشتهایم و به مراجع مختلف نیز شکایت کرده ایم که برخی از آنها مدعی شدهاند که از دولت طلبکارند. لذا چالش بدهیهای ایرلاینها همچنان باقی است و ما نیز راههای مختلفی را طی میکنیم که بتوانیم پول دولت را وصول کنیم.
وی در خصوص اظهارنظرهایی مبنی بر بالا بودن گوگرد بنزین و استاندارد نبودن بنزین نیز توضیح داد: منبع اصلی بنزین یورو4 پالایشگاههای اراک، اصفهان و تهران است که البته اراک منبع اصلی تولید بنزین یورو است که روزانه 16 میلیون لیتر تولید میکنند. اما در تابستان سال جاری این پالایشگاه تعمیراتی داشت و در مرداد و تیرماه نتوانستیم بنزین یورو را عرضه کنیم اما بعد از تعمیرات در حال حاضر بنزین یورو توزیع شده و میزان گوگرد آن نیز کمتر از 50 پیپیام است.
سجادی در خصوص اعلام نرخ جدید کارمزد جایگاه داران سوخت نیز اظهار داشت: تا 10 روزآینده کارمزدهای جدید اعلام میشود و از ابتدای سال 94 اعمال و مابهالتفاوت نیز پرداخت خواهد شد.
وی در خصوص واردات بنزین نیز گفت: ما مجوز داریم که به طور متوسط روزی 10 میلیون لیتر بنزین وارد کنیم و با کمک بنزین تولید داخل نیاز کشوررا برطرف کنیم.
وی همچنین میزان ذخایر استراتزیک بنزین را دو برابر سال گذشته اعلام کرد.
اورهال پالایشگاه اراک منجر به افزایش واردات بنزین شد
حسین آقایان مدیر تامین و توزیع شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی نیز در تشریح دلایل افزایش دو برابری واردات بنزین در مقایسه با مدت زمان مشابه سال گذشته گفت: در طول هفت ماهه نخست سال گذشته به طور متوسط روزانه حدود ۴.۶ میلیون لیتر بنزین از خارج کشور وارد شد که حجم واردات این فرآورده نفتی در سال جاری به حدود ۸.۴ میلیون لیتر در روز افزایش یافته که یکی از دلایل ای افزایش واردات رشد مصرف بنزین و همچنین اورهال پالایسشگاه اراک بوده است.
وی با بیان اینکه از ابتدای سال جاری تاکنون حدود ۷۲.۷ میلیون لیتر بنزین وارد کشور شده است، گفت: با انجام تعمیرات پالایشگاه نفت شازند، در مجموع امسال ۵۰۰ میلیون لیتر و به طور متوسط روزانه حدود ۱.۵ لیتر از تولید بنزین کشور کاسته شد اما با این وجود با اجرای طرح آزادسازی قیمتها تا حدودی مصرف بنزین در ایران مدیریت شد.
وی با تاکید بر اینکه یکی از مهمترین دلایل کاهش واردات بنزین در طول چند سال گذشته تاکنون عرضه کارتی این فرآورده نفتی بوده است، تصریح کرد: در طول حدود ۹ سال گذشته تاکنون هیچگاه متوسط مصرف بنزین ایران به رکورد سال ۸۵ نرسید و اگر عرضه کارتی بنزین انجام نمیشد، هماکنون متوسط مصرف روزانه بنزین کشور به ۱۵۰ میلیون لیتر در روز افزایش پیدا میکرد.