بایدها و نبایدهای خروج محصولات پتروشیمی از بورس
در برنامه تیتر شب گذشته شبکه خبر درباره بایدها و نبایدها و مبنای درخواست وزیر صنعت، معدن و تجارت از معاون اول رئیس جمهور در خصوص خروج محصولات پتروشیمی از بورس، بحث و تبادل نظر شد.
به گزارش ایلنا، مدیرعامل شرکت بازرگانی پتروشیمی ایران در این برنامه گفت: بورس کالای پتروشیمی به عنوان شاخص های اقتصاد کشور مطرح است و درخواست آقای نعمت زاده از آقای جهانگیری به خاطر مشکلاتی بود که تعدادی از تولید کنندگان مطرح کرده بودند.
مهدی شریفی نیک نفس افزود: آقای وزیر تأکید داشت که الزام آور بودن عرضه محصولات در بورس کالا را بردارند و منظور این نبود که به طور کامل این موضوع حذف شود.
در ادامه برنامه دبیرکل کانون نهادهای سرمایه گذاری کشور گفت: بورس کالا و بازار سرمایه قرار است بستری شفاف، امن و سازماندهی شده را برای معاملات فراهم کند و هیچ گونه دخالتی که کدام محصول و با چه مکانیزمی عرضه شود، بورس کالا نداشته است.
بهروز خدارحمی افزود: بورس کالا و بازار سرمایه هیچ شأنی جز شفاف کردن نباید داشته باشد و در شرایطی که بزرگترین ظرفیت ها در خصوص سرمایه های خارجی است باید به دنبال استفاده از این ظرفیت باشیم.
وی گفت: اگر به پدیده بورس بی توجهی کنیم موجب ایجاد رانت و مفسده می شود و ساختار کنترل داخلی بسیاری از این شرکت ها سست می شود.
در بخش دیگری از این برنامه رئیس انجمن صنفی کارفرمایان پتروشیمی در ارتباطی تلفنی گفت: کسی با کلیات بورس مخالف نیست چرا که بورس بازاری مدرن است اما نباید بورس سرمایه با بورس کالا مخلوط شود.
بورس کالا؛ بازاری مدرن است
احمد مهدوی ابهری افزود: بورس کالا؛ بازاری مدرن است و هیچ وقت نمی توان کسی را مجبور کرد که مثلاً فلان کالا را در تهران تولید کند اما آن را در تبریز بفروشد.
وی گفت: بورس باید جاذبه داشته باشد و بورس فقط خرید و فروش کالا نیست و ما بورس واقعی را می خواهیم و بورسی که کف و سقف داشته باشد بورس نیست.
مهدوی ابهری افزود: اکنون تولید کننده پایین دستی می خواهد کالایی را تولید و صادر کند اما نمی داند چه کالا و چه مواد اولیه ای نصیبش می شود و آیا می تواند با کشور خریدار قرارداد ببندد؟
وی گفت: صنایع تکمیلی نامه ای نوشتند و آقای وزیر هم دغدغه اش را در خصوص صنایع پایین دستی اعلام کرد اما باید مراقب باشیم که بین خریدار و فروشنده رابطه وجود داشته باشد.
در ادامه این برنامه مدیرعامل بورس کالا هم در ارتباطی تلفنی گفت: قبل از این، سیستمی آشفته در پتروشیمی وجود داشت و رانت هایی به وجود می آمد اما نظام تصمیم گیری کشور آمد و قوانینی را تصویب کرد تا صنعت پتروشیمی ضابطه مند شود و بورس جایگزین خوبی بود.
حامد سلطانی نژاد افزود: اکنون شاهدیم که در بورس، نظام قابل نظارت و شفافی وجود دارد و بازار آزاد شفاف بورس با تنوع سیستم فروش و عرضه، این امکان را می دهد که در فضای امن و بدون خطر بتوان فعالیت کرد.
وی گفت: وقتی خارج از بورس محصولی را عرضه کنیم معلوم نیست به چه کسی عرضه می شود و معلوم نیست به مصرف کننده واقعی می رسد یا نه؟ اما زمانی می توانیم بگوییم که قیمت درست کشف شده است که کل عرضه یک محصول در برابر کل تقاضایش قرار می گیرد.
سلطانی نژاد افزود: ما اگر بخواهیم بخشی از محصولات را به بورس عرضه کنیم باعث گمراه شدن بورس می شود.
وی گفت: اگر قرار است محصولات پتروشیمی به بورس عرضه شود باید کل آن عرضه شود و اگر قرار است عرضه نشود باید به سیستم قیمت گذاری گذشته برگردیم و اگر ما بخواهیم بخشی را خارج و بخشی را داخل بورس داشته باشیم، این چیزی جز سوء استفاده از بورس نیست.
مدیرعامل بورس کالا افزود: ما در کشورمان صنایعی داریم که ثروت ملی محسوب می شود و حق مردم است که مطالبه کنند.
مدیرعامل شرکت بازرگانی پتروشیمی ایران هم در بخش دیگری از این برنامه گفت: بورس ما برای واقعی شدن نباید به عرضه کالاهای فیزیکی اکتفا کند.
مهدی شریفی نیک نفس افزود: باید بورس ما مانند بورس های دنیا وارد معاملات سلف شود تا گردش نقدینگی در کشور افزایش یابد.